Informació general

Economia

Fil a l'agulla per a la creació del Consell Econòmic i Social (CES), un nou òrgan consultiu entre el sector públic i privat

El plenari va aprovar la creació d'aquest nou òrgan, però tant el PP com el PSC i Cs es van abstenir. Oliver Klein va explicar que el nou consell reunirà el teixit econòmic local

Per Berta Ruiz

Aspecte de la façana del port de nit, a meitats d'aquest mes d'octubre
Aspecte de la façana del port de nit, a meitats d'aquest mes d'octubre | Lluís Rovira i Barenys

El plenari telemàtic celebrat el passat dilluns al matí va aprovar la creació del consell sectorial anomenat Consell Econòmic i Social (CES) i les seves normes d'organització i de funcionament. El punt va rebre el vot favorable de l'equip de govern i del regidor no adscrit –Joan M. Artigau–, mentre que va tenir les abstencions del PP, PSC i Cs.

L'encarregat de fer l'explicació de la posada en marxa d'aquest nou òrgan va ser el regidor de Promoció Econòmica, Oliver Klein. Segons va dir, "aquesta és una fita per a l'àrea de Promoció Econòmica i de Participació Ciutadana. Durant molts anys s'ha estat treballant en una línia que facilita que, avui, es creï aquest òrgan". Un òrgan que, tal com va apuntar Klein, reunirà el sector privat amb l'administració, seguirà la mateixa formalització que han seguit d'altres consells consultius i estarà integrat per diferents representants per reunir "pluralitat d'opinions i de punts de vista". El consell s'encarregarà de la planificació estratègica de la promoció econòmica i, concretament, "de l'economia social i solidària i l'ocupació" va dir Klein. Sobre el nom de "Consell Econòmic i Social (CES)", el regidor de Promoció Econòmica va comentar que, "és una nomenclatura que ja existeix a nivell català, espanyol i europeu. Aquest serà de caràcter consultiu i de participació per saber què pensen els diferents agents del municipi. Com a funcions es donarà veu al teixit econòmic local –Pimes–, s'intentarà arribar a consensos amb els operadors econòmics i l'administració, es podran realitzar projectes específics a instàncies d'alguna de les parts i l'òrgan també es podrà fer servir com a interlocució per a temes concrets.

El consell comptarà amb una part de representació política –formada pel govern i l'oposició– i les diferents organitzacions del teixit econòmic de la ciutat com poden ser les comercials, industrials, el sector primari –amb la Confraria de Pescadors i la Cooperativa Agrícola–, el sector serveis del turisme i l'allotjament i d'altra banda, l'àmbit de l'ocupació. Segons va apuntar Klein, "cada inici de mandat es renovaran els membres i es recomana convocar-lo tres vegades a l'any. També es planteja una comissió permanent que pugui fer seguiment dels temes".

Joan M. Artigau (no adscrit): "El que interessa és que aquest consell entri en funcionament com més aviat possible"

En el torn d'intervencions de l'oposició, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va explicar que, "m'he llegit el contingut dels estatuts, hi ha alguna cosa millorable al meu criteri, però el que interessa és que aquest consell entri en funcionament com més aviat possible pel bé de la ciutadania de Cambrils, anem una mica endarrerits". El seu vot va ser a favor.

David Chatelain (PP): "Com a idea genèrica no ens sembla malament però li augurem poc èxit perquè la barreja d'actors en aquest tipus de consells no facilita el consens"

Per la seva part, el portaveu del PP –David Chatelain– va avançar el seu vot d'abstenció. Segons va dir, "no tant pel propi consell sinó pel regidor Klein. El dia que es va presentar la documentació d'aquest plenari va ser deu minuts abans de la comissió informativa quan estàvem encara en una altra comissió informativa. En aquesta comissió no va explicar pràcticament res d'aquest consell, després va dir que convocaria una reunió per explicar-ho, però finalment no es va convocar res. Davant d'aquesta actitud volem expressar la nostra disconformitat amb aquesta forma d'actuar molt poc transparent o potser l'he de qualificar com de 'passota'. No és la primera vegada que passa, alguna per part del senyor Klein o d'altres regidors que sembla que tinguin por a explicar certes coses". Pel que fa referència al propi consell en sí, Chatelain va comentar que, "com a idea genèrica no ens sembla malament però li augurem poc èxit: primer perquè la barreja d'actors en aquest tipus de consells no facilita el consens. No entenem perquè s'han de barrejar els aspectes econòmics i empresarials amb aspectes socials, són dues coses que es podrien tractar per separat. A més, si ens atenem a les famoses cimeres econòmiques que s'han anat donant en aquest període, si van en aquesta línia li augurem poc èxit al consell".

Ana López (PSC): "La situació actual requereix d'un òrgan més resolutiu i que les decisions siguin vinculants"

La portaveu del PSC –Ana López– va apuntar que, "després de tot el rebombori mediàtic que va fer l'equip de govern ens esperàvem molt més que una senzilla reproducció d'altres consells consultius que ja existeixen. Parla molt de funcionament, però no hi ha objectius clars, ni un pla ni full de ruta. Al nostre parer creiem que és massa genèric. Per altra banda, la voluntat d'arribar a acords amb l'oposició i de ser transparents tampoc es fa. La situació actual requereix d'un òrgan més resolutiu i que les decisions siguin vinculants. Avui ens abstindrem: quan puguem participar, veure el seu desenvolupament, saber què pensa la part privada i l'efectivitat de les trobades, en tornarem a parlar". López també es va referir a que hi falten d'altres entitats col·laboradores com poden ser SECOT o PortAventura.

Juan Carlos Romera (Cs): "És un tema que potencialment podria ser molt positiu, però el senyor Klein ha tingut la capacitat de no arribar a aquest consens"

El regidor de Cs –Juan Carlos Romera– va compartir l'abstenció amb PP i PSC perquè, segons va dir, "és un tema que potencialment podria ser molt positiu, però el senyor Klein ha tingut la capacitat de no arribar a aquest consens. Votarem abstenció per la seva manca de professionalitat en el desenvolupament de les reunions –en 10 minuts–, mentre estàvem en una altra comissió, es va comprometre a una altra reunió, i encara no sabem res... Les paraules se les emporta el vent senyor Klein". 

Oliver Klein: "Entre tots hem de posar de la nostra part perquè sigui bo pel futur i productiu per a l'economia del municipi"

Davant de les crítiques de l'oposició, Oliver Klein va comentar que "obraré en conseqüència per aclarir qualsevol error o incomprensió per tal que es pugui solucionar en el futur. Aquest és un òrgan social a la vegada que econòmic perquè és una nomenclatura establerta en d'altres òrgans similars. Social per la vessant de l'ocupació i d'aquí els agents proposats. Deixem que comenci a caminar l'òrgan. Demano disculpes si no he fet bé alguna. Entre tots hem de posar de la nostra part perquè sigui bo pel futur i productiu per a l'economia del municipi". 

Comenta aquest article