Informació general

Impostos

L'equip de govern rebutja la proposta del PP de retornar la part proporcional de la taxa d'escombraries als establiments tancats durant el confinament

La proposta dels populars també demanava una reducció del 7% per al rebut de l'any vinent. El text va rebre el suport de la resta de grups de l'oposició, però va obtenir el vot contrari del govern

Per Berta Ruiz

Contenidors situats a la plaça de la Creu de la Missió
Contenidors situats a la plaça de la Creu de la Missió | Lluís Rovira i Barenys

El PP va presentar a la sessió plenària del passat dilluns una moció en la què demanava el retorn de la part proporcional del rebut de la taxa d'escombraries a les empreses que havien estat tancades durant el període de confinament. El portaveu dels populars –David Chatelain– va alertar que "el fort impacte de la crisi de la covid-19 està provocant situacions dramàtiques en alguns casos. L’Ajuntament no pot quedar aliè a aquesta angoixa, que se suma a una campanya d’estiu fluixa, i que pot representar que molts negocis tanquin portes entre aquest i l’any que ve. Cal recordar també que les promeses ajudes de 200.000 euros encara no estan operatives, ni tan sols es té la certesa de com es gestionaran ni a qui aniran adreçades".

El PP demana el retorn de la part proporcional i una reducció del 7% per l'any vinent

Chatelain també va recordar que els rebuts de la brossa s’han ajornat dos mesos (i no tres, com havia anunciat el govern), incorporant la pujada del 14% que el mateix govern va aprovar. A tot això, segons va dir, "hem pogut conèixer que l’Ajuntament de Mont-roig del Camp està retornant la part proporcional corresponent als dies de tancament imperatiu a causa de l’estat d’alarma, i per tant hi ha precedents i fórmules jurídiques per impulsar aquesta devolució, que s’hauria de fer efectiva aquest any si l’objectiu es contribuir a salvar empreses cambrilenques. A més, caldria considerar una reducció de la taxa d’escombraries amb caràcter general. Per tant demanaríem una reducció del 7% pel l’any vinent".

Jaume Gila, regidor d'Hisenda: "Cambrils té una de les taxes de residus més baixes comparada amb d'altres municipis del voltant"

Tant el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– com el PSC i Cs van recolzar la moció, mentre que per part de l'equip de govern van desestimar la proposta. El regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va argumentar que "Cambrils té una de les taxes de residus més baixes comparada amb d'altres municipis del voltant, així com municipis amb una població similar. Això ha portat a assumir un dèficit econòmic històric que es compensa amb els recursos generals de l'Ajuntament, que recordo són recursos provinents dels impostos que paguen els ciutadans ja sigui directa o indirectament. Li recordo també que l'Ajuntament assumeix part de la pujada del cost. De fet, la llei estableix que es podrà repercutir el cost del servei fins al 100%, però aquest any 2020, la taxa d'escombraries només repercuteix en el contribuent en el 88%, mentre que l'Ajuntament assumeix la resta que representa uns 640.000 euros". Segons va dir Gila, en els anys 2019 i 2020, "aquest percentatge que repercuteix en el contribuent ha estat el més baix des de 2010".

Jaume Gila, regidor d'Hisenda: "Si bé la voluntat del govern era deixar de cobrar la taxa de recollida dels establiments comercials mentre estiguessin tancats, aquesta mesura no s'ha pogut dur a terme"

El regidor d'Hisenda va reconèixer que, "si bé la voluntat del govern era deixar de cobrar la taxa de recollida dels establiments comercials mentre estiguessin tancats, aquesta mesura no s'ha pogut dur a terme. Segons la llei d'hisendes locals, només es permet l'exoneració de la taxa quan es deixa de prestar el servei i en cap moment l'Ajuntament ha deixat de prestar els serveis. Tot i així, el govern –conscient de la repercussió econòmica que pateixen els establiments comercials per la pandèmia–, el 13 de juliol, es va aprovar un expedient de modificació de crèdit per implementar un sistema d'ajuts extraordinaris per a les activitats econòmiques i per ajudar al teixit comercial i empresarial".

En aquest punt, Gila va enumerar les diferents accions que s'han dut a terme des del Pla de Reactivació com l'exempció de la taxa d'ocupació de la via pública; l'ajornament d'alguns impostos i taxes o la nova convocatòria d'ajudes. Per tot plegat, el regidor va anunciar el vot contrari del govern.

David Chatelain (PP): "La sensació que hi ha al món empresarial és que aquest Ajuntament no té cap sensibilitat"

En el torn de rèplica, David Chatelain del PP va lamentar la resposta, tot i que va reconèixer que "era previsible". El regidor popular va afirmar que, "la sensació que hi ha al món empresarial és que aquest Ajuntament no té cap sensibilitat. S'han fet un munt de reunions i cimeres econòmiques que no han portat enlloc, és evident. Des l'oposició, durant el període de confinament, no ens vam cansar de fer aportacions i propostes en positiu, les quals no s'han contestat mai. Jo mateix vaig oferir un gran pacte de ciutat, al mes d'abril, per treballar entre tots aquestes qüestions i trobar consensos interessants per a la població. Facin uns números molt senzills: calculin el nombre d'empreses de Cambrils dividit per l'import de les ajudes i surt un import ridícul. Quant està pagant un comerç d'hostaleria de brossa anualment? Més de 1.600 euros a l'any. Quant paga un petit establiment que pràcticament no genera brossa –per exemple una immobiliària–? Més de 500 euros. Hi ha fórmules per fer-ho, i nosaltres posarem la nostra voluntat per intentar aportar coses positives, però ens agradaria una mica de retorn".

Comenta aquest article