Cultura

Pintura

L'evolució paisatgística i costumista de Cambrils a través de l'obra pictòrica de Sadurní Martí Mas

L'artista cambrilenc ha complert vuitanta anys i continua al peu del canó, apassionat per la seva gran afició, la pintura

Per Lluís Rovira i Barenys

Sadurní Martí Mas, a la vora del litoral cambrilenc
Sadurní Martí Mas, a la vora del litoral cambrilenc | Cedida

L'artista cambrilenc Sadurní Martí Mas ha complert vuitanta anys i continua al peu del canó, apassionat per la seva gran afició, la pintura. Encara que no ha estat la seva professió, Sadurní Martí ha dedicat els darrers 30 anys de la seva vida a pintar i ha produït una extensa obra paisatgística del seu Cambrils natal que ha estat admirada en diferents indrets del món. Els seus quadres mostren les costums i els paisatges cambrilencs i és per això que atresoren un valor històric i alhora sentimental.

Pintant l'evolució de Cambrils

En la seva darrera exposició a la Torre del Port, l'estiu de 2018, es va poder veure com la seva obra evocava el passat mariner de Cambrils. També va ser emblemàtica l'exposició que va fer l'any 2002 amb el nom de "El nostre Cambrils" amb unes pintures que reproduïen fotografies antigues. Sadurní Martí, a més, va tenir l'oportunitat de mostrar la seva obra a l'estranger, concretament a Ginebra, quan l'any 2003 va participar en una exposició conjunta al Palau de les Nacions Unides sota el títol de "exposició en homenatge a Josep Maria Sert" i allí va poder mostrar les imatges d'un Cambrils anterior a l'esclat turístic.

Sadurní Martí va viure la seva infantesa a prop del mar i del camp i la seva admiració pel paisatge natural el va portar molt aviat a dibuixar. Els pares del Sadurní eren pagesos i ell, ja des de molt jove, va començar a treballar al camp tot i que després no va ser la seva professió. En qualsevol moment que disposava, en lloc de descansar es dedicava a dibuixar en el seu quadern. El fet de que el tros familiar estigués vora la mar li va fer conjuminar els dos elements, la terra i l'aigua. Més tard, Sadurní Martí es va dedicar a la fotografia però va retornar a la pintura i ara, als seus 80 anys, continua gaudint de la seva gran afició.

 

Comenta aquest article