Informació general

Covid-19

L'índex de risc de rebrot de la covid-19 continua molt alt tot i que es descarta, de moment, el confinament domiciliari

Les darreres dades apunten que a Cambrils s'han diagnosticat 138 casos amb PCR els últims 7 dies i que la taxa de reproducció de l’epidèmia arriba a 1,06

Per Redacció

Cartell d'un centre d'estètica tancat per les restriccions d'aquest passat mes d'octubre
Cartell d'un centre d'estètica tancat per les restriccions d'aquest passat mes d'octubre | Lluís Rovira i Barenys

L'índex de risc de rebrot a Cambrils se situa en un registre de 742,30, una xifra que continua situant-se de ple en la franja de risc molt alt, tal com passa a la major part de municipis de Catalunya. Les darreres dades apunten que a Cambrils s'han diagnosticat 138 casos amb PCR els últims 7 dies i que la taxa de reproducció de l’epidèmia arriba a 1,06. Aquestes són les darreres dades que corresponen al passat diumenge ja que les dades dels darrers tres dies encara no estan processades, tal com s'adverteix en els mapes diaris de l'evolució de la pandèmia.

D'altra banda s'ha produït un descens important de la velocitat de reproducció del coronavirus a Catalunya, que baixa de la barrera d'1 per primera vegada en diverses setmanes i se situa en 0,96. Segons les darreres dades actualitzades del Departament de Salut, el risc de rebrot continua baixant i ara mateix és de 747. En canvi, un dia més puja la taxa d'incidència i ja és de 812,43 punts. Les funeràries han declarat la mort per covid de 38 persones. Les hospitalitzacions han augmentat en 61 pacients, mentre que l'ocupació de les UCI s'ha reduït en un pacient.

Cap el confinament domiciliari?

Les dades de contagi, segons els experts, continuen sent alarmants i cada cop es té més present la possibilitat de que es torni a decretar un confinament total. En aquest sentit, epidemiòlegs com Daniel López-Acuña, amb una llarga trajectòria dins l'Organització Mundial de la Salut (OMS), defensen la necessitat d’un confinament "curt i decisiu" per a contenir la segona onada de la covid-19 i assegura que les restriccions actuals s’han desbordat completament i propugna el tancament immediat de dues setmanes a quatre. En aquest mateix sentit s'ha expressat Rafael Bengoa, l'exdirector de Sistemes de Salut de l'OMS

Però, ara per ara, el Govern català descarta el confinament domiciliari tal i com va explicar, aquest passat dilluns, la consellera Meritxell Budó. La Generalitat defensa que les mesures adoptades fina ara podrien ser "suficients" per aplanar la corba de la covid-19, de manera que no caldria aplicar un confinament total i domiciliari, com al març. L'executiu, però, continua sense descartar formalment "cap escenari", i ja s'ha demostrat recentment que les opinions varien d'un dia per l'altre. Budó, però, va insistir en demanar que no es repeteixin els errors de l'estiu quan s'aixequin algunes restriccions. Així mateix, va avisar que caldrà pactar amb els sectors afectats com poden anar reobrint per no tornar a incrementar els contagis.

Cartell col·locat a la porta d'un restaurant del port / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article