Informació general

Concentració

Més d'un centenar de persones protesten a la plaça de l'Ajuntament per la inhabilitació del president Torra

La protesta va ser una més de les que es va fer ahir arreu de Catalunya davant dels Ajuntaments responent a les convocatòries fetes per l'ANC i Òmnium i, en el cas de Cambrils, també pel CDR i pels Avis i Àvies

Per Lluís Rovira i Barenys

Un detall de la concentració d'ahira a la tarda a la plaça de l'Ajuntament
Un detall de la concentració d'ahira a la tarda a la plaça de l'Ajuntament | Lluís Rovira i Barenys

Poc més d'un centenar de persones es van aplegar, ahir a la tarda a la plaça de l'Ajuntament, per fer evident la protesta per la inhabilitació del president de la Generalitat Quim Torra. La protesta va ser una més de les que es va fer ahir arreu de Catalunya davant dels Ajuntaments responent a les convocatòries fetes per l'ANC i Òmnium. En el cas de Cambrils, també havien convocat el CDR local i el col·lectiu dels Avis i Àvies per la Llibertat. La concentració es va fer seguint les mesures de seguretat que imperen per la pandèmia i la gent es va col·locar a la plaça deixant espais de gairebé dos metres entre els manifestants.

ANC: "Les institucions han de culminar les lluites de la societat civil organitzada si no volen esdevenir un fre"

Primer que tot es va llegir el comunicat de l'ANC en el que es denunciava l'estat espanyol actual com a "hereu d'aquella monarquia borbònica que el 1714 va abolir per via militar les nostres llibertats nacionals i polítiques i prohibí la llengua catalana" i afegia que "només en aquests darrers tres anys, ja són gairebé 3.000 catalans més els represaliats per l'estat ocupant". L'ANC també denunciava que "davant la repressió i persecució d'aquests darrers tres anys, les nostres institucions i els partits polítics que les conformen no han sabut trobar encara el camí conjunt i solidari de lluita per culminar l'objectiu tan viu en la nostra societat mobilitzada. Com a resposta a la inhabilitació, acaten la injustícia i aquesta inacció debilita el sentit i la força discursiva de la necessària complementarietat de les mobilitzacions de la societat civil davant la repressió de l'Estat. Creiem que la resposta acordada pels dos partits del Govern i el Molt Honorable President, sense la participació de la CUP ni de les entitats civils, és un acord decebedor que perpetua l'autonomisme i gira l'esquena a la primera institució de Catalunya, que mereixia més que això".

L'ANC té clar que per assolir la independència plena "cal canviar també el comportament de les nostres institucions. El desenllaç de la nostra lluita de causa justa exigeix una societat civil activa i la cooperació i el reconeixement mutu entre aquesta i totes les institucions del país. Les institucions han de culminar les lluites de la societat civil organitzada si no volen esdevenir un fre".

Finalment, l'ANC insistia en seguir treballant "per exigir la necessària unitat estratègica" i afegia, "l'Estat espanyol no canviarà la seva deriva repressiva: és la seva manera d'afrontar conflictes polítics. Som nosaltres que hem d'entendre d'una vegada que només amb la complicitat de tots i un objectiu estratègic compartit serem capaços de vèncer un mur que a hores d'ara ja està molt debilitat per la seva pròpia lluita de poders i està a les portes d'un greu conflicte intern que hem de saber aprofitar".

CDR: "Declarem que a Espanya la justícia s'ha convertit en una justícia de merda"

Tot seguit va ser la portaveu del col·lectiu dels Avis i Àvies qui va prendre la paraula per dir que els Avis i Àvies continuen alçats, que segueixen amb les seves concentracions setmanals a la plaça de la Vila i va convidar a la gent a sumar-s'hi.

Finalment, es va llegir el comunicat del CDR que portava per títol "Justícia de merda" i en el primer punt ja es feia evident aquesta definició ja que "ni de lluny respecta els drets i les llibertats d'una democràcia". Des del CDR es reclamava "els drets de manifestació, d'expressió, de lliure associació i de dissidència política que se'ns han arrabassat" i es denunciava "les greus conseqüències que la sentència té per a la normalitat política a Catalunya i els seus efectes per a l'autogovern de la Generalitat. Reiterem el nostre suport a les institucions catalanes, alhora que hem de recriminar a la Generalitat que es presenti com a acusació en judicis a ciutadans i ciutadanes que s'han mobilitzat reclamant drets i llibertats que se'ns han usurpat. Exigim el final del doble llenguatge del govern de la Generalitat que, alhora que condemna la repressió de l'estat, n'és part activa a través de la persecució policial de l'activisme independentista".

El comunicat del CDR es tancava fent una crida a la ciutadania "a participar a les mobilitzacions en tots els espais compartits que contribueixen a reforçar la cohesió i la convivència des de la fermesa en les reivindicacions dels drets democràtics i les llibertats".

La concentració es va tancar amb el cant dels Segadors i amb crits d'Independència.

Comenta aquest article