Informació general

Judici 17 i 18-A

Desè dia de judici: la compra de material per fer explosius i la venda d'or robat

El desè dia del judici a l'Audiència Nacional es va centrar en la manera com la cèl·lula que va planejar els atacs havia aconseguit certs materials per fabricar els explosius

Per ACN

Youssef Aalla, en primer terme, i al seu darrere Mohamed Hichamy, al xalet d'Alcanar mentre preparaven els explossius
Youssef Aalla, en primer terme, i al seu darrere Mohamed Hichamy, al xalet d'Alcanar mentre preparaven els explossius | ACN

El desè dia del judici a l'Audiència Nacional es va centrar en la manera com la cèl·lula que va planejar els atacs havia aconseguit certs materials per fabricar els explosius. Segons va explicar ahir un dels venedors de l'establiment "Industrial Sabonera", el pretext per comprar més de 300 litres de peròxid d'hidrogen va ser que el volien vendre al Marroc per blanquejar roba i van afirmar que allà és difícil trobar-ne.  Això és el que van explicar Youssef Aalla i Mohamed Hichamy quan van fer aquesta compra de material en dos cops, els dies 12 i 27 de juliol de 2017. Segons un dels testimonis, van afirmar que "rebaixarien amb aigua el peròxid d'hidrogen per vendre-ho com a blanquejant". La compra es va fer amb el DNI del tercer acusat al judici, Said Ben Iazza. Els testimonis han explicat que pretenien fer la compra sense factura, però ells s'hi van negar. Per fer la compra d'aquesta mercaderia perillosa cal fer una fitxa de transport. Cal identificar l'origen, destí, matrícula del vehicle i DNI del transportista. El dia previ a la primera compra, l'11 de juliol del 2017, Mohamed Houli ja va acudir al mateix establiment per interessar-se per 100 litres del producte i va donar la mateixa excusa, però, en aquest cas, tenia la documentació incompleta. L'endemà qui va adquirir els 100 litres va ser Youssef Aalla i va negar tenir relació amb la consulta del dia previ. A més, tots dos van preguntar si ho podien comprar sense IVA ni factura. El material se'l van endur en furgonetes. La del 27 de juliol tenia tres neveres dins. Aquell dia Aalla i Hichamy van comprar 240 litres.

Un altre botiguer, en aquest cas d’una empresa de Tortosa, va explicar que va vendre 25 litres d’acetona a alguns dels terroristes, que no van voler factura. Li van dir que farien servir el producte per la neteja de treballs de fusta. El venedor d’una botiga de pintures de Vic va explicar que va vendre 175 litres d’acetona abans dels atemptats del 2017. El noi “era molt educat, parlava perfectament en català”. Setmanes abans un altre noi hi havia anat a comprar una garrafa de 25 litres. En aquest cas el comprador va explicar que volia el producte per omplir un dipòsit i netejar unes peces pel sistema d’immersió.

Venda d'or robat

A la sessió d'ahir dimecres també van testificar treballadores de botigues de compra d'or. Una treballadora d'un establiment de Vinaròs va explicar que un "noi jove" que portava únicament carnet de conduir -Mohamed Houli- va tractar de vendre joies, però a ella li va fer "mala sensació" i no va voler comprar-les. També ho va provar Youssef Aalla, amb un DNI, i recorda que portava "molt d'or" i que donava explicacions inconsistents sobre l'origen de les joies.

Dues treballadores de 'Oro Inversión' a Vinaròs van explicar que van comprar joies a la cèl·lula de Ripoll. Una d'elles recorda un noi jove amb DNI espanyol que va explicar que les joies eren de l'herència de la seva àvia que era morta, que estiuejava per la zona i que la seva mare li havia dit que les vengués per passar amb aquests diners l'estiu. No el va veure gens nerviós sinó que el recorda "normal, tranquil i força simpàtic". També va testificar la dona de Ripoll a qui van robar les joies. Ha explicat que Said Aalla va treballar al seu restaurant. El president del tribunal, Félix Alfonso Guevara, es va comprometre a retornar-li les joies que estan sota custòdia.

 

Comenta aquest article