Societat

Salut

Marc Serra: «Una incorrecta alimentació pot comportar problemes a nivell de salut hormonal»

Ahir a la tarda, al Centre Cultural, va tenir lloc la xerrada titulada "Alimentació i cicle hormonal" a càrrec del psiconeuroimmunòleg Marc Serra

Per Berta Ruiz

Un moment de la xerrada a càrrec de Marc Serra, ahir a la tarda, al Centre Cultural
Un moment de la xerrada a càrrec de Marc Serra, ahir a la tarda, al Centre Cultural | Berta Ruiz

Ahir a la tarda, al Centre Cultural, va tenir lloc la xerrada titulada "Alimentació i cicle hormonal" a càrrec del psiconeuroimmunòleg Marc Serra. Com la conferència de la setmana anterior, aquesta també estava inclosa dins del cicle "Dona i salut", organitzat pel Departament de Cultura de l'Ajuntament. Tal com va explicar Marc Serra a revistacambrils.cat: "la salut hormonal pot venir condicionada per moltes coses, però una de les que tenim més a la mà per a modificar-la és l'alimentació. Principalment és el consum de sucre el que fa que hi hagi certs enzims que s'acceleren o que van més a poc a poc. Això fa que l'equilibri hormonal es vegi modificat, per tant, tenim molta possibilitat d'intervenció posant alguns aliments que ens beneficiïn en el cicle hormonal i també traient aquells que ens perjudiquin. Els que perjudiquen són el sucre, tots aquells aliments que fan pujar el sucre en sang i tots els que són aliments processats, per tant, són els aliments a evitar. Els aliments a potenciar són tots aquells que ens faciliten l'eliminació a nivell del fetge per exemple: la carxofa, la magrana, aliments amargs –com l'endívia o el bròcoli–.

"Una incorrecta alimentació pot comportar problemes a nivell de salut hormonal"

Segons va explicar Serra, "una incorrecta alimentació pot comportar problemes a nivell de salut hormonal. Problemes com excés d'estrògens i això es veu traduït quant a símptomes en dolor menstrual, menstruacions molt abundants, miomes, pits fibrosos, fins i tot arribar a endometriosis. També el síndrome d'ovari poliquístic també podria tenir una relació per aquí, però també pot estar relacionat amb algun altre tipus d'hormona". L'adequació de l'alimentació també cal adaptar-la a les diferents etapes de la vida hormonal de la dona. Tal com va apuntar Serra, " l'altre dia, per exemple, quan es va tractar la menopausa es va parlar de tots aquells aliments que reforcen aquesta etapa amb els dèficits que genera. El que es tracta és que ens adaptem a cada etapa i no la perjudiquem més".

"El sistema hormonal de les dones és molt més complex i és molt més fàcil de desequilibrar"

Sobre el sistema hormonal masculí, Marc Serra va apuntar que "també hi ha una certa relació però nosaltres som més simples –ho som en moltes coses–, però també en salut. És una cosa que sempre dic i fa gràcia, però la veritat és aquesta. El sistema hormonal de les dones és molt més complex i és molt més fàcil de desequilibrar. Els homes 'amb quatre cosetes' podríem dir que ho tenim bastant solucionat, i que també els homes –en general– no tenim tanta consciència de salut".