Societat

Art

El cambrilenc David Reñé, un dels escultors del drac que apareix als plans curts de la sèrie «Joc de Trons»

Entusiasmat de les arts i apassionat de qualsevol cosa que sigui utilitzar el pinzell, l'aerògraf, l'esprai o el dibuix digital, aquest encàrrec de col·laboració li va arribar gairebé per casualitat

Per Berta Ruiz

El cambrilenc David Reñé
El cambrilenc David Reñé | Cedida

El cambrilenc David Reñé és un dels escultors del drac que apareix en alguns plans curts de la sèrie "Joc de Trons" de la plataforma HBO. Entusiasmat de les arts i apassionat de qualsevol cosa que sigui utilitzar el pinzell, l'aerògraf, l'esprai o el dibuix digital, aquest encàrrec de col·laboració li va arribar gairebé per casualitat. Segons ha explicat a revistacambrils.cat, "tinc uns amics que van participar en una jornada de l'Arnold Games a Barcelona –unes convencions promogudes per l'Arnold Schwarzenegger en què es promociona l'esport, el fitness i el cinema. Jo estic en un grup de combat medieval i allí s'hi feia la promoció, doncs just al costat hi havia una empresa d'efectes especials –Sputnik FX– que necessitava un escultor per fer unes maquetes. Li van donar el meu telèfon i vaig parlar amb ells per anar a fer una prova. Vaig fer la prova –previ contracte de confidencialitat– i em van dir: 'ens agrades com esculpeixes. Et quedes? I vaig dir que 'sí'". A través d'aquesta empresa d'efectes especials es va anar succeint una "cadena" d'empreses connectades fins arribar a la superproducció que suposa la sèrie "Joc de Trons".

Van ser dos mesos de treball per donar-li forma a un Viserion –un dels dracs de Daenerys–, a mida real, de tres metres d'alçada i 800 quilos de fang. Segons ha comentat Reñé, "el disseny ja estava fet i el que vaig fer va ser l'escultura. Primer la vam fer amb fang, després vam fer un motllo de fibra de vidre i quan vam treure el motllo el vam fer en fibra de làtex, perquè semblés més realista i sobretot perquè pesés menys: eren 400 quilos de la part de dalt i 400 quilos més de la part de baix. Són unes maquetes que surten, sobretot, en els plans curts. Aquest cap de drac està el Museu d'Osuna, a Sevilla –on també van gravar una part de la sèrie–. També vaig col·laborar en fer un 'Caminante Blanco', però ja estava mig fet. Va ser una col·laboració puntual. Després em va sortir feina com a professor i vaig haver d'escollir i, amb la que està caient, és més estable".

Imatge del cap de drac esculpit pel cambrilenc per a la sèrie Joc de Trons

Edició de la "Guía de los seres mitológicos españoles"

Una altra de les seves importants creacions més recents ha estat el llibre "Guía de los seres mitológicos españoles", juntament amb Pablo Ruiz, tots dos investigadors i amants de la mitologia. Durant tres anys han rastrejat mites i llegendes oblidades de la geografia espanyola. El cambrilenc hi ha participat tant en la narració com en la il·lustració dels dibuixos. Actualment, aquesta guia té obert un projecte de micromecenatge a través del crowfunding. Actualment, i donat que polivalència de l'artista cambrilenc no s'atura, també està treballant en un videojoc i en un còmic. "El videojoc és molt d'autor i bastant minoritari, però mai se sap si tenim en compte què va passar amb projectes com Minecraft o Angry birds. La idea és més artística que comercial" ha dit Reñé.

Imatges de la "Guía de los seres mitológicos españoles" i algunes de les il·lustracions del treball

Premiat al Carnaval de Tarragona en tres ocasions

David Reñé és llicenciat en Belles Arts, Tècnic superior en Il·lustració, màster en docència i artista autònom des de 2004. Actualment és professor al col·legi Immaculada Concepció de Gavà. Durant molts estius va ser un dels artistes que més atreia l'atenció al mercat d'art que es muntava al llarg del passeig de davant de la platja del Regueral. Primer va començar fent paisatges acrílics i, posteriorment, es va passar als esprais. Al ritme de la música, les seves creacions eren tot un espectacle de color. Tal com ell mateix ha comentat, "vaig passar de fer dibuixos al passeig –art al carrer– a fer murals a les cases i a negocis. També he pintat portades de discos, portades de llibres i, en l'àmbit de l'escultura, col·laboro des de fa uns cinc anys amb el Carnaval de Tarragona". De fet, amb la comparsa Sinhus ha guanyat el primer premi en tres ocasions.

El cambrilenc ha estat premiat en diverses ocasions al Carnaval de Tarragona

 

Comenta aquest article