Informació general

Judici

Segon dia de judici pels atemptats del 17 i 18-A: Els terroristes havien fet recerques sobre el pantà de Riudecanyes, com a possible objectiu

El jutge es va negar, a l'inici de la sessió d'ahir, a acceptar la petició de l'acusació particular d’incloure una prova pericial relacionada amb l’ADN de l’imam Abdelbaki es-Satti

Per Redacció

Imatge dels tres acusats en el judici sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils
Imatge dels tres acusats en el judici sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils | Pool EFE

El segon dia del judici contra els tres acusats de pertànyer al grup gihadista que va atemptat a Barcelona i Cambrils va estar marcat per la negativa del jutge Félix Alfonso Guevara a acceptar la petició de l'acusació particular d’incloure una prova pericial relacionada amb l’ADN de l’imam Abdelbaki es-Satti. La petició l'havien fet els advocats Jaume Alonso-Cuevillas i Agustí Carles en representació de Javier Martínez, el pare del xiquet de tres anys mort a la Rambla en l'atemptat. El jutge va dir que la prova era totalment extemporània i la va desestimar amb una actitud ofensiva i de menyspreu cap els advocats. Aquesta prova pericial desestimada pel jutge era un informe signat per Ángel Carracedo Álvarez, catedràtic de Medicina Legal de la Universidad de Santiago i president de l’Acadèmia Internacional de Medicina Legal, i Carles Pla Zanuy, catedràtic emèrit de Genètica i director del departament de Biologia de la Universitat de Girona. Tots dos diuen que l’estudi genètic que es va fer al Marroc per a determinar si les restes biològiques trobades entre la runa d’Alcanar corresponien a Es-Satti no té validesa a l’estat espanyol.

Declaració dels Mossos responsables de la investigació dels atemptats

D'altra banda, els dos màxims responsables dels Mossos encarregats de la investigació dels atemptats d'agost del 2017 van explicar que dos dels acusats en el judici, Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir, sí que van participar activament en els preparatius dels atacs jihadistes. En la primera sessió del judici d'aquest dimarts el primer va dir que es penedia dels fets i que no compartia el propòsit dels seus companys, i el segon va dir que desconeixia totalment els preparatius i que no era gens religiós. Però els caps d'antiterrorisme dels Mossos han donat detalls sobre la seva implicació que posa en dubte la versió exculpatòria dels dos encausats.

L'inspector que va instruir la investigació des del principi fins al maig del 2018, de la Comissaria General d'Informació, ha explicat que Mohamed Houli Chemlal va fer fins a cinc declaracions als Mossos d'Esquadra els primers dies, quan encara estava ferit per l'explosió d'Alcanar, però va col·laborar poc, ja que va anar donant informació parcial i de forma progressiva, i les dades que donava no van servir per identificar cap sospitós ni per evitar cap delicte. De fet, al principi va dir als Mossos que al xalet hi fabricaven petards, i no va ser fins que la policia va trobar el seu passaport a la furgoneta de la Rambla i ja havia explotat per segon cop el xalet que no va admetre la fabricació d'explosius.

Els investigadors també van detectar que Houli Chemlal havia intentat demanar préstecs ràpids per telèfon, segurament per finançar la compra de precursors d'explosius, però li van ser denegats. De fet, el finançament de la cèl·lula es va basar en robatoris a empreses on havien treballat. Sobre Driss, l'inspector va explicar que es té constància de la seva integració a la cèl·lula el maig del 2017, quan la cèl·lula ja s'havia adoctrinat i ja feia preparatius concrets, i probablement ho va fer a través del seu germà petit Moussa. No han pogut trobar cap contacte directe amb l'imam, però ho atribueixen al fet que ja tenia antecedents policials i prenia moltes precaucions per evitar seguiments, com per exemple apagar el mòbil quan es trobava amb Abdelbaki es-Satty.

Sobre la seva implicació de Driss amb la cèl·lula, va explicar que l'agost del 2017 va viatjar al Marroc, va comprar tres telèfons mòbils. En algunes converses des d'allà, explicava que estava millor al Marroc que a Catalunya amb els "kafir", els infidels, i també va parlar de telèfons, carregadors i cables. També explicava que s'havia de sotmetre a un ritual de purificació religiosa. El seu germà li va enviar un vídeo sobre com amortallar un musulmà mort. A preguntes de l'advocat de Driss Oukabir, l'agent ha indicat que l'acusat va manifestar en una de les seves primeres declaracions que la culpa de tot el que havia passat era de l'imam, Abdelbaki Es-Satty. "Entenc que el coneixia", ha indicat.

Pantà de Riudecanyes, objectiu de recerques prèvies dels gihadistes per atemptar

Sobre els objectius dels terroristes, el subinspector dels Mossos va reiterar que eren el Camp Nou, la Sagrada Família i la Torre Eiffel, i el dia triat el 20 d'agost. També havien fet centenars de recerques sobre l'Audiència Nacional, la 'tomatina' de Bunyol, la seu de l'OTAN, la base aèria militar de Saragossa i el pantà de Riudecanyes. En canvi, no van fer recerques sobre les Rambles, però sí que alguns d'ells hi van anar presencialment. No obstant, en els seus plans només contemplaven atacs amb explosius, no pas amb armes blanques o atropellaments amb vehicles. Pel que fa a la implicació de Said Ben Iazza en els fets, l'agent va exposar que la seva participació va consistir en deixar la documentació i la furgoneta per realitzar "una o dues compres". Amb aquestes compres es van adquirir 340 litres de peròxid d'hidrogen. "És el 99% del material necessari per a l'explosiu que utilitzaven", va explicar.

Es llegeix el testament del conductor del vehicle que va atemptat a Cambrils

L’agent va explicar que van trobar el testament de Saïd Aallaa, un dels terroristes que va morir el 17-A, el conductor de l’audi A3 de Cambrils. El document es va trobar a casa seva, però no es va poder datar, segons va indicar l’agent. A la carta demana perdó a la família i indica que es venguin els seus béns per donar 1.000 euros a la seva mare, s’utilitzin 1.000 euros més per pagar un deute pendent i la resta es doni als pobres.

 

Comenta aquest article