Informació general

Judici 17 i 18-A

Sisè dia de judici; el vídeo de l'atropellament de les Rambles va marcar la sessió del judici d'ahir

Les imatges de les càmeres de seguretat, sense so, van mostrar amb cruesa la velocitat i els zig-zags de la furgoneta conduïda per Younes Abouyaaqoub baixant pel passeig i atropellant vianants

Per ACN

Imatge d'un càmera de seguretat de la Boqueria en la que es veu el conductor de la furgoneta marxant de la zona de l'atropellament
Imatge d'un càmera de seguretat de la Boqueria en la que es veu el conductor de la furgoneta marxant de la zona de l'atropellament | ACN

El sisè dia de judici pels atemptats del 17 i 18 A a Barcelona i Cambrils va estar marcat, ahir, pel visionat dels vídeos sobre l'atropellament mortal a les Rambles, a Barcelona. Les imatges de les càmeres de seguretat, sense so, van mostrar amb cruesa la velocitat i els zig-zags de la furgoneta conduïda per Younes Abouyaaqoub baixant pel passeig i atropellant vianants. Moments més tard, altres imatges d'altres càmeres el mostren fugint pel mercat de la Boqueria i diversos carrers de Barcelona fins la Diagonal, on va matar el conductor d'un cotxe per fugir fins a Sant Just Desvern amb el vehicle. Els dies següents, fins que el dia 21 va ser abatut a Subirats, algunes càmeres el van captar remenant la brossa en una gasolinera.
El vídeo editat pels Mossos d'Esquadra dura poc més d'un minut i es basa sobretot en dues càmeres de vigilància situades a la Rambla. La primera, al capdamunt de tot, pocs minuts abans de les 5 de la tarda, on es veu la furgoneta entrant a tota velocitat per la part central del passeig, i on desenes de vianants s'han d'apartar ràpidament, tot i que uns quants sí que reben cops i acaben a terra. També es veuen diversos policies corrent a peu darrere la furgoneta. Uns segons després una càmera capta com la furgoneta arriba al final del seu trajecte, damunt del mosaic de Joan Miró, enduent-se per davant diversos vianants, mentre altres es poden apartar i després ajudar a les víctimes.

Les imatges mostren com el conductor surt de la furgoneta, tot i que un vianant va a buscar-lo per dir-li alguna cosa, fuig ràpid cap al mercat de la Boqueria, just al costat. Travessa el mercat i allà es va creuar amb un mosso de paisà. Aquest agent ha explicat aquest dimarts que es van mirar mútuament durant uns segons, i ha descrit la cara d'Abouyaaqoub com de "satisfacció o sobreexcitació". L'agent no li va donar més importància, i va córrer cap a la Rambla, d'on procedien els crits, però més tard, quan la Guàrdia Urbana va descriure el sospitós fugitiu va adonar-se que era el jove magrebí amb el que s'havia creuat i a qui va veure guardar-se alguna cosa sota la samarreta.

Danys a la furgoneta i objectes a l'interior

Abans de l'emissió dels vídeos, van declarar prop d'una vintena de mossos d'Esquadra que van fer la inspecció ocular de la furgoneta. Els agents van explicar que al mig de la Rambla van anar trobant 12 cadàvers i trossos del vehicle. Finalment, damunt del mosaic de Joan Miró, la Fiat Talento de Telefurgo tenia diversos cops a la carrosseria, vidres trencats, paraxocs arrencats i el capó molt danyat, i amb restes orgàniques i fins i tot roba interior de les víctimes enganxades. Al seient del copilot van trobar un passaport espanyol a nom de l'acusat Mohamed Houli Chemlal i el NIE i el carnet de conduir de l'autor de la matança, Younes Abouyaaqoub. També es va trobar el contracte de lloguer de la furgoneta a nom de l'acusat Driss Oukabir, que també constava com a conductor principal. A sota d'un seient hi havia una ampolla d'acetona amb líquid al seu interior, i també la cartera d'Abouyaaqoub, amb una targeta bancària seva, el seu carnet de família nombrosa i papers manuscrits en àrab i francès.

