Societat

Escoltisme

Uns campaments excepcionals tanquen el curs de l'Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar

Les diferents branques de l’entitat cambrilenca van marxar de campaments d’estiu durant la primera setmana de setembre seguint totes les mesures de seguretat però conservant-ne l’essència

Per Maria Vidal

Els Pioners i Caravel·les de l'Agrupament Escolta Gent de Mar van fer els campaments a Nulles
Els Pioners i Caravel·les de l'Agrupament Escolta Gent de Mar van fer els campaments a Nulles | Maria Vidal

Aquest dilluns, al voltant de 5.000 alumnes cambrilencs han tornat a l’escola després de tot un estiu sense trepitjar les aules. Molts d’ells però, ja han participat en casals d’estiu, esplais o campaments en els quals s’han posat en pràctica mesures de seguretat que recorden a les que ara s’han implementat als centres escolars. És el cas de l’Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar, ja que, els infants, joves i caps que en formen part, van tornar fa només uns dies d’uns campaments d’estiu totalment excepcionals respecte als anys anteriors, per tal que els d’enguany s’adaptessin a la situació sanitària actual. Tot i això, a les sortides de les diferents branques de l’entitat cambrilenca no hi va faltar allò que caracteritzen tots els campaments del moviment escolta: espais de germanor i retrobament, el treball del compromís a través de la promesa, que se celebra l’última nit de campaments, tallers o activitats preparades per tractar diverses temàtiques segons cada edat i temps de lleure a l’aire lliure.

Així doncs, les respectives branques de l’Agrupament van dur a terme els campaments durant la primera setmana de setembre, amb una durada inferior a l’habitual, la qual sol ser de 7 o més dies, en terrenys d’acampada propers a Cambrils i tenint en compte que es tractarien d’uns campaments estables i amb el mínim contacte possible amb l’exterior.

D’altra banda, totes les sortides es van realitzar respectant la darrera normativa per activitats de lleure de la Generalitat de Catalunya. Algunes de les mesures que incloïa aquesta eren que els infants havien d’estar en tot moment amb el seu grup de convivència, el qual no podia ser superior a 10 persones i es prenia la temperatura diàriament. També s’havien de respectar les distàncies de seguretat entre els participants de l’activitat i, quan aquestes no es poguessin garantir, els diferents tallers s’havien de dur a terme utilitzant mascareta. A més, per dormir, els infants, joves i caps també havien de mantenir la distància entre ells, de manera que només podien ser dues persones per tenda de campanya.

Aquestes sortides van tenir una durada d’entre 3 i 5 dies, on infants, joves i caps van realitzar un campament estable

Els primers a marxar van ser la branca de Pioners i Caravel·les de l’Agrupament, és a dir, els joves d’entre 14 i 16 anys, que van iniciar els campaments d’estiu el 31 d’agost. En aquest cas, van fer un campament estable en un terreny situat al terme de Nulles, a l’Alt Camp, durant quatre dies.

Els següents en dur a terme els campaments van ser la branca de Llops i Daines, la qual comprèn els infants entre 8 i 11 anys. Aquest grup d’edat va estar-se de l’1 al 3 de setembre al terreny Camí de Llops del municipi de El Vilosell, a la comarca de Les Garrigues. De fet, aquest espai d’acampada era el que des de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya es va proporcionar com a terreny estable per tots els Agrupaments de la demarcació de Tarragona perquè fessin els campaments en aquest curs excepcional.

Els més grans del Gent de Mar, la branca de TRUC, d’entre 17 i 18 anys, van marxar durant cinc dies de campaments, del 2 al 6 de setembre. També van dormir al Camí de Llops, en la que era la seva darrera sortida com a infants de l’Agrupament. Ara, algunes d’aquestes joves iniciaran una nova etapa dins de l’entitat com a caps.

Finalment, els més petits, els Castors i Llúdrigues, de 6, 7 i 8 anys, van realitzar els campaments d’estiu també al mateix terreny d’acampada de El Vilosell, durant el cap de setmana del 4 al 6 de setembre. La branca de Ràngers i Noies Guies, va optar enguany per no marxar de campaments, però van dur a terme el projecte del curs, el qual consistia en celebrar un concurs de cuina on els infants, d’entre 11 i 14 anys, n’eren els protagonistes.

En definitiva, tot i la incertesa que ha acompanyat els campaments fins al darrer moment i l’anormalitat d’aquest curs per l’Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar, com per la resta d’entitats d’aquest caire, aquestes sortides d’estiu han servit per poder tancar el curs i perquè els infants, joves i caps que aquest any han compartit branca es reunissin per darrera vegada. Actualment, l’equip de caps de l’Agrupament es troba preparant un nou curs i, malgrat segurament també estarà envoltat d’excepcionalitat, esperen trobar-se presencialment cada dissabte i poder seguir desenvolupant la seva tasca en l’educació en el lleure.