Informació general

Política

Cs planteja una consulta ciutadana sobre l'adquisició del celler el mateix dia que s'anuncia el preacord de compra entre l'Ajuntament i la Cooperativa

Al ple del passat dilluns, la formació taronja va presentar una moció per impulsar un procés participatiu en el què els cambrilencs poguessin decidir sobre la idoneïtat d'aquesta compra

Per Berta Ruiz

Imatge de la façana del celler de la Cooperativa Agrícola, aquest passat mes d'agost
Imatge de la façana del celler de la Cooperativa Agrícola, aquest passat mes d'agost | Lluís Rovira i Barenys

Al ple del passat dilluns, Ciutadans va presentar una moció per sol·licitar la creació d'un procés participatiu en el què els veïns de Cambrils poguessin decidir sobre la idoneïtat d'adquirir l'edifici del celler de la Cooperativa per part del govern municipal. Una proposta plenària que arribava justament el mateix dia en el què es feia públic el preacord de compra entre l'Ajuntament i la Cooperativa Agrícola. De fet va ser l'alcaldessa –Camí Mendoza– qui ho feia públic a l'oposició en la discussió d'aquest punt i, només una hora després de la finalització del ple, s'enviava una nota de premsa als mitjans de comunicació.

Abans de tot això però, la regidora de Cs –Patrícia de Miguel– era l'encarregada de defensar el text. Un text en el què s'instava al govern municipal a realitzar una consulta popular de participació ciutadana perquè els veïns de Cambrils poguessin decidir entre dues opcions: A) Si el romanent es destina a la compra de l'edifici del celler o B) Si el romanent es destina a altres accions destinades a pal·liar els efectes econòmics de la covid-19. En la seva intervenció, De Miguel es va referir a una enquesta realitzada el passat mes d'abril a la pàgina de Facebook Cambrils En Positiu en la què es va fer una pregunta similar sobre el tema: amb 354 vots a favor de reduir el deute municipal per afrontar en millor condicions i, 19 vots a favor de l'adquisició del celler. 

David Chatelain (PP): "Ja que estem per què no preguntar sobre què n'opinen els cambrilencs sobre sobre la pujada del 14% de la brossa d'enguany; o si consideren que el poble està net o els carrers i voreres endreçats"

En el torn d'intervencions de l'oposició, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va votar a favor. El portaveu del PP –David Chatelain– va explicar que, "el nostre posicionament vers l'adquisició del celler ha estat sempre clar i contrari.  Fins i tot vam al·legar en contra de la modificació de crèdit que dotava de pressupost la partida i considerem que podria ser interessant fer l'enquesta participativa. I ja que estem per què no preguntar sobre què n'opinen els cambrilencs sobre la dissolució d'Ingesòl o sobre la pujada del 14% de la brossa d'enguany; o si consideren que el poble està net o els carrers i voreres endreçats. S'hauria de contestar ara perquè encara a dia d'avui no s'ha formalitzat la compra-venda de l'immoble, la qual s'ha de tancar abans de finals d'any. Sembla absurd fer un procés participatiu després d'una decisió ja presa però hem vist coses tant absurdes que ja no ve d'aquí, per tant, recolzarem la moció".

Ana López (PSC): "Des del PSC sempre hem estat en contra de la compra i més amb la situació sobrevinguda de la covid-19"

En una línia de suport es va expressar la portaveu del PSC –Ana López–. "Ja vam denunciar en el seu dia que s’havia fet d’amagat, sense prèvia informació pública, sense explicar els motius reals i els pros i contres de la seva decisions. Seria interessant per la població fer altres tipus de consultes per preguntar certes coses. Des del PSC sempre hem estat en contra de la compra i més amb la situació sobrevinguda de la covid-19. Quan estava al govern, senyora Mendoza, jo mateixa li vaig manifestar estar en contra de la compra del celler".

Camí Mendoza: "Aquests diners o anaven a la compra del celler o bé havien d'anar a eixugar deute sí o sí"

En nom del govern, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va manifestar que, "portem temps fent tots els passos possibles per fer l'adquisició d'aquest celler, per tant, plantejar ara un tema participatiu quan és un tema tan debatut i parlat, no és el moment més oportú. Dins de les propostes que ens fan diuen demanen que el romanent es destini a temes de la covid-19. A molts plenaris se'ls ha respost que això no pot ser: els diners o anaven a la compra del celler o bé havien d'anar a eixugar deute sí o sí". Sobre la decisió de la compra del celler, Mendoza va reiterar el suport d'algunes entitats com el Centre d'Estudis Cambrilencs, l'associació de comerciants Vilacentre, l'Associació de veïns del barri de l'Estació, de l'Associació de Veïns del Barri Antic El Portal o del Casal Popular. També va recordar una enquesta realitzada al diari digital de la Revista Cambrils preguntant sobre la mateixa qüestió en la què el 70% dels vots havien estat afirmatius per a la compra del celler.

Camí Mendoza: "Aprofitem avui per anunciar a vostès i a la ciutadania que el govern i la Cooperativa hem arribat a un preacord per a la compra del celler. Per tant, el que avui plantegen no té cap mena de sentit"

Segons Mendoza, "el govern actual teníem molt clar que s'havia de fer aquesta adquisició. Aquesta proposta arriba tard i, aprofitem avui per anunciar a vostès i a la ciutadania que el govern i la Cooperativa hem arribat a un preacord per a la compra del celler. Per tant, el que avui plantegen no té cap mena de sentit. Hem tingut clara la nostra obligació de preservar el patrimoni local i posar-lo a disposició de la ciutadania abans que es malmeti".

En un torn de rèplica final, la regidora de Cs –Patrícia de Miguel– va lamentar que no es pugui dur a terme aquesta proposta participativa per conèixer l'opinió dels cambrilencs sobre aquest tema. "En una situació d'estabilitat potser seria diferent, però el problema és que no hi estem. La situació actual és radicalment diferent i ens trobem en una catàstrofe econòmica. Haurien d'haver estat capaços d'aturar-se, reflexionar i replantejar-se la situació donat el context i vetllar pel benestar de les persones. Han tingut l'oportunitat de demostrar que els importa l'opinió dels altres i tenir en compte l'opinió de qui posa els diners que són els contribuents; però vostès passen".

Comenta aquest article