Informació general

Covid-19

L'Rt segueix pujant fins a l'1,22, el risc de rebrot creix fins a 245 (+26) i ja es planteja «endurir el pla de Nadal»

Per ACN

Imatge d'un home fent-se la PCR amb un tècnic sanitari
Imatge d'un home fent-se la PCR amb un tècnic sanitari | Cedida a l'ACN per CatSalut

La velocitat de propagació a Catalunya, l'Rt, ha seguit pujant en les últimes hores i ha passat de l'1,11 notificat dimarts a l'1,22 d'aquest dimecres. El risc de rebrot també segueix creixent, ho fa 26 punts, fins als 245, i la incidència a 14 dies s'eleva de 211,77 a 215,01, segons les últimes dades del Departament de Salut. S'han declarat 2.050 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), cosa que eleva la xifra total a 330.993 des de l'inici de la pandèmia. El 4,62% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. S'ha informat de 62 noves morts i el total és de 16.494. Hi ha 1.476 pacients ingressats als hospitals amb covid-19, 35 menys que en l'anterior balanç, i 345 persones a l'UCI, 6 menys.

Endurir el pla de Nadal

El Departament de Salut treballa en un nou mètode de càlcul dels indicadors que situaria l'Rt, entre el'1,45 i l'1,50. Així ho ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, a Catalunya Ràdio, on ha detallat que el mètode es basa en el tests d'antígens i no les PCR i dona una foto més "actualitzada". Això situaria els casos de la darrera setmana en 12.000. Davant d'això, ha dit que "clarament s'haurà de reduir mobilitat i interacció social" i "com més aviat millor", al temps que ha afirmat que s'està en fase d'expansió. Ha explicat que el Govern està analitzant la situació però que no hi ha cap decisió presa. També s'ha mostrat partidari d'endurir el pla de Nadal i de sortides dels residents d'un "mínim de tres dies".

D'altra banda, ha comentat que li sembla "molt bé" que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi obert la possibilitat d'endurir les mesures per al Nadal i ha assegurat que és el que s'hauria de fer a Catalunya. En tot cas, ha recomanat fer trobades "el més petit possibles" i les mínimes possibles també, a l'aire lliure a poder ser.

En aquest sentit, ha explicat que es treballa també en el protocol que han de seguir les residències per a que els usuaris puguin passar un temps en família. Entre d'altres, ha explicat que no és partidari de permetre sortides d'unes hores, per exemple només per anar a un àpat, sinó que aquestes haurien de ser d'un mínim de tres dies. A més, ha enumerat les recomanacions de fer cribratges previs i "mesures de vigilància" a la tornada.

Caldria assolir una baixa incidència de cara a iniciar la campanya de vacunació

El secretari de Salut Pública ha mencionat també la importància de tenir una baixa incidència del virus de cara a iniciar la campanya de vacunació per garantir uns bons resultats. Això permetria evitar situacions en què la vacuna podria no tenir efecte perquè la persona a la que se li subministra tingui el virus. Segons Argimon, la immunitat de grup no s'assoliria fins a "finals d'any" i sempre i quan tot vagi bé, tot i que ha reconegut que aquesta previsió "es podria escurçar".

Comenta aquest article