Informació general

Habitatge

El plenari demana la incorporció de Cambrils al llistat de municipis en els què es pot aplicar la nova llei que regula el preu del lloguer

L'equip de govern va presentar una moció per donar suport a la nova llei i per demanar que Cambrils s'inclogui al llistat dels municipis "d'àrees amb mercat d'habitatge tens". L'oposició en bloc va votar en contra

Per Berta Ruiz

Imatge aèria d'una zona residencial a Cambrils
Imatge aèria d'una zona residencial a Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

El plenari municipal va aprovar –amb els vots en contra de tots els grups de l'oposició– una moció presentada per l'equip de govern en favor de la posada en marxa de la nova llei que regula el preu dels lloguers. Recordem que aquesta llei es pot aplicar immediatament –des del 22 de setembre– com a mesura d'urgència a 60 municipis catalans, entre els quals encara no hi ha Cambrils. Els municipis que ho vulguin i compleixin una sèrie de requisits s'hi poden adherir demanant-ho a l'Agència Catalana de l'Habitatge. De fet, dins del text de la moció es demanava la incorporació de Cambrils dins d'aquest llistat dels municipis "d’àrees amb mercat d'habitatge tens". Actualment, de la demarcació de Tarragona, ja en formen part els municipis de Reus, Salou, Tarragona, el Vendrell i Calafell.

Hèléne Arcelin: "La llei dona eines als ajuntaments per regular una problemàtica important en ciutats com la nostra"

La regidora de Benestar Social –Hèléne Arcelin– va ser l'encarregada de defensar el text. Segons va exposar: "l'accés a l’habitatge és un dels reptes pendents de resoldre. Venim patint una crisi d’accés des de 2008, que lluny de solucionar-se, s’ha cronificat especialment per l’increment del preu del lloguer. Són moltes les famílies que destinen fins a més del 50% dels seus ingressos a l’habitatge. Una situació que s’ha agreujat arran de la crisi provocada per la pandèmia de la covid-19".

Segons va apuntar, després de mesos d'intens treball, "el passat 9 de setembre, el Parlament de Catalunya va viure una jornada històrica en defensa del dret a l’habitatge. Els grups parlamentaris d’Esquerra Republicana, Catalunya en Comú i CUP, i finalment també JxCat, van aprovar la llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge, una llei que permet fixar topalls al lloguer en els municipis amb més demanda. El text parteix d’una proposta treballada i acordada conjuntament amb el departament de Justícia, el Sindicat de Llogaters i els grups signants. La llei dona, d’entrada, cobertura a una seixantena de municipis d'arreu del país, majors de 20.000 habitats". La regidora de Benestar Social va donar diferents detalls més concrets de la llei i va cloure proposant "mostrar el suport a l'aprovació de la llei –considerant que aquesta dona eines als ajuntaments per regular una problemàtica important en ciutats com la nostra–; iniciar la tramitació perquè Cambrils sigui inclòs al llistat dels municipis "d’àrees amb mercat d'habitatge tens" ja que complim els requisits i posar a disposició els recursos tècnics necessaris per garantir la seva aplicació".

David Chatelain (PP): "Portaria a incentivar l'economia submergida"

En el torn d'intervencions, el portaveu del PP –David Chatelain– va comentar que, "la moció que se’ns presenta pot encertar en algunes de les afirmacions que conté en la seva part expositiva, però en conjunt ve a defensar el Decret Llei 17/2019 de 23 de desembre, una llei que, com a mínim, es considera polèmica, quan no inconstitucional. És cert que es pateix una dificultat d’accés a l’habitatge. Per tant la diagnosi pot ser encertada, però si ho analitzem a fons, la solució que aporta aquesta norma no ho és". Segons el regidor popular, "aquesta afirmació que fem queda avalada pels propis lletrats del Parlament, ja que el Consell de Garanties Estatutàries ja va dictaminar que alguns articles d’aquesta llei incompleixen no tan sols la Constitució, sinó també l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. No és nou que el Govern no escolti els seus lletrats, però el problema és que en aquest cas aquesta omissió te com a conseqüència un impacte sobre el mercat immobiliari i de lloguers, que generarà sens dubte una profunda inseguretat jurídica, amb efectes contraris als que pretén. Addicionalment, portaria a incentivar l’economia submergida".

