Informació general

Turisme

Suport unànime del plenari municipal per sol·licitar ajudes i mesures de suport al sector turístic

Per Berta Ruiz

Façana del port deserta el diumenge 18 d'octubre a mitja tarda, primer cap de setmana amb els bars i restaurants tancats
Façana del port deserta el diumenge 18 d'octubre a mitja tarda, primer cap de setmana amb els bars i restaurants tancats | Lluís Rovira i Barenys

Tot el plenari va votar a favor –per unanimitat– a una moció presentada pel grup municipal del PP per a sol·licitar mesures de suport al sector turístic. El portaveu del PP –David Chatelain– va exposar el text de la moció. Segons va dir, "l'any 2021 passarà a la història com el pitjor a nivell turístic. Exceltur preveu una caiguda de l'activitat, directa i indirecta en el PIB turístic, de -98.753 milions d'euros, empitjorant la previsió inicial de -83.134 milions d'euros, a causa dels rebrots de la pandèmia. Parlem d'una caiguda de l'activitat turística del 63% en el tercer trimestre de 2020, i del 58% en l'últim, si el comparem amb els resultats de 2019".

Segons Chatelain: "davant aquest dantesc panorama el govern d'Espanya va presentar, al juny, un Pla d'Impuls al Turisme dotat amb més de 4.200 milions d'euros per a reactivar al sector, sense que els afectats tinguin la percepció que aquestes ajudes estiguin afavorint la supervivència de moltes empreses ni que tan sols estiguin arribant allà on toca. D'altra banda hem assistit amb estupor a la constatació que el Govern d'Espanya no ha sol·licitat un pla d'ajudes específic per al turisme almenys fins al 23 de setembre de 2020. Sí ho han fet d’altres països menys dependents del turisme com França, Polònia o Dinamarca".

Pel que fa a les dades del nostre territori, segons va dir el portaveu popular, "la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona presentava recentment el balanç d'aquest estiu, posant en relleu una caiguda de 4500 M€ en la facturació deguda a la pandèmia, definint l'any 'com el pitjor de la història'. Aquesta caiguda es produeix per un descens del 75% en les pernoctacions i per la constatació que un 45% dels hotels de Cambrils, Salou i La Pineda ni tan sols han obert enguany, acumulant 18 mesos sense ingressos". Pel que fa a Cambrils, "si bé ha tingut un comportament lleugerament millor que el de les poblacions de l'entorn –degut al fet que depèn menys de les pernoctacions hoteleres en disposar de menys instal·lacions–, tampoc es pot dir que hagi tingut incidència en equilibrar les pèrdues degudes al tancament durant l'estat d'alarma".

Pla de xoc per reactivar el sector

Per tot plegat, la moció del PP es va demanar que les administracions impulsin i executin un pla de xoc per a la reactivació i supervivència del sector turístic; sol·licitar a la Comissió Europea un Pla d'Ajudes que permeti dotar de recursos econòmics el rescat del turisme a Espanya, que suposa un 25% del PIB; sol·licitar a la Generalitat, eximir o suspendre l'aplicació de l'impost turístic durant dos anys; sol·licitar al govern d'Espanya que estudiï la possibilitat d'introduir exempcions fiscals des de les administracions; impulsar d'urgència des del consistori una moratòria en el calendari fiscal per a les empreses afectades i concretar d'urgència una nova bateria d'ajudes al sector hostaler.

Suport de tots els grups

El text va rebre el suport del regidor no adscrit –Joan M. Artigau–, del PSC i de Cs. També va rebre el vot favorable de l'equip de govern. La regidora de Turisme –Marta Borràs– va ser l'encarregada de defensar la postura. Segons va exposar, "des de l'inici del confinament ens vam trobar en un nou ambient de treball i ens havíem de resituar a les nostres cases i no deixar de treballar pel sector empresarial. Estàvem vivint una pandèmia amb una repercussió mundial sense precedents i al nostre territori, sabíem que no tindríem uns bons resultats, però això no ens va aturar". 

Marta Borràs: "Des del minut zero hem estat fent costat al sector econòmic"

Segons va afirmar Borràs, "som una destinació madura, potent i amb una oferta molt diversa i és aquesta especificitat és el que ens ha permès no tenir uns resultats tan catastròfics. Des del minut zero hem estat fent costat al sector econòmic, el sector de l'allotjament, de la restauració i tot el comerç. La Generalitat volia augmentar la taxa turística i no s'ha produït aquest augment. També vam aconseguir l'exempció de l'ocupació de la via pública a la façana marítima. En aquesta línia també hem suspès el cànon municipal de les guinguetes. Hem fet una promoció molt especialitzada. Hi ha moltes mesures que se'ns demanen a la moció que ja hem dut a terme i d'altres en les què hi estem treballant. A més, la comunicació amb la Generalitat, la Diputació i la Secretaria de Turisme de l'Estat és constant i entre tots hem de trobar solucions". L'equip de govern va votar a favor de la moció.

David Chatelain (PP): "Les seqüeles econòmiques de la pandèmia seran brutals"

Per cloure el debat, David Chatelain va agrair el vot favorable però va afirmar que no entenia el to de la resposta i alguns comentaris de la regidora Marta Borràs. Segons va dir: "no estàvem immersos en una pandèmia, estem immersos. Això no ha passat, estem molt pitjor del que estàvem perquè les empreses han esgotat els seus crèdits. Se'ns diu que han impulsat mesures, però han sol·licitat a Catalunya i Espanya un pla de xoc? Han sol·licitat a Espanya que demani ajudes a Europa? Estic demanant que s'ampliï el paquet de mesures. On estan les ajudes promeses als empresaris? Les seqüeles econòmiques de la pandèmia seran brutals".

Comenta aquest article