Cultura

Música

La coral Canta amb el cor guanya un Premi Pompeu Fabra

Per Redacció

La coral Canta amb el cor ha rebut un dels premis Pompeu Fabra
La coral Canta amb el cor ha rebut un dels premis Pompeu Fabra | Cedida

La coral Canta amb el cor, impulsada pel Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus, ha rebut un premi Pompeu Fabra. El passat divendres, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, –acompanyada de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa–, va lliurar els VIII premis Pompeu Fabra, que convoca cada dos anys la Direcció General de Política Lingüística, en un acte enregistrat en vídeo al Saló dels Miralls del Palau Marc, seu del Departament de Cultura. Es pot veure a Youtube amb accés des del web dels premis.

Els premiats corresponents a l'any 2020 són el grup musical Txarango, que ha obtingut el VIII premi Pompeu Fabra en la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana; els catedràtics de filologia catalana Lídia Pons i Griera i Joan Julià-Muné (a títol pòstum), que l'han obtingut ex aequo en la categoria de trajectòria professional, científica o cívica; la plataforma FilminCAT, en la categoria socioeconòmica; el Canal Malaia, en la de comunicació i noves tecnologies; la coral Canta amb el cor, del CNL de Reus, en la categoria d'incorporació a la comunitat lingüística catalana, i l'activista per la llengua Blanca Serra, en la de voluntariat lingüístic.

El jurat dels vuitens premis Pompeu Fabra va ser presidit per la consellera de Cultura, i format per la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joan Domènec Ros; la directora de l'Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé; el gerent del Consorci per a la Normalització Lingüística, Josep Madorell; el president del Consell General de Cambres de Catalunya, Joan Canadell; la presidenta de la Xarxa Vives d'universitats i rectora de la Universitat Rovira i Virgili, M José Figueras, i la sub-directora general de Política Lingüística, Marta Xirinachs. El guardó dels set premis consisteix en un bust de bronze, obra de l'escultor Manuel Cusachs, traspassat l'any passat.

Sobre la coral Canta amb el cor

Al març de 2018 el CNL de l'Àrea de Reus va posar en marxa la coral Canta amb el cor, coincidint amb l'esdeveniment Reus Ciutat de la Música 2018. La coral, dirigida per Marc Guerris, està formada per alumnes dels cursos de català per a adults que parlen en català o que n'estan aprenent, participants en el Voluntariat per la llengua i altres persones interessades, i té com a objectiu que practiquin i millorin l'expressió en llengua catalana a partir del treball de cant coral i de la relació personal entre els seus membres. 

Va debutar en un concert a l'Orfeó Reusenc, apadrinada per aquesta coral centenària, en el marc de l'acte de cloenda dels cursos del CNL de 2018.  Després d'una primera edició amb unes valoracions dels participants excel·lents, l'activitat ha continuat els dos cursos següents i s'hi han afegit nous membres.  

Està integrada per 34 cantaires, quatre d'ells són cambrilencs, i els seus membres són en un 50% catalanoparlants i en un 50% persones que tenen altres llengües d'origen. Entre aquestes hi ha persones nascudes a l'Estat espanyol,  França, Moldàvia, Letònia, Belarús, Rússia, el Marroc, Costa d'Ivori, el Canadà, l'Argentina, el Perú, Colòmbia i el Brasil, tot i que a causa de la situació sanitària que viu el país, al març se'n va suspendre temporalment l'activitat.

La coral Canta amb el cor  va interpretat Els Segadors a l'acte institucional de l'Onze de Setembre de Reus el 2018,  i també va actuar aquell mateix any en la inauguració del monòlit en homenatge a Pompeu Fabra. El 2019 va actuar a Tarragona amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, al Passeig Comercial el Pallol, al parc del Mas Vilanova dins l'acte de cloenda dels cursos de català  de Reus i va participar a la Trobada de Corals de Reus  a la Prioral de Sant Pere Reus.  

La coral Canta amb el cor ha  estat distingida  com un dels 10 Imprescindibles de 2019, uns guardons  organitzats per Canal Reus TV amb la col·laboració de Vermuts Miró que s'han lliurat al gener de 2020 al Teatre Fortuny de Reus. 

La posada en marxa del cor va ser possible gràcies al patrocini de la Fundació Privada Reddis, i la segona i tercera temporada gràcies a Òmnium Baix Camp i el Passeig Comercial El Pallol amb el suport de l'Escola de Música del Centre de Lectura. 

Foto de grup dels membres de la coral

 

Comenta aquest article