Informació general

Turisme

El sector turístic de la demarcació de Tarragona calcula que ha deixat de facturar 4.500 milions d'euros aquesta temporada a causa de la Covid-19

Berta Cabré, presidenta de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), ha manifestat que enguany ha estat "el pitjor any de la història del turisme a la província de Tarragona"

Per Lluís Rovira i Barenys

Berta Cabré, al centre de la imatge, envoltada de representants de les diferents entitats turístiques que conformen la FEHT, aquest matí
Berta Cabré, al centre de la imatge, envoltada de representants de les diferents entitats turístiques que conformen la FEHT, aquest matí | Lluís Rovira i Barenys

El sector turístic de la demarcació de Tarragona ha presentat, aquest matí, unes xifres demolidores producte de l'impacte de la pandèmia del coronavirus. Les pernoctacions han baixat un 74% en el període comprès entre el gener i l'agost d'enguany i això ha suposat que s'han deixat de facturar 4.500 milions d'euros. Berta Cabré, presidenta de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), ho resumia dient que aquest havia estat "el pitjor any de la història del turisme a la província de Tarragona" i afegia que "ens hem trobat davant una situació excepcional que ens ha portat a uns registres que no ens havíem imaginat mai. després de tres mesos que vam estar tancats, incloent la Setmana Santa, l'estiu tampoc ha anat bé a causa dels rebrots que hi ha hagut a Lleida, Aragó, Navarra, Euskadi i Barcelona, els nostres principals clients de l'estat". I pel que fa als clients internacionals, Berta Cabré ha manifestat que "entre rebrots, quarantenes, recomanacions de no viatjar i fronteres tancades, pràcticament no ha vingut ningú. Només el 18,8% de les pernoctacions les han fet turistes estrangers, bàsicament francesos".

Berta Cabré: "No han arribat ajudes efectives i específiques per al sector turístic per part de cap administració"

Després de donar les dades catastròfiques d'aquesta temporada turística atípica, Berta Cabre ha dirigit el seu missatge a les administracions reclamant ajuts, "necessitem una ajuda que ens permeti sobreviure fins que passi la pandèmia. Ara mateix el futur és molt incert" i ha afegit que "generem un PIB específic turístic i un impacte del 25,70% respecte al total. A més, un 28,5% dels cotitzants a la Seguretat Social corresponen al sector del Turisme i de l'Hostaleria". Cabré ha estat contundent quan ha afirmat que "fins el moment, no han arribat ajudes efectives i específiques per al sector turístic per part de cap administració" i ha afegit que "en aquests moments encara no sabem ni tan sols el que passarà amb els ERTO, que, de moment, finalitzen el proper 30 de setembre. Necessitem liquiditat i l'exoneració de determinats impostos com és l'IBI, les taxes municipals, l'impost sobre Activitats Econòmiques,..." Berta Cabré ha recordat que la taxa turística no s'ha suspès durant aquest temps de pandèmia "tot i que no s'ha aplicat l'augment que la Generalitat tenia previst fer".

Futur incert

La presidenta del FEHT ha dit que el sector turístic veu un futur incert, "no podem improvisar més. Enguany no hem tingut activitat turística. S'han de planificar ajuts pel sector. Molta gent viu d'això i la repercussió d'aquesta temporada la veurem en els propers mesos". D'altra banda, Berta Cabré ha dit que "quan passi la pandèmia hem d'estar forts i actius per seguir sent la locomotora que la província necessita. Per això hem presentat un Pla de Xoc integral, juntament amb la CEHAT i la CONFECAT, per preservar el sector turístic i que contempla quatre àmbits. En l'àmbit laboral, demanem ERTOS específics i flexibles com a mínim fins Setmana Santa; en l'àmbit de la salut, proves i testos als turistes que arriben; en l'àmbit fiscal, l'exoneració d'impostos locals com ara l'IBI, les taxes,..., d'impostos autonòmics com la taxa turística i d'impostos estatals, com l'IAE i en l'àmbit econòmic, la planificació de campanyes de promoció nacionals i internacionals un cop passi la pandèmia".

Berta Cabré ha apuntat que "un segon any com aquest és impossible que el sector el pugui aguantar" i ha afegit, "no pot ser que les administracions pensin que això no va amb ells. Si aquest sector se'n va a norris s'emportarà molts sectors. Se'ns està acabant la paciència de veure que les administracions s'ho prenen de manera "gràcil". Per això demanem ajudes per un sector que no estem acostumats a demanar-ne".

 

 

L’Apunt

El 40% dels hotels de Salou, Cambrils i la Pineda enguany no han obert
Berta Cabré ha explicat que el 45% dels hotels de l'àrea compresa entre Cambrils, Salou i la Pineda , que és on hi ha el 75% de les places d'hotels disponibles a la província de Tarragona, no han obert portes enguany, "és una dada duríssima perquè, com a mínim, aquests establiments estaran 18 mesos sense tenir cap ingrés". Segons ha explicat la presidenta de la FEHT, "ara mateix, el turisme vacacional ja es dóna per acabat. Sense el turisme sènior d'Europa ni els esdeveniments esportius que se celebraven per aquestes dates, no hi ha visitants. La majoria d'hotels i els càmpings més grans ja han tancat o ho faran aviat i alguns establiments petits allargaran la temporada fins a Tots Sants".

Comenta aquest article