Informació general

Setge

ANC Cambrils: «Exigim al nostre Govern que aixequi la suspensió de la Declaració de Independència i declari la República Catalana»

Representants de la territorial de Cambrils de l'ANC van fer l'ofrena floral, ahir al matí, per commemorar el Setge de Cambrils de 1640 i es va llegir un text, a càrrec d'Agustí Vilella

Per Lluís Rovira i Barenys

Representants de la territorial de Cambrils de l'ANC, ahir, al costat de les muralles
Representants de la territorial de Cambrils de l'ANC, ahir, al costat de les muralles | Cedida

Representants de la territorial de Cambrils de l'ANC van fer l'ofrena floral a la muralla del costat del Portal del carrer Major, ahir al matí, per commemorar el Setge de Cambrils de 1640. Aquest any s'ha fet en format molt reduït per tal de respectar les normes anti-covid. L'ofrena va anar acompanyada de la lectura d'un text, a càrrec d'Agustí Vilella, membre de l'ANC local.

En el text, Vilella considera que el terme "immolats" no és el més adient per a referir-se a l'execució dels representants de la nostra vila en el Setge de 1640,  "el qualificatiu de “immolats” no és el que correspon, ja que segons els diccionaris immolar és “oferir en sacrifici”, i immolar-se és “donar la vida... en profit d’algú o d’alguna cosa”, per tant, és evident que el qualificatiu no és l’adequat, l’adequat seria: “assassinats”.
La història ens diu que els defensors de Cambrils van intentar aturar l’avanç de les tropes castellanes però que davant de la desproporció absoluta de forces, el Governador de la vil·la va pactar la rendició amb el cap de les forces assetjants. El pacte preveia respectar la vida dels habitants de Cambrils i dels soldats que la defensaven. Els castellans no van complir la paraula i uns i altres van ser assassinats traïdorament i cruelment i la vila saquejada. Per tant, per naltros no són immolats, són assassinats."

"Reivindiquem el Referèndum de l’1 d’Octubre de 2017

En el text, Vilella recordava que "d’això ja fa gairebé quatre-cents anys i el valor dels pactes amb aquesta gent continua sent el mateix: cap. Ells només entenen la submissió i la destrucció de l’adversari. Malgrat els segles transcorreguts, molts dels nostres polítics encara pacten una i altra vegada amb Castella, vestida ara d’estat espanyol, i una i altra vegada aquesta no respecta els pactes, els que siguin.
És per això que des de la territorial de l’ANC de Cambrils reivindiquem el Referèndum de l’1 d’Octubre de 2017, que vam guanyar, i exigim al nostre Govern que aixequi la suspensió de la Declaració de Independència i declari la República Catalana.
Descansin en pau els Assassinats del Setge de Cambrils, i que el seu sacrifici sigui llavor de la independència del nostre país. Visca Catalunya!!."

Comenta aquest article