Informació general

Habitatge

Hèléne Arcelin, regidora de Benestar Social: «Les administracions públiques tenim la responsabilitat d'actuar per atendre la creixent demanda d'habitatge social»

En la sessió plenària celebrada aquesta darrera setmana tots els grups municipals van votar a favor d'una moció presentada per Cs per fomentar la construcció d'habitatge social de lloguer a Cambrils

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu d'uns blocs de pisos a la zona de l'Horta de Santa Maria
Imatge d'arxiu d'uns blocs de pisos a la zona de l'Horta de Santa Maria | Lluís Rovira i Barenys

Tots els grups municipals van votar a favor d'una moció presentada per Cs per fomentar la construcció d'habitatge social de lloguer a Cambrils. El portaveu de la formació taronja –Juan Carlos Romera– va apuntar alguns dels principals articles de la Llei 18/2007 de 28 de desembre del Dret a l'habitatge i va demanar el compromís de l'Ajuntament de Cambrils a canviar el model de les polítiques públiques en matèria d'habitatge. A més, es va instar a la Generalitat a prendre totes les mesures possibles per construir un parc de lloguer accessible com a mínim del 15% a Cambrils (actualment, la mitjana a Catalunya no arriba al 2%) i a treballar conjuntament amb les administracions superiors i amb el sector privat per a l'edificació –en terrenys buits municipals– aquest parc d'habitatges.

En el torn d'intervencions, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va emetre el seu vot favorable, així com el portaveu del PP –David Chatelain– qui va reconèixer que, "tot i que no som massa proclius en el tema de l'intervencionisme en el sector privat, en aquest cas hi ha una certa problemàtica amb l'habitatge. Estem parlant d'una normativa en vigor que s'hauria de complir i, per tant, votarem a favor de la moció".

Ana López: "Hi ha marge per a la millora i volem tenir cert un optimisme"

Per part del PSC, Ana López també va mostrar el seu vot positiu. Segons va dir, "creiem que hi ha un marge de maniobra molt millorable. Als pressupostos de Catalunya, en polítiques d'habitatge no es va arribar a destinar ni 194 milions d'euros l'any 2019 i, per fer una trista comparació, l'any 2010 –que també estàvem en crisi– s'havien destinat 437 milions d'euros. És una diferència substancial. A més, a Catalunya, la inversió per habitatge és de 33,01 euros per habitant; estem per sota de la mitjana espanyola i som la sisena comunitat per la cua". Per altra banda, segons va apuntar López, l'any 2018 Incasòl va construir 8 habitatges i el 2019 en va fer 22, per tant, estem parlant que en dos anys s'han fet 30 habitatges. Hi ha marge per a la millora i volem tenir cert un optimisme".

Hèléne Arcelin: "Estem compromesos, estem fent esforços i modificacions urbanístiques per incrementar la densitat de sostre protegit"

Finalment, la regidora de Benestar Social –Hèléne Arcelin– va exposar que "l'habitatge i el dret a l'habitatge és un dels eixos principals d'aquest equip de govern i un dels reptes a resoldre. Durant aquests últims mesos s'han agreujat els problemes de pagament de lloguers i d'hipoteques per part de les famílies que s'estan endeutant amb el risc de perdre l'habitatge". Davant d'això, segons va comentar Arcelin, "les administracions públiques a diferents nivells tenim la responsabilitat d'actuar per atendre la creixent demanda d'habitatges públics socials, tant de lloguer com de propietat, atès l'escàs número al parc d'habitatge. Dins del PAM estem promovent actuacions a nivell local per canviar el model de polítiques d'habitatge des de l'àrea d'Urbanisme i des de l'Oficina Local d'Habitatge".

La regidora de Benestar Social va agrair la presentació d'aquesta moció sobre lloguer social, però va manifestar que, "aquest govern ja està compromès en aquesta qüestió. Aquesta moció no seria un primer pas com diuen vostès sinó la continuïtat de la tasca que ja s'està fent. Estem compromesos, estem fent esforços i estem fent modificacions urbanístiques per tal que nous sectors tinguin més habitatge protegit, incrementant la densitat de sostre protegit, fent assessorament des de l'Oficina Local d'Habitatge, promovent ajudes... També amb el Pla Local d'Habitatge que volem desenvolupar el 2021 i que donarà una radiografia de les necessitats actuals". Per tot plegat, l'equip de govern va mostrar el seu suport a la moció.

Comenta aquest article