Informació general

L'exposició "Fotografies de la memòria. El segle XX en imatges" fa un repàs de la història recent de Catalunya

Per Berta Ruiz



L'exposició, ubicada a la Sala Àgora, compta amb un total de 162 fotografies històriques
El passat divendres es va inaugurar a la Sala Àgora de l'edifici consistorial l'exposició fotogràfica de la Fundació Caixa Tarragona "Fotografies de la memòria. El segle XX en imatges".

A l'acte d'inauguració hi va ser present la regidora de Benestar Social –Rosa M. López– en substitució de la regidora de Cultura –Neli Queral– que no va poder assistir a l'acte, i els diferents responsables de la Fundació Caixa Tarragona.

"Fotografies de la memòria. El segle XX en imatges" és un recull de 162 imatges, muntades en 102 marcs, fruit del treball de recuperació patrimonial realitzat des de l'Associació Fotogràfica de Reus, en els darrers 30 o 40 anys, segons va explicar el comissari de l'exposició –Josep M. Ribas i Prous– a Revista Cambrils Diari Digital. "Des d'aquest col·lectiu vam decidir anar casa per casa o a gent aficionada a la fotografia per anar triant clixés. En les imatges s'hi pot trobar el fet històric, l'anècdota, el fet polític, l'etnografia o el folklore seleccionat de tots els ambients".

Aquesta és una exposició que reflecteix els canvis més importants de la política del segle XX, l'arribada a la democràcia, el naixement d'un nou mitjà de comunicació com el diari Avui, o d'altres aspectes de caire social com les processons laiques que es feien al Baix Llobregat, el Carnaval de Sitges o els inicis del nudisme a les nostres platges.

A banda d'això, segons va explicar Josep M. Ribas, "aquestes exposició marca tres línies: per un costat la memòria i recerca d'aquests arxius, per un altre costat la història dels procediments fotogràfics i totes les tècniques que s'utilitzaven al segle passat i finalment, la història de Catalunya, mirant molt per l'estètica, però també per l'anècdota". En aquest recull es busca la dimensió més humana i propera, exposant els costums, el treball, les festes o la religiositat i la personalitat cultural dels nostres pobles.

L'exposició fotogràfica "Fotografies de la memòria. El segle XX en imatges" es podrà visitar a la Sala Àgora de l'edifici consistorial fins al proper 16 d'abril.

Comenta aquest article