Informació general

Aiguats

El desbrossament de les caves i rieres del terme va suposar la retirada de 1.000 tones d'arbres

Després de la rierada de l'any passat, Pep Barrabeig es va encarregar de facilitar tres terrenys de l'empresa Verdcamp per tal que servissin de dipòsit provisional d'aquestes muntanyes d'arbres tallats

Per Lluís Rovira i Barenys

Munt d'arbres retirats de les caves i barrancs després de la rierada del passat 22 d'octubre de 2019
Munt d'arbres retirats de les caves i barrancs després de la rierada del passat 22 d'octubre de 2019 | Lluís Rovira i Barenys

L'aiguat del 22 d'octubre de 2019 va trobar molts barrancs i caves del terme municipal cambrilenc amb una vegetació espessa la qual cosa va provocar importants desbordaments a diferents zones. Pep Barrabeig, membre del Consell Consultiu de l'Agricultura, ha explicat a revistacambrils.cat que entre els arbres que va fer caure l'aiguat i els que es trobaven a les lleres de barrancs i caves van fer de tap i van dificultar el pas de l'aigua. Les zones més afectades van ser les de la plana agrícola a ponent del terme municipal cambrilenc on hi passen el barranc de les Fancines, el barranc del Segura, el Torrent d'en Gener, el barranc de la Canal, la cava de l'Ardiaca així com també al barranc de la Mare de Déu del Camí i el barranc del Regueral, més a la zona de llevant.

Pep Barrabeig explica que ell mateix es va posar en contacte amb l'ACA per explicar-los-hi aquesta afectació que s'havia produït en aquests cursos fluvials, "em vaig posar en contacte amb l'Anabel de l'ACA i ella mateixa va venir a veure el que li explicava i vam recórrer el terreny perquè se'n fes una idea. La resposta de l'ACA va ser molt bona i van actuar força ràpid".

1.000 tones d'arbres en tres munts

L'ACA va començar a actuar i entre els arbres caiguts pels aiguats i els que es trobaven a les lleres d'aquests barrancs i caves va arribar a extreure unes 1.000 tones d'arbres. Barrabeig es va encarregar de facilitar tres terrenys de l'empresa Verdcamp per tal que servissin de dipòsit provisional d'aquestes muntanyes d'arbres tallats. Cap a finals del passat mes de gener d'enguany ja s'havien arreplegat els troncs en aquests tres munts i un parell de mesos més tard, una màquina els va anar trinxant fins convertir la fusta acumulada en combustible per estufes.

Pep Barrabeig explica que es va fer una bona neteja però que amb el temps les canyes han anat creixent i han tornat a fer un sotabosc espès als barrancs i caves. Barrabeig considera que s'hauria d'haver fet una altra neteja preventiva, "si tornés a baixar molta aigua tornaríem a tenir problemes", ha explicat.

Troncs d'arbres apilats / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article