Informació general

Ensenyament

La covid-19 marca la tornada a l'escola: grups estables, presa de temperatura, mascareta i entrada per torns

Sis mesos després de l'aturada de l'activitat escolar el passat març, avui, s'ha iniciat el curs 2020-2021. Al voltant de 5.000 alumnes cambrilencs tornen a les aules en una represa marcada per la pandèmia de la covid-19

Per Redacció

Presa de temperatura a un alumne del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, a l'edifici de La Salle
Presa de temperatura a un alumne del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, a l'edifici de La Salle | Berta Ruiz

 Sis mesos després de l'aturada de l'activitat escolar el passat mes de març, aquest matí, s'ha iniciat el curs 2020-2021. Al voltant de 5.000 alumnes cambrilencs, des de P3 fins a Batxillerat i Cicles Formatius, tornen a les aules en una represa marcada per la pandèmia de la covid-19 i en la què s'imposaran les mesures de seguretat per reduir el risc de contagi. L'entrada als centres es farà per torns horaris i amb mascareta obligatòria a partir del 6 anys. També es pren la temperatura a l'entrada al centre i s'establiran –segons ha insistit el Departament d'Educació de la Generalitat– grups estables de convivència que farà que els alumnes només tinguin contacte amb les persones d'aquests grups. La ràtio recomanada és de 20, però en un 30% de casos no es complirà en l'inici.

La covid ha trastocat el funcionament dels centres, que porten mesos organitzant la tornada a l'escola. Després d'un petit primer tast al juny, quan els centres van obrir en determinades situacions, aquest dilluns arriba la reobertura generalitzada dels centres escolars després que haguessin de tancar el 13 de març per l'avenç del coronavirus.

 Distància, rentat de mans i mascareta

 A Catalunya, un milió i mig d'alumnes han iniciat avui les classes. Les normes bàsiques de distància, mans i mascareta es traslladen a les escoles però amb les seves particularitats. Així, la distància s'haurà de mantenir en tot moment fora del grup de convivència estable, que és aquell grup format per alumnes i professors que compartiran cada dia l'aula i l'activitat lectiva. El Procicat va establir aquesta setmana que a partir de sis anys hauran de portar mascareta com a mínimes les dues primeres setmanes de curs. Passades les dues primeres setmanes, es revisarà l'obligatorietat a partir dels 6 anys i es determinarà en funció del territori i de l'estat de la pandèmia.


Per evitar al màxim les interaccions entre diferents grups, les sortides al pati es faran per torns i mantenint la distància o amb mascareta si hi coincideixen més grups. El mateix passarà al menjador, que es farà per torns, en taules separades per grups de convivència i amb una distància d'una cadira si no hi ha taules per grups. A més, es desinfectaran i ventilaran els espais amb assiduïtat.

Amb símptomes no es pot anar a l'escola

El Departament de Salut i el d'Educació han establert un protocol davant de possibles casos de covid. Aquest estableix que no es pot accedir al centre amb més de 37,5 graus. De fet, els pares han de prendre la temperatura a casa i es repetirà aquesta acció al centre. En un primer moment es va establir que tampoc s'hi podia anar amb algun d'aquests símptomes: dificultat per respirar, mal de coll, congestió nasal, mal de panxa, vòmits o diarrea, mal de cap, malestar o dolors musculars, així com si es tenen calfreds o es nota una alteració del gust i l'olfacte en el cas de majors de 14 anys. Finalment però el mal de coll i el refredat nasal, molt comuns en els menors, es consideraran símptomes si es combinen amb la febre o amb altres manifestacions de la covid-19.

Si els símptomes es presenten un cop el nen ja està a l'escola, se'l portarà a un espai d'ús individual ventilat i s'avisarà a la família perquè el porti al CAP. L'objectiu es poder realitzar una PCR en 24 hores si es consideren símptomes compatibles amb covid i en cas de donar positiu es posaria en quarantena de 14 dies tot el grup estable, a qui també es faria PCR. El protocol estableix que es pot plantejar la interrupció de l'activitat lectiva del centre si hi ha positius en dos o més membres no convivents que pertanyen a grups de convivència de diferents espais. Els alumnes tampoc podran anar a l'escola si els seus pares o persones amb les que conviuen estan en aïllament per positiu, conviuen amb un cas positiu o són un contacte estret d'un.

Als centres, els director són els responsables d'organitzar i gestionar les actuacions i cada centre tindrà assignat un membre d'atenció primària de referència i un centre. I pel que fa als docents, s'imposen les reunions telemàtiques –també amb les famílies- i només hi pot haver presencialitat si és imprescindible i sense superar la xifra de 10 participants. L'objectiu del Departament és no tancar els centres com van haver de fer al març i que, tot i que potser s'hagi d'aturar l'activitat lectiva en grups, es mantinguin oberts.

Entrada d'alumnes del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, a dalt per l'accés del carrer de Foix i, a sota, per la porta d'entrada del carrer de Sant Josep / Fotos: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article