El vehicle tenia els intermitents d'emergència activats, les claus al contacte, el motor parat i l'airbag disparat. A uns dos metres del vehicle es va trobar una altra ampolla també d'acetona i amb líquid, una capsa metàl·lica de soldadura, un rellotge i un tros de corda.

La fugida a peu

Les diverses càmeres de seguretat, analitzades pels Mossos després de la mort de Younes Abouyaaqoub, van anar gravant el jove fugint mig corrent i caminant, sempre en direcció cap a la part alta de la Diagonal. Va travessar la Boqueria cap a la part posterior, a la plaça de la Gardunya, on es va creuar amb el mosso de paisà. Després va anar cap a la Facultat Blanquerna de la Universitat Ramon Llull i el CCCB, va passar pel carrer Casanova, la Gran Via, els carrers Provença i Entença al costat de l'antiga presó Model, el carrer Numància, la Travessera de les Corts i la Facultat de Farmàcia de la UB, prop del Camp Nou, cap a les 18.15 hores. Allà va assaltar el jove Pau López al seu Ford Focus, el va apunyalar mortalment, el va deixar al seient del darrere i li va agafar el cotxe. Va fugir per la Diagonal, on es va saltar un control dels Mossos d'Esquadra, atropellant a agents, i va abandonar el turisme i el seu conductor a Sant Just Desvern, just on va desconnectar un telèfon mòbil robat que duia, cap a les 7 de la tarda. Aquella tarda se'l va veure en un polígon industrial de Sant Just, però ja no se'l va tornar a localitzar fins el dia 20 a les 22.30 hores, més de dos dies després, en una gasolinera de la N-340 a Cervelló (Baix Llobregat), a uns 12 quilòmetres de distància, on va arribar caminant i amb una bossa de plàstic a la mà. Allà, una càmera el va gravar, amb la roba canviada respecte el dia 17, remenant un contenidor, probablement buscant menjar, i intentant obrir la porta d'una camioneta. Una hora més tard va reaparèixer a la mateixa gasolinera i tornant a remenar el mateix contenidor amb aire dubitatiu.

L'endemà, poc després de les 10 del matí, se'l va gravar en una altra gasolinera de la mateixa N-340, a Sant Cugat Sesgarrigues, prop de Vilafranca del Penedès, a uns 12 quilòmetres de l'anterior benzinera. Mitja hora més tard va ser gravat en un polígon industrial de Sant Pere Molanta, a un quilòmetre i mig. Entre les 11 i la 1 del migdia va estar una estona a la masia Ca l'Escudé, de Subirats, a uns deu quilòmetres, i va deixar-hi empremtes dactilars ja que hi hauria buscat menjar. Finalment, el jove fugitiu va ser localitzat per una patrulla de Mossos en un camí de Subirats, a uns tres quilòmetres de la masia, i allà mateix va ser abatut després de mostrar un artefacte explosiu simulat al voltant de les 3 de la tarda. A Subirats, els agents que van fer la inspecció ocular del lloc van comptar una trentena de trets, i han explicat que el jove s'havia descalçat, portava tres ganivets i un artefacte explosiu simulat amb quatre tubs de plàstic embolicats amb paper d'alumini i diversos cables elèctrics.

Altres furgonetes

Ahir també van declarar diversos agents que van inspeccionar la furgoneta de l'imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty a Sant Carles de la Ràpita (Montsià), el 21 d'agost. El vehicle estava net i en bones condicions, i al seu interior hi van trobar el passaport d'Es-Satty, els bitllets de vaixell per anar al Marroc setmanes abans, gas pebre i un mapa fet a mà de diversos punts al voltant de Ripoll.

També van declarar diversos mossos que van acudir a l'accident de la furgoneta Renault Kangoo a l'AP-7 a Cambrils cap a les 3 de la tarda del 17 d'agost. Van explicar que inicialment no van trobar l'accident, i que van veure un jove caminar per la carretera a prop d'allà. Els va estranyar, però inicialment no li van donar importància, fins que altres companys els van donar la descripció del conductor fugit de l'accident. Dins de la furgoneta van trobar documentació de Younes Abouyaaqoub, Mohamed Hichami i Said Aalla.

 

Comenta aquest article