Central Nuclear

Avui es compleixen 31 anys del greu accident a la Central Nuclear de Vandellòs1

Ecologistes en Acció demana revisar l’acord entre el Govern de l’Estat i les companyies que conformen el lobby nuclear i que preveu el tancament definitiu de les plantes nuclears de l’Estat l’any 2035

Per Redacció

Aspecte actual de la Central Nuclear Vandellòs 1
Aspecte actual de la Central Nuclear Vandellòs 1 | Cedida

Ecologistes en Acció, en motiu del 31è aniversari del gravíssim accident nuclear a la Central Nuclear de Vandellòs 1, demana revisar l’acord entre el Govern de l’Estat i les companyies que conformen el lobby nuclear i que preveu el tancament definitiu de les plantes nuclears de l’Estat l’any 2035. El motiu principal d’aquesta demanda, segons l'entitat ecologista, "rau en la preservació de la salut i la seguretat de la ciutadania que es veu amenaçada per unes instal·lacions envellides i amb constants incidències que reflecteixen el desgast del seu funcionament".
 
Ecologistes en acció també fan servir un argument econòmic, "hem insistit en la necessitat de no renovar les autoritzacions de funcionament, la qual cosa no ha estat tinguda en compte per part de l’actual Govern de l’Estat. La raó de la nostra insistència  en aquest aspecte, és perquè entenem que les empreses elèctriques, han de fer unes inversions molt importants per adaptar-se a les noves normes post accident de Fukushima que dubtem puguin assumir , la qual cosa pot acabar en un funcionament irregular d’aquestes plantes atòmiques amb la permissivitat del Consell de Seguretat Nuclear o pagant la ciutadania el “lucro cesante” de la seva activitat perquè s’hagin de veure obligats a tancar tenint encara el permís de funcionament vigent."
 
 Aquesta darrera setmana, membres d'Ecologistes en Acció, han mantingut una reunió amb ENRESA l’empresa encarregada de gestionar els residus radioactius procedents de les Centrals Nuclears de l’Estat espanyol, que en l’esborrany del setè Pla de Residus, insisteixen en tindre un ATC (magatzem de residus temporal centralitzat) abans de l’any 2028 i un  AGP (geològic en profunditat) al 2073. Segons l'entitat ecologista, "un cop descartat l’emplaçament de Villar de Cañas, s’obrirà un nou front en la lluita antinuclear sigui on sigui que es vulgui ubicar, és més necessari que mai parar la producció d’energia nuclear per parar la producció d’uns residus que encara no tenen solucionat el tema de la seva ubicació final, els 3.328 milions d’euros que ENRESA té previst destinar al AGP són del tot insuficients per un emplaçament d’aquestes característiques amb la qual cosa l’ ATC encara que sigui per una qüestió econòmica pot allargar molt més dels 60 anys previstos la seva activitat". Per a Ecologistes en Acció la possibilitat d’un altre accident com el que es va produir a Vandellòs I, és altament probable a les centrals nuclears de l’Estat per la qual cosa considerem urgent l’aturada de les plantes atòmiques de l’Estat.

L'accident de Vandellòs 1, ara fa 31 anys

Era el 19 d'octubre de 1989 quan un incendi al generador va posar en risc el reactor de la Central Nuclear Vandellòs I, que es va quedar sense refrigeració. Si el reactor s'hagués fos, el risc d'una fuita radioactiva hauria estat molt gran.  No es va avisar la població, no es van activar els plans d'emergència i es va parlar només d'un petit incendi. La gran estructura que conté el reactor, encara haurà d'esperar fins al 2028 per poder ser desmantellada.
Vandellòs I es va construir l'any 1967 i va començar a produir electricitat a partir de 1972. Es tractava d'un reactor de tecnologia francesa, que utilitzava urani natural com a combustible, grafit com a moderador i diòxid de carboni com a refrigerant del reactor. L’accident a la Central Nuclear Vandellòs I ha estat el més important de l’Estat espanyol i en aquell moment es donava per fet que marcaria un abans i un després en l’aposta que des dels governs de l’Estat, s’havia fet pel desenvolupament d’aquesta energia, tot i que s'ha pogut comprovar que 31 anys després no ha estat així.

 

Comenta aquest article