Informació general

Comerç

Es presenta a Cambrils Mercaweb, la plataforma de venda online de productes de mercadet ambulant

Es tracta d'una botiga virtual –impulsada per l'AGIPCAT (Agrupació d'entitats Gitanes dels Països Catalans) amb el suport de la Generalitat– amb tota mena de productes

Per Berta Ruiz

Presentació de la iniciativa, ahir al matí, al mercat ambulant
Presentació de la iniciativa, ahir al matí, al mercat ambulant | Berta Ruiz

La situació econòmica provocada per la pandèmia de la covid-19 està afectant tots els sectors. Un d'aquests és el sector dels marxants i paradistes dels mercats ambulants que han experimentat una caiguda important de les seves vendes, així com la reducció dels espais que alguns municipis cedeixen per a la instal·lació dels mercats setmanals per tal de complir amb les distàncies i mesures de seguretat. Per tal de donar un impuls a un sector força castigat s'ha impulsat l'espai virtual Mercaweb (www.mercaweb.org), una plataforma on els paradistes i marxants podran vendre els seus productes a través d'internet. Es tracta d'una botiga virtual amb tota mena de productes des de roba, productes per a la llar, calçat, tecnologia, etcètera.

Es tracta d'una iniciativa impulsada per l'AGIPCAT (Agrupació d'entitats Gitanes dels Països Catalans) amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Pla integral del poble gitano. Ahir al matí, aprofitant la instal·lació del mercadet ambulant setmanal a Cambrils, es va fer la presentació i difusió de la campanya entre els paradistes. Hi va ser present el president de l'AGIPCAT –Paquito Ferreres–, acompanyat d'altres membres de l'entitat, el regidor de Promoció Econòmica –Oliver Klein– i la regidora de Benestar Social, Hèléne Arcelin.

Paquito Ferreres, president d'AGIPCAT: "Els paradistes estan patint moltíssim i creiem que aquesta pot ser una altra via per potenciar les vendes"

Segons va explicar Paquito Ferreres a revistacambrils.cat, "nosaltres tenim molta gent federada a la nostra entitat que són paradistes i que estan vivint uns moments difícils per tot el tema de la covid-19. Vam veure que havíem d'impulsar solucions, perquè les coses han canviat per a tothom. Avui en dia, les multinacionals i les empreses venen online i per això vam decidir crear la plataforma Mercaweb; ho vam valorar conjuntament amb els departaments de la Generalitat i vam veure que podia ser un bon potencial per arribar als clients finalistes. Avui i des d'aquí estem difusió perquè la gent s'hi pugui adherir i fer que el seu producte arribi a moltíssima gent. És un aparador de venda gratuït i el que demanem és que la gent sigui prou professional per vendre el seu producte". Tal com va comentar Ferreres, "potser hi ha gent que li agrada comprar al mercat però avui dia li fa respecte per la covid-19 i no ve. A través de l'espai virtual hi tindran els productes. Els paradistes ho estan patint moltíssim i creiem que aquesta pot ser una altra via per potenciar les vendes".

El president de l'AGIPCAT va afirmar que els paradistes i marxants "és un dels sectors més afectats, perquè moltes places de mercat han canviat les capacitats que tenien pel tema de la prevenció, han reduït els espais... A més el costum que es té al mercat de tocar el producte ara ha canviat amb totes les mesures. Ha arribat un virus que està afectant a tota la humanitat i la gent té molta por. Per aquesta gent que els han baixat les vendes i no deixen de pagar autònoms i taxes, havíem de buscar una solució".

Bona acollida entre els paradistes i marxants de Cambrils

Aquesta és una iniciativa que s'impulsa a Catalunya, "és la primera prova de foc" va comentar Ferreres. "Esperem que sigui resolutiu i ja tenim resposta d'altres ciutats de fora de Catalunya perquè això està tenint força difusió. No tanquem les portes a ningú, fins i tot tenim molts contactes de Perpinyà que també s'hi volen sumar. I aquesta oportunitat no és només pel poble gitano sinó per a tots els paradistes, volem potenciar l'economia i la venda dels marxants".

Al mercat ambulant de Cambrils la iniciativa ha tingut una molt bona recepció per part dels paradistes. Aquesta iniciativa fa dies que circula per les xarxes socials de l'AGIPCAT. De fet, aquesta entitat dóna suport en temes d'inserció laboral, formació, assessorament, etcètera. La plataforma ja està en marxa, tot i que encara s'estan ultimant alguns detalls com és tot el tema de la distribució dels productes. Ferreres va apuntar que ja s'està negociant amb una empresa de paqueteria com és MRW. Per als interessats també s'oferirà assessoria, promoció i suport tècnic per fer créixer el seu negoci. S'hi pot contactar al correu electrònic info@mercaweb.org o al telèfon 630 565 299.

A Cambrils hi ha uns 110 paradistes

Per la seva part, el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Cambrils –Oliver Klein– va afegir a revistacambrils.cat que, "a Cambrils som uns 110 paradistes, tot i que hi ha algunes èpoques més fortes i d'altres més fluixes, però és un dels mercats més grans de la zona. Aquesta iniciativa és important perquè ja s'està fent a d'altres llocs de Barcelona i està apadrinada per la Generalitat. Després de municipis com Reus o Tarragona es van posar en contacte amb nosaltres i els vam obrir les portes. Cambrils és una població turística i ve molta gent: sovint els hi pot agradar un producte, el poden encomanar via online i que els arribi a casa. També hi ha persones que potser no es poden desplaçar o si un dia plou i no poden muntar. Crec que és un instrument més; no és suplantar l'activitat ambulant –que serà la mateixa–, sinó donar un suport. Per aquest sector és aprofitar un esglaó més i no quedar-se fora d'aquest sector".

Comenta aquest article