Informació general

Covid-19

L'educació primària i secundària mantenen la presencialitat mentre que batxillerat i formació professional l'aniran reduint aquests propers dies

Els campus de les universitats catalanes mantindran durant tot el mes de novembre la virtualitat en la docència, iniciada el passat 15 d’octubre

Per Redacció

Imatge de l'exterior de l'institut Cambrils
Imatge de l'exterior de l'institut Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

L'educació obligatòria, és a dir primària i secundària, es mantindrà inalterable amb la plena presencialitat mentre que les etapes postobligatòries de batxillerat, formació professional i règim especial reduiran la presencialitat en el marc dels seus propis plans d'organització, segons ha informat avui el departament d'Educació de la Generalitat. Aquesta reducció de la presencialitat s'haurà de desenvolupar al llarg de la setmana vinent i s'allargarà durant aquest primer trimestre de curs per tal que els centres no hagin de variar els plans, passats els propers 15 dies. Això vol dir que avui, l'activitat als centres és la que ja estava prevista i seguirà així fins que no es puguin activar les noves mesures. Tanmateix, la propera setmana es publicaran instruccions específiques referents a aspectes concrets com l’avaluació o les pràctiques.

Pel que fa a la mobilitat de l’alumnat i professorat, davant dels confinaments perimetrals, aquesta està garantida amb la declaració responsable. En el professorat per anar del domicili al centre i a la inversa –sigui fora del municipi, comarca o en una altra comunitat autònoma-; i en l’alumnat, tant si es trasllada amb transport públic com amb la família.

Model universitari virtual exceptuant les pràctiques i les avaluacions

Els campus de les universitats catalanes mantindran durant tot el mes de novembre la virtualitat en la docència, iniciada el passat 15 d’octubre en les classes teòriques que, fins aleshores, es realitzaven de manera presencial. D’aquesta manera, l’activitat acadèmica presencial se cenyirà únicament a les pràctiques i les avaluacions, extremant les mesures de protecció.

Fruit d’un acord adoptat en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), el Govern i els rectors i rectores de les 12 universitats catalanes han consensuat un criteri comú davant la petició de Salut Pública que tota la docència sigui virtual a excepció de les pràctiques i les avaluacions, tot respectant l’autonomia universitària. En aquest sentit, s’ha decidit que la mesura s’adopta per un termini de 30 dies per afavorir la governança universitària i l’estabilitat de l’activitat docent.

En aquest nou escenari de la pandèmia, es redueix al màxim l’activitat presencial als campus universitaris per afavorir la disminució de l’activitat induïda, com és el cas de la mobilitat i de la interacció dels estudiants. Tot i que es reitera que les universitats són segures, l’evolució de la COVID19 fa necessari mantenir les mesures adoptades el 15 d’octubre i aplicar-ne de noves, com les que afecten als serveis universitaris (biblioteques, esports, etc.) que es veuen afectats per les restriccions sectorials adoptades pel PROCICAT.

Davant de la situació de pandèmia, les universitats catalanes han dissenyat per aquest curs 2020-2021 un model híbrid de docència que es va adaptant en funció de l’evolució de la situació sanitària. Aquest model forma part, de fet, de l’acord a què van arribar el Govern i les universitats el passat mes de juny que ja preveia adaptar el curs acadèmic actual a les necessitats de cada moment, seguint les recomanacions de les autoritat sanitàries.

Comenta aquest article