Informació general

Restauració

El sector de la restauració proposa una pla de desescalada progressiva amb un aforament del 30% a partir del 23 de novembre

Pep Pellicer del restaurant Acuamar i membre de l'Associació d'Hostaleria de Cambrils ha valorat que "tot dependrà d'aquest tant per cent per saber si podem obrir o no, si ens surt a compte o no"

Per Berta Ruiz

Bars i restaurants tancats a la façana del port, a finals d'aquest passat mes d'octubre
Bars i restaurants tancats a la façana del port, a finals d'aquest passat mes d'octubre | Lluís Rovira i Barenys
El sector de la restauració a Catalunya ha proposat al Govern de la Generalitat un pla de desescalada progressiva a partir del dilluns 23 de novembre i de reobertura escalonada dels locals –segons publica aquest dimarts 'La Vanguardia' i ha confirmat l'ACN–. Segons aquesta proposta, la primera fase de la desescalada d'aquest pla dels gremis seria del 23 de novembre fins al 8 de desembre i permetria l'obertura dels bars i restaurants amb un aforament màxim del 30%, ampliable fins al 50% si es pot garantir una distància mínima d'1,5 metres entre taules. Els establiments, a més, hauran de garantir la ventilació i quedarien tancats aquells espai on no fos possible. També es recomana l'ús de mascaretes entre plats. El departament d'Empresa ha traslladat la proposta a la resta del Govern.

Reobertura progressiva en tres fases

Una altra de les mesures incloses en aquest pla dels restauradors de Catalunya per a la progressiva reobertura dels negocis de la restauració és que el tancament ha de ser a les onze de la nit; es poden mantenir obertes les terrasses i que abans d'entrar als establiments els clients es facin un control de temperatura i registrin les seves dades personals si en donen el seu consentiment. En aquesta primera fase, es mantindria el màxim de sis persones per grup.
Les altres dues fases són del 9 de desembre fins als 6 de gener i del 7 de gener en endavant, amb unes mesures que s'haurien d'anar flexibilitzant progressivament. Els restauradors també proposen crear un grup de seguiment de la desescalada on participin el sector i les conselleries de Salut, Interior i Empresa.

La proposta ha anat a càrrec de les cinc federacions i gremis de restauració de Catalunya: el Gremi de Barcelona, la federació intercomarcal, la federació de les comarques gironines, l'hostaleria de Lleida i l'associació d'hostaleria de Tarragona. Els restauradors es van reunir ahir dilluns amb el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, per traslladar-li la proposta, i des de llavors està sobre la taula del Govern, i en discussió. Fa una setmana, el Gremi va celebrar un acte a Barcelona amb líders gastronòmics per reclamar la reobertura del sector on ja es van perfilar algunes de les propostes dels restauradors per reprendre l'activitat.

Sector tancat des del passat 15 d'octubre

Recordem que el sector de la restauració es manté tancat des del passat 15 d'octubre. Inicialment es va establir el 30 d'octubre, però aquesta data es va prorrogar com una de les mesures del Govern per combatre la covid-19. Aquesta decisió va propiciar la protesta del gremi de la restauració que va convocar diverses concentracions. La més nombrosa va ser la del passat 21 d'octubre amb més d'un centenar de persones.

Pep Pellicer, restaurant Acuamar: "Tot dependrà d'aquest tant per cent per saber si podem obrir o no, si ens surt a compte o no"

Pep Pellicer del restaurant Acuamar i membre de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils ha valorat a revistacambrils.cat com estan els ànims en el sector. Segons ha dit Pellicer, "estem esperant que ens donin el vist-i-plau per tornar a obrir. Van dir que a partir del dilluns vinent es podrien obrir les terrasses tot i que encara no sabem en quin tant per cent. Aquesta setmana s'hauran de pronunciar sobre si serà del 30%, del 50%... Tot dependrà d'aquest tant per cent per saber si podem obrir o no, si ens surt a compte o no. En el nostre cas tenim una terrassa petita, potser altra gent si que ho podrà fer. També esperem poder obrir els interiors –encara que fos al 50%– per poder començar a treballar, que ja en tenim ganes i necessitat. Estem a l'espera de la nova resolució, sobre els tants per cents d'obertura. Evidentment, cada local és diferent i té una infraestructura diferent; hi ha gent que fa menjar per emportar o servei a domicili i es busca la vida d'alguna manera".

"Almenys veig una mica d'esperança i donar una mica d'aire al sector, perquè hi depèn molta gent"

Després d'un mes de tancament, el sector està molt neguitós, ha reconegut Pellicer. "Hem de pensar que hi ha gent que potser s'ha embarcat en un negoci, la situació no és gens fàcil. Ara, almenys veig una mica d'esperança i donar una mica d'aire al sector, perquè hi depèn molta gent. A banda dels empresaris que tenen el local hi ha molts treballadors que no ho passen bé i també els proveïdors que n'hi ha que ja estan una mica desesperats perquè gairebé el seu 90% de facturació està encara a l'hostaleria –no pas a supermercats ni botigues–. Tota aquesta gent està desesperada perquè no ven res, tot és una cadena".

Comenta aquest article