Cultura

Música

El duo Ribera Sàbat actua a la Cripta en un concert emmarcat dins les Jornades de Guitarra a Catalunya

Aquestes jornades de Guitarra neixen enguany per commemorar el 40è aniversari de la mort de Emili Pujol

Per Andreu Dalmau

Maria Ribera i Jordi Sàbat, ahir, en la seva actuació a la Cripta
Maria Ribera i Jordi Sàbat, ahir, en la seva actuació a la Cripta | Andreu Dalmau

Els guitarristes Maria Ribera i Jordi Sàbat van actuar, ahir a la tarda, a La Cripta en motiu de les Jornades de Guitarra a Catalunya 2020, unes jornades que neixen enguany per commemorar el 40è aniversari de la mort de Emili Pujol. Impulsades i dirigides per la mateixa Ribera, que ha escrit una tesi sobre la història de la guitarra i la vida del compositor, aquestes jornades tenen l’objectiu de repassar la històrica relació d’aquest instrument amb el territori català i, aquest any en particular, de recordar al mestre Pujol. La seva programació, distribuïda per tota Catalunya, la integren conferències, rutes, activitats pedagògiques, exposicions i, evidentment, concerts com el que vam poder gaudir ahir a la Cripta.
El programa estava constituït per un recull de peces de compositors espanyols arranjades per dues guitarres pels propis intèrprets. “Escenas románticas” de Granados, “El puerto” d’Albéniz o “Danza del fuego fatuo” de Falla, van ser algunes de les obres més conegudes que va interpretar el duo, però també es va escoltar música dels catalans Mompou, Cassadó i Amat. Aquest últim és el compositor menys popular present al programa però els músics van explicar al públic la seva important contribució al món de la música: l’escriptura del primer tractat de guitarra de la història. De fet, la interpretació de la obra d’Amat va ser la més curiosa ja que Ribera va fer servir un llapis per percudir les cordes de la guitarra d’una manera diferent.
Els dos intèrprets van aprofitar els espais entre obra i obra per explicar els orígens de les peces i la seva vinculació amb la guitarra. No es van oblidar, tampoc, d’agrair als espectadors la seva assistència en uns moments tan complicats per la cultura i la societat en general. Abans de marxar, Ribera i Sàbat van tocar la coneguda “Danza nº5” de Granados com a mostra d’agraïment a un públic que, tot i no omplir la sala, va fer-se notar amb uns llargs aplaudiments.
El proper concert a La Cripta, si les restriccions sanitàries cada cop més estrictes no ho impedeixen, és el diumenge 15 de novembre a càrrec d’Isabel Vinardell i Isabelle Laudenbach. Les entrades es poden adquirir a www.entradium.com o al mateix lloc del concert. Els preus varien entre els 7 i els 10 euros.

 

Comenta aquest article