Informació general

Covid-19

Semi-confinats!

El Govern de la Generalitat acorda el tancament perimetral de Catalunya durant 15 dies i un confinament municipal els caps de setmana

Per Redacció

Imatge del carrer de Consolat de Mar al vespre, el primer cap de setmana del tancament de bars i restaurants
Imatge del carrer de Consolat de Mar al vespre, el primer cap de setmana del tancament de bars i restaurants | Lluís Rovira i Barenys

Tal com ja s'anava parlant aquests darrers dies el Govern de la Generalitat ha aprovat noves restriccions que es posaran en marxa a partir de demà mateix. Entre aquestes restriccions s’inclou el tancament perimetral de Catalunya durant 15 dies i un confinament municipal els caps de setmana, des de les 6 hores del matí de divendres fins a la mateixa hora del dilluns.

D'altra banda podran obrir les empreses de serveis essencials com les sanitàries, d’alimentació o de productes de primera necessitat. Pel que fa al comerç, es tanquen els centres i recintes comercials, però es permet l’obertura d’establiments amb una superfície igual o inferior als 800m², amb un aforament del 30%. També s'ha assenyalat que se suspenen les activitats culturals, com les que es fan a teatres o cinemes. Es manté la prohibició de les reunions de més de sis persones i el tancament dels serveis de restauració, que poden continuar prestant serveis d’entrega a domicili o recollida a l’establiment.

En l’àmbit educatiu, es mantindrà l’activitat presencial a escoles i instituts. La docència universitària serà virtual i es reduirà l’assistència presencial al batxillerat i cicles formatius. Pel que fa al lleure, se suspenen les activitats per a infants i joves, l’esport escolar i les activitats extraescolars dins o fora del centre educatiu amb un propòsit educatiu o formatiu.

El Govern ha fet una crida a limitar la mobilitat personal, tot i que es permeten desplaçaments dins la mateixa comarca per visitar els cementiris el dies 31 d’octubre i 1 de novembre, així com per activitats esportives individuals a l’aire lliure entre municipis limítrofs o la mobilitat per permisos penitenciaris

Resum de les principals mesures adoptades

—Tancament perimetral de Catalunya durant quinze dies, que entrarà en vigor a les dotze de la nit d’avui mateix. Només es podran fer desplaçaments justificats, com ara per motius sanitaris, d’assistència o de cura de persones dependents; i assistència a centres universitaris.

—Confinament municipal durant els caps de setmana. De les 6 del matí de divendres al dilluns a la mateixa hora. Es permetran desplaçaments dins la mateixa comarca per assistència a cementiris l’1 de novembre i el 31 d’octubre; per practicar activitats esportives a l’aire lliure de manera individual en municipis adjacents; i de persones amb alguna mena de permís penitenciari.

—Totes les activitats dels cursos de batxillerat i grau mitjà i superior que es puguin fer virtualment, passaran a ensenyament telemàtic.

—A les universitats continua l’ensenyament telemàtic i només seran presencials les pràctiques i les avaluacions amb les mesures adequades.

—S’aturen també totes les activitats extraescolars, tot i que s’exclouen les que es fan a l’escola mantenint el grup bombolla. No es consideren extraescolars la formació per a adults i d’idiomes.
Restaurants i bars

—És suspesa l’obertura al públic de serveis de restauració de tota mena de locals i establiments, però podran continuar fent, exclusivament, repartiment a domicili, amb l’excepció d’hotels i altres allotjaments turístics. Una mesura que està en vigor des del 15 d’octubre.
Comerços

—Tancament de centres comercials i recintes comercials. Els comerços que es trobin a dins i que venguin productes de primera necessitat o higiene sí que podran obrir. També podran obrir els espais comercials de menys de 800 metres quadrats i amb accés des de la via pública.

—L’obertura al públic dels locals minoristes queda condicionada al fet que tinguin una superfície de venda igual o inferior als 800 metres quadrats. També hauran de reduir la cabuda al 30%. Els que superin una superfície de 800 metres quadrats hauran d’acotar el recinte.
Cultura

—També se suspèn l’obertura al públic de cinemes, teatres, auditoris i similars, tant en recintes tancats com a l’aire lliure.

—Arxius, museus, sales d’exposicions, galeries d’art i centres de creació obriran amb una cabuda limitada al 33%.

—Les biblioteques només permetran la recollida i el lliurament de préstecs.

—Actes religiosos, com enterraments i bodes, hauran de limitar l’assistència a un 30% de la capacitat.

-Pel que fa a les reunions, es manté la prohibició de trobades de més de sis persones. Aquesta limitació no és aplicable al dret de manifestació.

—S’ajornen totes les competicions esportives, tret de les estatals i professionals. També es tanquen els gimnasos.

—Els parcs i jardins poden romandre oberts, si bé hauran de tancar a les vuit del vespre.

 

Comenta aquest article