Informació general

Il·luminació nadalenca

Cambrils, en la primera posició a Catalunya i setena de l'estat en el rànquing de municipis que més han gastat en il·luminació nadalenca per habitant

Aquest rànquing elaborat per La Sexta té com a font les dades dels contractes públics dels ajuntaments

Per Redacció

Captura de pantalla del rànquing de municipis elaborat per La Sexta Noticias
Captura de pantalla del rànquing de municipis elaborat per La Sexta Noticias | Cedida

La Sexta Noticias va publicar, ahir, un rànquing amb els 10 municipis de l'Estat que, enguany, han fet més despesa en il·luminació nadalenca per habitant. En aquest rànquing, Cambrils apareix en la posició 7 estatal –amb una despesa de 3,43 euros/habitant–, mentre que és el primer municipi català que apareix al llistat. Per davant de Cambrils hi ha: Sanxenxo (Pontevedra) amb 4,60 euros/habitant; Marbella (Màlaga) amb 4,36 euros/habitant; Ermua (Biscaia) amb 3,77 euros/habitant; Trapagaran (Biscaia) amb 3,75 euros/habitant; Sòria amb 3,56 euros/habitant; Palma de Mallorca amb 3,52 euros/habitant; Cambrils (Tarragona) amb 3,43 euros/habitant; Ourense amb 2,75 euros per habitant; Guadalajara amb 2,48 euros/habitant i Vigo amb 2,30 euros/habitant.

En aquesta mateixa notícia, s'explica que les tres ciutats que més han invertit en enllumenat nadalenc són: Madrid, Barcelona i Palma de Mallorca. Madrid ha gastat uns 3,17 milions d'euros, la ciutat comtal ha invertit 1,7 milions d'euros i Palma ha gastat 1,4 milions d'euros. Cal destacar que, tant Madrid com Barcelona, són les dues ciutats més poblades de l'Estat i, per tant, la despesa per habitant és inferior a la dels municipis que conformen el rànquing. Madrid no arriba a l'euro per habitant (0,97), mentre que Barcelona supera lleugerament l'euro per habitant (1,04).

El rànquing té com a font les dades dels contractes públics dels ajuntaments d'enguany

Cal destacar que aquest rànquing elaborat per La Sexta té com a font les dades dels contractes públics dels diferents ajuntaments. Per tant, només hi apareixen els d'aquells consistoris que, enguany, han inclòs aquesta despesa. N'hi ha alguns com és el cas d'Oviedo, Santander i Granada que tampoc hi apareixen perquè no els han facilitat les dades. El fet que Cambrils aparegui "sorprenentment" dins d'aquest rànquing, en la posició 7 estatal, ve donat perquè, enguany, s'ha canviat la manera de fer respecte d'altres anys. Tal com ja va informar revistacambrils.cat, l'Ajuntament de Cambrils ha decidit, enguany, incrementar l'ornamentació i la il·luminació nadalenca. De fet, es va treure a licitació un concurs que, per un costat, inclou el muntatge i desmuntatge de les llums que el consistori té en propietat i, per altra banda, el lloguer de més ornaments, així com el seu muntatge i desmuntatge. Amb tot plegat, el contracte és per un valor d'uns 140.000 euros. La Sexta ha fet servir la xifra que apareix a la pàgina web de l'Ajuntament de Cambrils que és de 116.511,46 euros (sense IVA). Amb l'IVA inclòs puja fins els 140.000 euros.

Per tant, l'Ajuntament de Cambrils figura en aquest llistat perquè aquest any s'ha fet la contractació extraordinària d'aquest servei. Anteriorment, des de l'any 2011 i fins l'any passat, els treballs de muntatge i desmuntatge de les llums els duia a terme la brigada com a mesura d'estalvi econòmic i tampoc es llogaven noves llums com s'ha fet ara. Per enguany, tal com va explicar el regidor de Serveis –Lluís Abella– es va decidir fer aquesta major inversió per "poder salvar, almenys, la campanya comercial de Nadal. L'objectiu és tenir un efecte dinamitzador, posant més llums, fer-ho més atractiu... Per altra banda, en el tema de muntatge i desmuntatge també deslliurem una mica la brigada municipal, perquè ja tenim prou feina amb les reparacions i canvis que s'han de fer en el dia a dia. D'aquesta manera, una empresa externa s'encarrega de tot i ens estalviem feina".

Comenta aquest article