Societat

Necrològica

Mor mossèn Josep Raventós, exrector de la parròquia de Santa Maria durant 21 anys

Mossèn Josep Raventós va escriure diferents llibres, un d'ells sobre la figura del Cardenal Vidal i Barraquer, i va ser col·laborador durant cinc anys de la Revista Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys

Mossèn Josep Raventós en la seva participació a l'Any Cardenal, el 28 de novembre de 2018
Mossèn Josep Raventós en la seva participació a l'Any Cardenal, el 28 de novembre de 2018 | Lluís Rovira i Barenys

Mossèn Josep Raventós i Giralt, qui va ser rector de la parròquia de Santa Maria durant 21 anys, va morir, ahir, a l'edat de 91 anys. El funeral tindrà lloc, avui, a les 17h a l'església parroquial de Sant Joan Baptista de la Pobla de Mafumet, la població on va néixer. Mossèn Josep Raventós va ser al capdavant de la parròquia de Santa Maria des del 14 de juliol de l'any 1985 fins el 3 de setembre del 2006 en què va ser substituït per mossèn Ramon Martí. Mossèn Josep, al seu torn, havia arribat a Cambrils després de la mort de mossèn Josep Manresa, que havia traspassat el maig de 1985 als 75 anys, quan ja havia demanat la jubilació a l'arquebisbat. En aquest cas, mossèn Josep Manresa havia estat rector de la parròquia de Santa Maria durant 23 anys.

Els seus primers anys de ministeri els va exercir com a vicari a les parròquies de La Riera de Gaià i de Cervià de les Garrigues; rector de l’Aleixar, d’Alió, de Duesaigües i de l’Argentera i encarregat de la parròquia de Sant Llorenç de Montbrió de la Marca. Anys més tard va ser ecònom de la parròquia de Sant Pere Apòstol de Reus, rector de la parròquia de Santa Magdalena de Bonastre i, finalment, va ser rector de la parròquia de Santa Maria de Cambrils durant vint-i-un anys.

Estudiós de la vida del Cardenal Vidal i Barraquer

Mossèn Josep Raventós va ser un divulgador de de diferents aspectes biogràfics del pensament del Cardenal Vidal i Barraquer. Mossèn Josep havia estat col·laborador de mossèn Ramon Muntanyola en l'estudi de la biografia del Cardenal que es va traduir en el llibre "El Cardenal de la Pau" que mossèn Muntanyola va escriure ara fa gairebé 50 anys. Anys més tard, mossèn Josep Raventós va fer el llibre "Francesc Vidal i Barraquer", editat l'any 1993. A Cambrils, mossèn Josep Raventós va protagonitzar diferents xerrades i conferències sobre aspectes biogràfics de la vida del Cardenal Vidal i Barraquer. La seva darrera xerrada va ser ara fa dos anys en la que juntament amb la doctora Margarida Mauri van tractar de l'humanisme i de l'espiritualitat del Cardenal, dins els actes de celebració de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer que es van fer en motiu dels 150 anys del naixement d'aquest il·lustre cambrilenc.

Mossèn Josep Raventós va ser coautor, juntament amb Albert Manent, del llibre "L'Església clandestina a Catalunya durant la Guerra Civil", l'any 1984. També va escriure el llibre "La sinodalitat a Catalunya, síntesi històrica dels concilis", l'any 2000.

Col·laborador de Revista Cambrils amb la secció "En esperit i en veritat"

Mossèn Josep Raventós va ser col·laborador de Revista Cambrils a través d'una columna d'opinió mensual sota el nom de "En esperit i en veritat". La col·laboració mensual es va iniciar el juliol de 1995 i va finalitzar cinc anys més tard, el juliol de 2000 després de 61 articles sobre el Concili Tarraconense. tal com ell mateix expressava en la seva darrera col·laboració, "sovint he sentit el pes i l'exigència del lema En esperit i en veritat. He vetllat perquè el fet d'escriure des de l'ombra del campanar no em fes caure en la miopia de capelleta". Més endavant, afegia que "dins la polifonia de la publicació (Revista Cambrils), m'ha complagut aportar-hi ressonàncies evangèliques com li correspon pel seu origen i trajectòria".

Pel que fa a la parròquia de Santa Maria, va impulsar la reforma de la façana de l'església parroquial que va culminar amb la col·locació de la teulada del campanar. Les obres a l'església parroquial van comprendre, també, la reforma de l'altar amb la pintura mural  que va realitzar l'artista Llucià Navarro. Mossèn Josep Raventós també va impulsar la creació de la Fundació Pia Autònoma del cementiri parroquial.

Comenta aquest article