Camp

Químiques

El nou Plaseqta s'activarà sense necessitat que l'empresa afectada hagi informat de l'accident

El nou Plaseqta estarà integrat per 29 municipis i afectarà unes 368.000 persones i 52 establiments industrials

Per ACN

Imatge de la zona on va explotar un reactor a la planta de derivats d'òxid d'etilè a les instal·lacions de l'empresa IQOXE a La Canonja, l'octubre d'enguany, sis mesos després del sinistre
Imatge de la zona on va explotar un reactor a la planta de derivats d'òxid d'etilè a les instal·lacions de l'empresa IQOXE a La Canonja, l'octubre d'enguany, sis mesos després del sinistre | ACN (Eloi Tost)
La directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, va afirmar, ahir, que el nou Plaseqta s'activarà sense necessitat que l'empresa afectada doni informació sobre el tipus d'accident que ha patit. Aquest és un dels principals canvis respecte el Plaseqcat i que permetrà als cossos d'emergències actuar amb més rapidesa en cas d'un sinistre en una indústria química de Tarragona. Així ho va assegurar en la seva compareixença en la comissió d'estudi del sector de la petroquímica del Parlament, on va assessorar el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper. També hi va participar el titular de Treball en funcions, Chakir El Homrani, que va avançar que la jutgessa del 'Cas IQOXE' ha demanat un nou informe pericial sobre l'explosió.
Ahir dimarts es va fer la darrera sessió amb compareixences de la comissió, que ara haurà de començar a preparar les conclusions per elevar-les al ple del Parlament abans d'acabar la legislatura. Els últims en comparèixer van ser els consellers Sàmper i El Homrani.

Tant Sàmper com Ferrer van respondre a preguntes dels diputats sobre el nou Plaseqta, que ha de substituir el Plaseqcat, vigent a Tarragona en el moment de l'explosió a l'empresa IQOXE el passat 14 de gener i que va causar tres morts. Ferrer va apuntar que la principal diferència entre els plans és que el Plaseqcat "no s'activava fins que no arribava la informació per part de l'empresa". Un aspecte que en el cas del 14 de gener va ser transcendent, ja que la sala del CECAT no va tenir informació fins 50 minuts després de l'explosió, fet que va endarrerir la resposta i va generar contradiccions en els avisos a la població.

"Amb el Plaseqta, l'emergència s'activarà sense tenir informació del tipus d'accident, i quan es tingui, després es modularan els recursos", va concretar. En la seva opinió, es tracta d'una "diferència fonamental" i que "hauria de tranquil·litzar" la població. I va explicar que: "si tornés a passar un accident com el d'IQOXE els recursos s'activarien d'immediat, només saber que hi ha hagut una explosió".

El nou Plaseqta estarà integrat per 29 municipis

Sàmper va explicar que el nou Plaseqta estarà integrat per 29 municipis i afectarà unes 368.000 persones i 52 establiments industrials. Estarà compost per un comitè tècnic, presidit pel director dels serveis territorials d'Interior a Tarragona; i per un consell assessor, encapçalat pel delegat del Govern. A més, preveu la creació d'un grup de treball de la comissió de Protecció Civil, format pels departaments de la Generalitat implicats, els ajuntaments, empreses i l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). Diferents grups del Parlament han criticat que no hi hagi presència dels treballadors ni dels sindicats.

El pla inicialment presentat el febrer havia previst un termini de sis mesos per fer una avaluació i implementar canvis. Amb la pandèmia els temps han canviat i s'han allargat fins aquest dijous, 26 de novembre. El conseller d'Interior va apuntar que ja s'ha fet una primera revisió, en la qual s'han incorporat canvis derivats d'esmenes presentades per l'AEQT. "Els incidents en principi no comportarien la posada en marxa del Plaseqta, però històricament s'han produït incidents que per la seva dimensió han generat alarma social i s'han afegit al pla", va indicar.

En les modificacions també s'ha precisat en quins casos es requerirà la informació sobre sensors químics de les empreses, així com altres dades que permetin avaluar l'existència d'un risc per a la població. En canvi, esmenes presentades per diferents municipis durant les reunions que s'han fet en els darrers mesos, s'incorporarien en una propera revisió del Plaseqta.

800.000 euros per 'perimetra' el polígon químic sud amb sensors

La presència i l'ús de sensors químics va ser motiu de debat a la comissió. Sàmper va apuntar que entre el 2020 i el 2021 caldrien 800.000 euros per 'perimetrar' tot el polígon químic sud amb sensors que permetin conèixer quines substàncies s'emeten a l'atmosfera en cas d'accident químic i si suposen un perill per a la població. A més, entre 2022 i 2023 farien falta 440.000 euros més per perimetrar el polígon nord. A aquests, cal afegir-hi 315.000 euros anuals per contractar sis tècnics de guàrdia a la sala del CECAT de Tarragona.

