Informació general

Construcció

La construcció millora al setembre i el creixement previst a curt termini evitarà que el 2020 sigui un any dolent

Per Redacció

Imatge d'un bloc en construcció a Cambrils
Imatge d'un bloc en construcció a Cambrils | Cedida

Malgrat aquest sigui un any atípic i complicat, les dades del sector de la construcció dels últims mesos assenyalen que les perspectives i creixement en l’obra nova i la rehabilitació són bones ja que s’han assolit valors propers als de l’any 2019. Així s’indica des del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT), tot recordant que setembre ha estat un bon mes perquè l’obra nova ha crescut un 40% i la rehabilitació un 80% o sigui que la tendència, gràcies als últims mesos post-covid, podria millorar aquest any amb millors resultats que l’anterior.

Cal recordar que entre els mesos d’abril i maig, en època de confinament pel Covid19, la inversió va caure més d’un 60% però també és cert que, des del mes de juliol i fins ara de manera continuada, s’estan recuperant els valors i en el cas de la rehabilitació, fins i tot se superen aquells establerts l’any 2019 amb una inversió, amb les dades del mes de setembre com a últimes registrades, de 65 MEUR segons els registres del COAATT.

Si ens centrem en l’obra nova, agost i setembre han estat bons mesos amb un petit creixement que, en tot cas, no evita que el conjunt de l’any estigui marcat per un descens. De totes maneres, com ara estan augmentant el nombre d’obres, la tendència sembla que es corregirà a l’alça aquest darrer trimestre d’any.

Les dades de Tarragona no són un oasi i es poden sumar a l’escenari que dibuixava el darrer informe Euroconstruct, organisme format per 19 països europeus, publicat el passat mes de juny on ja s’assenyalava que hi hauria un fort impacte en la producció europea de construcció per aquest any 2020. El document pels efectes del confinament derivat de la pandèmia del Covid19 preveia un horitzó més dramàtic que el que estem veiem en els últims mesos, millorant la perspectiva en la recuperació.

Pel que fa a l’activitat professional i des d’un punt de vista global, les dades no són del tot negatives ja que al setembre hi ha hagut un creixement del 3%, augment que contrasta però amb el descens del 17% que s’havia produït entre gener i agost. Els professionals del COAATT que es dediquen a la rehabilitació i obra nova han vist com tota l’activitat relacionada amb ambdós àmbits ha crescut però, per altra part, cauen molt significativament les sol·licituds de cèdules d’habitabilitat, molt relacionades amb el lloguer, la compravenda o els apartaments turístics. En aquests casos la caiguda és continuada i arriba fins al 80% al mesos de juliol i setembre.

 

Comenta aquest article