Informació general

Política

El plenari insta al govern estatal a prendre mesures perquè els pares tinguin dret a una baixa laboral si els seus fills han de fer quarantena

El text presentat pel govern municipal –no exempt de polèmica i picabaralles dialèctiques– va comptar amb el suport del PP, el vot en contra del PSC i del regidor Joan M. Artigau i l'abstenció de Cs

Per Berta Ruiz

Imatge d'una entrada d'alumnes al col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, aquest setembre
Imatge d'una entrada d'alumnes al col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, aquest setembre | Lluís Rovira i Barenys

El plenari municipal va aprovar –amb els vots a favor de l'equip de govern i del PP, el vot contrari del regidor no adscrit Joan M. Artigau i el PSC i l'abstenció de Cs– d'una moció presentada pel govern municipal  en la què s'insta al govern d'Espanya a prendre mesures perquè els pares tinguin dret a una baixa laboral si els seus fills han de fer quarantena, encara que no siguin positius en covid-19.

L'encarregat de defensar el text –que va generar una intensa picabaralla dialèctica– va ser el primer tinent d'alcalde, Lluís Abella. Segons va llegir, "la tornada a les escoles és un dels el principals reptes de la covid-19 i del Govern espanyol. Tots som conscients que la tornada als centres educatius es va fent amb totes les garanties de seguretat i sanitàries, tant pels més petits de la casa com pels seus familiars o els docents, però el risc de coronavirus en els centres educatius és real. És evident que durant el període escolar diferents grups de classe hauran de fer quarantena, i per tant algú haurà de tenir cura d'aquests alumnes quan són a casa. Un dels progenitors ha de poder fer la quarantena del seu fill quan aquest hagi donat el PCR negatiu o positiu en covid-19, amb la tranquil·litat de no patir pel seu sou ni el lloc de treball, per tant cal aprovar la possibilitat d'accedir a la baixa laboral a un dels progenitors.

Lluís Abella: "Cal legislar un decret que permeti, als pares que ho sol·licitin, tenir el dret a accedir a una baixa laboral o prestació si els seus fills han de fer quarantena"

Abella va apuntar que, "el programa "Em Cuida" o "Me cuida", a què es poden acollir, permet que els treballadors tinguin dret a una flexibilitat de la jornada laboral, si s'han d'encarregar dels seus fills, fins i tot, sent possible una reducció del 100% de la jornada, sense que puguin ser sancionats o acomiadat. Per això, encara que en aquests casos es perdrà part del sou, o la totalitat del mateix, depenent de la reducció que es triï. Per tant, cal legislar un decret que permeti, als pares que ho sol·licitin, tenir el dret a accedir a una baixa laboral o prestació si els seus fills han de fer quarantena, encara que no tinguin un positiu per Covid-19 i entenent que només un dels progenitors ha de poder accedir simultàniament a aquesta baixa. Les competències per decretar una baixa laboral són estatals, pel que correspon a l'Estat regular-lo".

David Chatelain (PP): "S'ha de tenir molta barra per escriure que el repte de la tornada a l'escola és del govern d'Espanya, perquè les competències a les escoles a Catalunya les té la Generalitat"

En el torn d'intervencions de l'oposició, el regidor del PP –David Chatelain– va afirmar que, "el primer que crida l'atenció és la flagrant mala intenció que amaga des del seu inici. S'ha de tenir molta barra per escriure que el repte de la tornada a l'escola és del govern d'Espanya, perquè les competències a les escoles a Catalunya les té la Generalitat. Per tant, la responsabilitat del retorn a l'escola serà de la Generalitat. De la de la pensió entenc que sí que és de l'Estat, però la tornada a l'escola no. De fet, a Catalunya és la Generalitat qui ha de garantir la seguretat dels nens i nenes i també del professorat, que tot sigui dit, no està massa content amb l'administració catalana i té intenció de convocar vagues i reclamant protocols de seguretat. Els sindicats destaquen la pèssima gestió per part de la Generalitat. Reclamar a Madrid està molt bé, però també podrien començar per reclamar més diligència i eficiència als membres del govern català que porten els mateixes sigles que porten vostès. Això és una manera infantil de voler treure's les puces de sobre. El fons de la moció és bo i cal considerar eines de conciliació i més si es dóna el cas de cuidar un nen en quarantena forçosa. Obviant la perversa part inicial de la part dispositiva, votaré a favor, perquè només es traslladin els acords".

Ana López (PSC): "La tornada escola és un repte del govern espanyol? Educació i sanitat estan transferides a les comunitats autònomes; per tant, si de cas, el repte serà del govern català, no?"

En una línia molt més crítica es va expressar la portaveu socialista –Ana López–. Segons va dir, "no acabem d’entendre la presentació d’aquesta moció. Només a la primera frase ja anem malament. La tornada escola és un repte del govern espanyol? Educació i sanitat estan transferides a les comunitats autònomes; per tant, si de cas, el repte serà del govern català, no? Votarem en contra per varies raons. Vostès han començat la campanya electoral i són conscients que aquesta moció està fora de lloc. La competència és de l’Estat i és un tema que s’ha de treballar al Congrés a on vostès tenen representació. Valorin quin pes tindrà una moció d'un ajuntament pel canvi legislatiu necessari, que torno a dir, és competència del Congrés. Vostès tenen un grup polític al Congrés que s’encarrega de negociar aquests temes i se l'estan saltant a l’instar directament al govern d'Espanya i amb això converteixen el seu grup parlamentari en uns ‘mindundis’. El que han de fer és executar i actuar a Cambrils i quan fan propostes han de saber a qui dirigir-se". En aquest punt, López va instar al govern municipal a que s'adreci a la Generalitat perquè adopti més mesures urgents per a la conciliació –com ha fet diverses comunitats autònomes–".

Juan Carlos Romera (Cs): "S'haurien de posar les piles i reclamar-ho on ho hagin de fer i amb els canals que hagin d'utilitzar"

Per part de Cs, el seu portaveu Juan Carlos Romera va exposar que "trenquen l'acord que teníem de no portar al ple municipal coses que pertanyen a administracions superiors. Són vostès qui governen a la Generalitat i han de demanar a Madrid la responsabilitat de la tornada al cole? Fan responsable al govern d'Espanya de la tornada al cole? Hi ha un munt d'autonomies que estan posant mesures en aquesta matèria i la Generalitat no ho està fent. No ha volgut fer aquesta tasca. S'haurien de posar les piles i reclamar-ho on ho hagin de fer i amb els canals que hagin d'utilitzar, crec que en comptes de presentar una moció d'aquest tipus el que haurien de fer és parlar amb els seus companys de files". 

Lluís Abella: "Em fa gràcia, perquè des de l'equip de govern demanem un ajut pels pares dels nens que s'han de quedar a casa i em surten que si hi ha mala intenció"

En el torn de rèplica, el primer tinent d'alcalde –Lluís Abella– va lamentar les crítiques de l'oposició: "em fa gràcia, perquè des de l'equip de govern demanem un ajut pels pares dels nens que s'han de quedar a casa i em surten que si hi ha mala intenció, que si hi ha una perversa intenció, que si fem campanya electoral. Estan força 'desquiciats' per arribar a aquest punt d'entreveure això. Habitualment parlem amb el grup parlamentari i han vist bé reforçar-ho a nivell municipal, estem demanant un ajut pels pares i creiem que és positiu per Cambrils". A partir d'aquí es va iniciar un intercanvi de retrets d'uns i altres, amb membres de l'oposició que volien intervenir i l'alcaldessa demanant moderació i respecte per part de tots plegats.

Comenta aquest article