El conseller va reconèixer que els diners que calen per aquest any, no hi són. "Els recursos són el punt feble del pla", va comentar inicialment. I al final de la compareixença va afegir: "Si es vol donar una resposta eficaç a l'emergència no serveixen els bons plans si no hi ha una dotació econòmica oportuna". Davant les queixes de tots els grups parlamentaris, Sàmper es va comprometre a "elevar una queixa al Govern per veure si es pot fer una reordenació de preferències pressupostàries", que permetria crear una partida per comprar sensors.

Per altra banda, el responsable d'Interior va indicar que s'ha fet un estudi de les accions de difusió i informació a la població on es preveu "una estratègia innovadora a les escoles" a través d'un 'Escape Room' virtual. Diversos diputats van valorar positivament la proposta però han trobat a faltar propostes per informar la població adulta dels barris i municipis propers al polígon petroquímic. Un aspecte que, precisament, les associacions de veïns van reclamar fa unes setmanes a la mateixa comissió.

Sirenes i municipis

La directora general també va explicar el procés d'activació de les sirenes d'avís a la població en cas d'accident químic. "Habitualment les activa el CECAT, però es poden activar des dels municipis. Però no ho poden fer de manera independent, primer ho han de comunicar al CECAT". I va afegir que, en cas que el CECAT decideixi activar-les, abans ho ha d'anunciar als ajuntaments.

També sobre les responsabilitats dels ens locals, Ferrer va apuntar que dels 29 municipis inclosos en el Plaseqta, només dos encara no han presentat un pla d'emergències municipal. "Hi estan treballant", va assegurar.

Per altra banda, Ferrer va reconèixer que la Direcció General de Protecció Civil té "diferents Plans d'Autoprotecció per aprovar" d'empreses químiques de Tarragona, "entre ells els d'IQOXE". Tot i això, en el cas concret del sinistre, ha reiterat que la companyia "va fer un incompliment greu". Per tot plegat, l'assessoria jurídica de l'organisme està estudiant si sancionarà la química.

Novetats de Treball

Qui també estudia sancionar IQOXE és el Departament de Treball. El seu màxim responsable, Chakir El Homrani, va explicar a la comissió que inspecció de treball està actuant coordinadament amb el jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona, que investiga el sinistre. "Sense la inspecció de treball no es podran esclarir les causes de l'accident", va asseverar.

Paral·lelament, del Departament està redactant l'expedient de l'explosió, que "tindrà en compte els informes pericials i les testificals". "L'objectiu és saber si hi ha responsabilitat empresarial per incompliment de la normativa de prevenció de riscos laborals", va indicar. I va afegir: "L'expedient té un paper important en la investigació de l'accident. No volem tancar la carpeta, volem dictaminar quines causes són plausibles i quines són les responsabilitats de l'accident". Cal recordar que Treball està personat en la causa judicial com a acusació popular.

Amb tot, El Homrani va informar sobre les actuacions d'inspecció de treball a IQOXE en els darrers anys. Segons va detallar, entre 2018 i 2019 es van generar vuit ordres de servei, de les quals tres "eren denúncies per elements de relacions laborals". Entre gener i octubre d'enguany la xifra d'ordres de servei s'ha elevat fins a les 35, de les quals setze han estat denúncies –vuit per prevenció de riscos laborals i vuit per problemes amb les relacions laborals-. Pel conseller "hi ha una part lògica" perquè "quan hi ha un accident, es generen noves situacions de risc".

165 actuacions al sector petroquímic de Tarragona durant 2019 i 186 fins l'octubre d'enguany

A nivell de tot el sector petroquímic de Tarragona, el conseller va afirmar que l'any passat es van fer 165 actuacions, i fins a l'octubre d'enguany se n'han fet 186. Així doncs, les d'IQOXE suposen gairebé un 19% del total. De fet, El Homrani va dir que és "una empresa que sempre acaba generant problemes" quan l'administració li fa requeriments, i "això fa que hi hagi més ordres de servei. Tot i això, va celebrar que "en l'últim mes hi ha hagut un canvi" i ara IQOXE "comença a ser més col·laborativa".

Arran del sinistre, des de Treball s'han impulsat diferents reunions de la Comissió de Salut Laboral del complex petroquímic, que té una proposta d'acord damunt de la taula, que el conseller voldria tancar "abans d'acabar l'any". A més, s'ha constituït un servei de prevenció mancomunat "per coordinar situacions que afecten diverses empreses". Un dels objectius és que les empreses subcontractades compleixin "uns estàndards mínims de qualitat" en prevenció i condicions laborals dels treballadors. Un aspecte que el Departament ha desenvolupat conjuntament amb l'AEQT i una associació d'empreses subcontractades.

Comenta aquest article