David Chatelain: "El foment de l’okupació il·legal juntament amb una limitació dels preus de lloguer és un cocktail letal"

El portaveu del PP també va manifestar que, "els més perjudicats serien els col·lectius vulnerables, les rendes més baixes i els joves, degut a la reducció de l’oferta i a una selecció dels llogaters més intensa per part dels propietaris. A més, aquesta llei representa un atac frontal als conceptes de propietat privada i lliure mercat, al temps que atorga uns drets insòlits als okupes, el que ens genera una gran preocupació. El foment de l’okupació il·legal juntament amb una limitació dels preus de lloguer és un cocktail letal. El que busca aquesta llei és traspassar al sector privat les carències del sector públic, i a més ens porta a un marc regulador inestable i opac, generant inseguretat jurídica".

Ana López (PSC): "Donen expectatives a moltes persones que tenen dificultats per poder pagar els seus lloguers, sabent que no es compliran"

Des del PSC també van mostrar el seu vot contrari. La seva portaveu –Ana López– va manifestar que, "votarem en contra de la seva moció, encara que estem a favor de les mesures per poder contenir les rendes, però cal fer les coses bé. És una moció que crea falses expectatives i crearà frustració. La proposició de llei també ha tingut un informe del Consell de Garanties Estatutàries en el què la majoria dels articles són inconstitucionals i anti estatutaris, per tant, aquesta proposició de llei no tindrà recorregut. És d’una irresponsabilitat màxima plantejar aquest tema en aquests termes en un moment com l’actual. Donen expectatives a moltes persones que tenen dificultats per poder pagar els seus lloguers, sabent que no es compliran". La regidora socialista va seguir afirmant que, "saben tan bé com nosaltres, que el Govern d’Espanya està treballant en diferents mesures que ajudin a contenir les rendes de lloguer. Ha regulat els índex de preus de lloguer, que era el pas previ a qualsevol altra normativa. Està treballant en una nova llei de l’Habitatge que donarà les eines per la regulació dels lloguers per administracions territorials, CCAA i ajuntaments. Mobilitzarà sòl per incrementar l’oferta d’habitatge assequible i elaborarà un nou Pla estatal de l’habitatge centrat específicament en l’accés a l’habitatge, promovent el lloguer".

Juan Carlos Romera (Cs): "És un brindis al sol que va en contra de la propietat privada i genera un conflicte a la seguretat jurídica que va a favor de l'ocupació il·legal"

Des de Cs també es van mostrar contraris a la moció. Segons va explicar Juan Carlos Romera, "vam quedar que no portaríem mocions que no tinguessin a veure amb el municipi. Això no té ni cap ni peus; es tracta d'una moció aprovada al Parlament que va en contra de l'Estatut i de la nostra Constitució espanyola, per tant, no tindrà cap recorregut ni aplicació. És un brindis al sol que va en contra de la propietat privada i genera un conflicte a la seguretat jurídica que va a favor de l'ocupació il·legal. Segurament la senyora Arcelin està molt contenta i la defensa, però el nostre vot serà contrari perquè no té recorregut i incorpora un nou escenari d'incertesa al món immobiliari".

Hèléne Arcelin: "És una llei esperada i aprovada pel Parlament, però per a vostès tot és inconstitucional"

En resposta a les intervencions de l'oposició, la regidora de Benestar Social –Hèléne Arcelin– va afirmar que, "és una llei esperada i aprovada pel Parlament, però per a vostès tot és inconstitucional. Per què aquesta moció? També és municipal, perquè demana incloure'ns dins del llistat de municipis. No estem inclosos, perquè hi ha tres requisits i no els complim els tres. Cal aprovar-ho per ple per poder sol·licitar-ho i poder formar-ne part. Demanem que s'inclogui Cambrils; no és populista. Crec que han barrejat molts temes i que també s'ha de fer un canvi de mentalitat quant a la tinença: llogar en comptes de comprar. Creiem que és un pas més i volem estar dins, no penso que sigui estèril".

Comenta aquest article