Informació general

Covid-19

Es realitzen una mitjana diària de 100 proves PCR a Cambrils per detectar l'expansió de la covid-19

Des de l'1 de març fins el 20 d'octubre s'havien realitzat un total de 6.207 proves PCR a la població assignada a l'ABS Cambrils, de les quals 371 havien estat positives

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de l'interior de l'Hospital Lleuger de Cambrils
Imatge d'arxiu de l'interior de l'Hospital Lleuger de Cambrils | Cristina Sierra

Cambrils compta amb dos rastrejadors de la covid-19 i, actualment, s'està realitzant una mitjana diària de 100 proves PCR. Aquestes són algunes de les dades que va exposar la regidora de Benestar Social i Salut –Helène Arcelin– arrel d'una bateria de preguntes formulada pel PSC al plenari del passat 26 d'octubre. Segons va detallar, des de l'1 de març fins a data de 20 d'octubre s'havien realitzat un total de 6.207 PCR a la població assignada a l'ABS Cambrils, de les quals 371 havien estat positives, és a dir, un 4,75% del total de proves realitzades. Per altra banda, tal com va puntar Arcelin, des del passat 19 d'octubre s'estan utilitzant els testos ràpids, principalment en persones amb simptomatologia. Inicialment, es va fer una prova pilot en 25 casos i ara s'apliquen segons criteris mèdics i d'acord amb els protocols establerts. L'ús de les PCR, segons va comentar la regidora, es farà en funció de la situació epidemiològica del moment i de la utilitat de les altres proves diagnòstiques.

Hèléne Arcelin: "Estem a disposició de tot allò que ens demanin les autoritats sanitàries per tal de lluitar contra aquesta pandèmia"

Pel que fa a la plantilla, Arcelin va detallar que l'Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils compta amb una plantilla estable durant tot l'any. Durant l'estiu, el reforç va ser de cinc metges, cinc infermeres i tres administratius. Segons va comentar, "sabem certament que l'atenció primària està cansada i des del departament de Salut es va publicar, el passat mes de juny, ofertes al web buscant personal sanitari pel programa de reforç del servei de vigilància epidemiològica. En el moment actual s'està treballant amb el Servei Català de la Salut per a l'aplicació del pla d'enfortiment i transformació de l'atenció primària per tal d'enfortir el sistema. El nou programa de salut pública –finançat amb el fons covid– implicarà un increment en les contractacions". En aquest punt, Arcelin va voler transmetre el seu agraïment a "tota la tasca realitzada pels treballadors i treballadores de l'àmbit de la salut i de tot l'Ajuntament per l'esforç que estan fent; estem a disposició de tot allò que ens demanin les autoritats sanitàries per tal de lluitar contra aquesta pandèmia d'una forma constructiva i amb una mirada global".

"El Departament de Salut de l'Ajuntament està fent molt més des de l'inici de la crisi sanitària per donar resposta a la pandèmia"

En la seva exposició, la regidora de Benestar Social va aprofitar per explicar totes les mesures i accions que es van posar en marxa des de l'inici de la pandèmia, la passada primavera. "Davant d'aquesta situació extraordinària, per responsabilitat i per preocupació vers la ciutadania, el Departament de Salut de l'Ajuntament està fent molt més des de l'inici de la crisi sanitària per donar resposta a la pandèmia" va comentar Arcelin. Dins de l'apartat de mesures, la regidora va comentar que es fa difusió de les mesures de seguretat i d'higiene, es fan controls d'inspecció a establiments, es fa l'anàlisi i validació dels plans de contingència de cada activitat municipal, s'ofereix suport en matèria de prevenció de riscos, coordinació i seguiment de l'àmbit residencial del municipi, gestió de la cessió d'espais municipals per campanyes de vacunació, entre d'altres accions.

"Estem en línia directa amb l'Hospital Lleuger i amb els responsables de Salut del territori"

Hèléne Arcelin va afirmar que, "estem en línia directa amb l'Hospital Lleuger i amb els responsables de Salut del territori. Estem pendents de signar un conveni de col·laboració amb el Departament de Salut. A més, el comitè municipal de la covid-19 ens reunim setmanalment o si s'escau totes les vegades que siguin necessàries. L'Ajuntament de Cambrils també participa, cada dijous, al consell de coordinació territorial de seguiment de la covid19 del Camp de Tarragona, on se'ns posa al dia de la situació actual i de les mesures que es porten a terme per pal·liar aquesta situació tan dramàtica. La pandèmia no deixa respirar ningú ni planificar el següent pas a donar, és una situació complicada per a totes les administracions i ens consta que tots els equips sanitaris estan fent un esforç immens per sortir d'aquesta segona onada. El Departament de Salut de l'Ajuntament està col·laborant amb el Servei d'Epidemiologia del Departament de Salut de la Generalitat al Camp de Tarragona en tot allò que ens demanin per tal de sumar recursos humans en la lluita contra aquesta pandèmia".

Comenta aquest article