Informació general

Rierada

El darrer ensurt de la riera d'Alforja, ara fa un any

El vespre del 22 d'octubre de 2019 es van enregistrar uns 200 litres per metre quadrat i la riera d'Alforja es va començar a omplir i durant poc més d'una mitja hora va mantenir amb l'ai al cor als veïns per la por d'un desbordament

Per Lluís Rovira i Barenys

La riera d'Alforja va estar a punt de desbordar-se, ara fa una any
La riera d'Alforja va estar a punt de desbordar-se, ara fa una any | Lluís Rovira i Barenys

Avui fa un any de la darrera rierada important que s'ha viscut a Cambrils. Va ser el 22 d'octubre de l'any passat quan a mitja tarda, un front de tempesta que pujava del sud va quedar encallat damunt les comarques del Baix Camp, Priorat i Conca de Barberà i va descarregar amb força. Fins la nit s'havien enregistrat uns 200 litres per metre quadrat i la riera d'Alforja, de manera especial, es va començar a omplir i prop de les 8 del vespre i durant poc més d'una mitja hora va mantenir amb l'ai al cor als veïns per la por d'un desbordament que, finalment, no es va produir.

Entre els danys enregistrats cal apuntar l'ensorrament de la passarel·la de vianants de la riera d'Alforja, davant de la comissaria dels Mossos d'Esquadra i l'ensorrament d'un tram de la paret que delimita el recinte històric del Parc Samà. També es van haver de fer rescats a persones que havien quedat atrapades dins els seus vehicles. Moltes zones de Cambrils van quedar inundades. La carretera de la Diputació, a l'alçada de Vilafortuny i l'Esquirol, va quedar completament inundada i sota el pont de la via, a Vilafortuny, s'hi va acumular una gran quantitat d'aigua. A més, un grup d'escolars provinents de Sant Joan Despí i que passaven uns dies a la casa de colònies Marinada van haver de ser rescatats i van ser reallotjats, aquella mateixa nit, en una de les sales del Palau Municipal d'Esports. El front de pluges, a més, va anar acompanyat d'un fort temporal de llevant a tot el litoral català.

Al barranc de la Mare de Déu del Camí, en el darrer tram proper a la desembocadura, l'aigua també va produir importants danys afectant a les canonades d'aigües fecals i d'aigua potable. La part final de la riera de Maspujols també va patir un desbordament important.

Danys valorats en 1,8 milions d'euros

L'Ajuntament va valorar en 1,8 milions d'euros els desperfectes causats a les rieres i a l'equipament públic a conseqüència d'aquests aiguats del 22 d'octubre de 2019. Els principals danys es van produir a la riera d'Alforja on es va haver de refer bona part del muret corresponent a la canalització de la part central, que va quedar enfonsat per l'aigua. Les reparacions a aquesta riera es van valorar en un milió d'euros, sense comptar la construcció de la passarel·la que es va ensorrar. Els treballs a la reparació de la riera d'Alforja es van iniciar a meitats del mes de febrer d'enguany i s'han prolongat durant uns quants mesos. D'altra banda, la passarel·la caiguda per l'aiguat encara no s'ha reconstruït. En aquest sentit, l'Ajuntament ja disposa del projecte de construcció de la nova passarel·la i de la partida pressupostària corresponent per a fer-la efectiva i tal com va assegurar el regidor de Serveis, Lluís Abella, a meitats d'aquest passat mes d'agost, les obres es podrien iniciar abans d'acabar aquest any.

La passarel·la de la riera d'Alforja davant la comissaria dels Mossos es va ensorrar per l'aiguat / Foto: Cedida

 

Comenta aquest article