Informació general

Ensenyament

El debat sobre la jornada contínua a les escoles arriba als centres educatius cambrilencs

La jornada contínua proposa concentrar l'activitat lectiva al matí i deixar el temps de menjador i lleure per a la tarda. L'AMPA de l'escola Mas Clariana ja ha dut a terme una enquesta entre les famílies

Per Berta Ruiz

Entrada d'alumnes de Primària del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, al pati de l'edifici de La Salle
Entrada d'alumnes de Primària del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, al pati de l'edifici de La Salle | Berta Ruiz

El debat sobre la jornada contínua a les escoles ha arribat als centres educatius cambrilencs. La jornada contínua és una proposta de reorganització de l'horari actual (de 9h a 16.30h), mantenint la mateixa quantitat d'hores lectives (9h a 14h) i la mateixa quantitat d'hores de menjador (14h a 16.30h). Segons aquesta proposta, les activitats lectives es desenvolupen durant el matí, mentre que per la tarda se concentra el temps de menjador i de lleure. Aquesta jornada contínua s'aplica a gairebé totes les comunitats autònomes –aquests últims anys s'hi han sumat l'Aragó i la Comunitat Valenciana– i, en 25 escoles catalanes –com a prova pilot a Catalunya– amb uns resultats satisfactoris. En favor d'aquest model hi ha la Plataforma "Volem jornada contínua a Catalunya" que defensa el dret a una millor flexibilitat horària i de gestió del temps que afavoreixi a la conciliació familiar. També perquè, segons la plataforma, "concentra l'activitat acadèmica en uns horaris de major receptivitat i permet reduir la fatiga dels alumnes", entre d'altres.

Precisament, aquesta qüestió va sortir al plenari del passat 28 de setembre. El PSC, de la mà de la seva portaveu Ana López, va preguntar al govern si tenia coneixement de les consultes que s'estaven fent a alguns centres escolars per debatre aquest tema. López també va demanar quin és el posicionament del consistori respecte aquesta proposta.

Alejandro Garcia (regidor d'Ensenyament): "Quan surtin els resultats serà el Consell Escolar Municipal el que haurà de manifestar quina és la seva voluntat"

El regidor d'Ensenyament de l'Ajuntament –Alejandro Garcia– va explicar que, "aquest tema va sortir al Consell Escolar Municipal perquè hi havia hagut demandes des d'algun sector de les escoles i es va decidir crear una comissió d'estudi pel tema de la jornada intensiva. Aquest tema no el pot decidir unilateralment cap sector de la comunitat educativa, perquè és un aspecte prou important que afecta els projectes educatius i els temes de conciliació". Segons va comentar Garcia, "és un tema que s'ha d'estudiar a fons i s'ha de debatre amb tots els agents: pares, mestres, direccions... Més enllà que hi hagi consultes –que és molt lícit– poden traslladar la seva postura a la comissió, on s'ha de debatre sobre la idoneïtat de fer la jornada contínua". Aquesta comissió es va posar en marxa a l'inici de curs de l'any passat, però malauradament, la pandèmia ha evitat que s'hagi pogut reunir amb normalitat. El regidor d'Ensenyament va cloure dient que, "quan surtin els resultats serà el Consell Escolar Municipal el que haurà de manifestar quina és la seva voluntat i traslladar-ho al ple. Després, com a Ajuntament, ens posarem del costat d'on calgui".

L'AMPA de l'escola Mas Clariana diu "sí" amb un 89% dels vots

Precisament, aquesta mateixa setmana, l'AMPA de l'escola Mas Clariana va fer públics –a través del seu compte de Facebook– els resultats de l'enquesta sobre la jornada contínua realitzada a les famílies dels alumnes del centre. Els resultats van ser els següents: amb un 71% de participació (230 vots), un 89% van votar a favor (205 vots) i un 11% va votar en contra (25 vots). Donats aquests resultats, l'AMPA de l'escola Mas Clariana ha decidit seguir formant part de la Plataforma "Volem jornada contínua a Catalunya" i seguir treballant per la seva implementació als centres.

Comenta aquest article