Informació general

Dia

Poc més de 400 persones s'apleguen a la concentració de la Diada a Cambrils

La de Cambrils va ser una de les 131 mobilitzacions, 107 de les quals a càrrec de l’ANC, que es van fer ahir arreu de Catalunya per celebrar la Diada Nacional i que van aplegar, en total, unes 60.000 persones (Conté Galeria Fotogràfica)

Per Lluís Rovira i Barenys

Josep M. Pallisé va llegir el manifest de l'ANC, ahir, a la concentració de Cambrils
Josep M. Pallisé va llegir el manifest de l'ANC, ahir, a la concentració de Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

Poc més de 400 persones, entre participants i voluntaris, es van aplegar ahir a la tarda, a l’espai habilitat en un tram de l’avinguda de Charles Darwin de Cambrils en el que era una de les 131 mobilitzacions, 107 de les quals a càrrec de l’ANC, que es van fer ahir arreu de Catalunya per celebrar la Diada Nacional i que van aplegar, en total, unes 60.000 persones. La capacitat de la concentració de Cambrils s’havia situat en les 400 persones i, com a tota la resta, s’havia de fer una inscripció on line prèvia en la que es donava el número que permetia l’accés al recinte. El dia abans es va completar la xifra i la gent que no disposava del número d’inscripció va haver de seguir l’acte des de dins del parc del Pinaret, com a alternativa. A l’entrada del recinte, que es feia des de la font del Centenari o bé des de l’avinguda de l’Esport, es comprovava la inscripció i es distribuïa gel hidroalcohòlic entre la gent. Un cop dins del recinte, s’havien disposat unes marques al terra on indicava el lloc de col·locació de la gent, que en cap moment es va moure del seu lloc. L’entrada i la sortida del recinte es van fer d’una manera força ordenada

La concentració d’ahir a Cambrils va estar organitzada per les territorials de l'ANC de Cambrils i de Vinyols i els Arcs, en col·laboració amb les de Riudoms, les Borges del Camp, Mont-roig del Camp, Vila-seca i Salou. La presidenta de l’ANC Cambrils, Neus Càrdenas, va recordar a l’inici de l’acte que es tractava d’un 11 de setembre molt especial “que ha posat a prova la capacitat organitzativa de l’entitat. Estem demostrant que podem afrontar qualsevol repte que se’ns presenti”. Càrdenas va defensar el dret a manifestació i va apuntar que ahir Catalunya estava fent la mobilització adaptada a la Covid-19 més gran d’Europa.

“La independència és l’única resposta”

La concentració de Cambrils tenia com a temàtica complementària el de reclamar una sanitat digna. Després de la presentació de la presidenta de l’ANC Cambrils es va donar pas a les intervencions de Mireia Aris, de la Intersindical, i a Àngels Matas, de la sectorial de Dones de l’Assemblea. Mireia Aris va dir que “el sindicalisme independentista i de classe tenim un paper fonamental, articular la consciència col·lectiva, organitzar i mobilitzar el poble treballador català perquè esdevingui aquest baluard infranquejable que sigui capaç de superar el setge”. Aris va reclamar un salari mínim interprofessional català de 1.300 euros “d’acord amb les condicions de vida i de producció del nostre país” i va afegir que “som conscients que fins que no assolim la nostre plena independència, mai no disposarem de les eines necessàries per tal d’avançar cap a un futur de justícia social. Necessitem la independència per poder gestionar els nostres serveis públics i garantir els nostres drets socials i laborals, i també per decidir quin és el model de país que volem construir que no és cap altre que la república de la gent treballadora.”

Àngels Matas, per la seva part, va reclamar “una república catalana igualitària, inclusiva, sostenible, ecologista, coeducadora, amb serveis públics dignes i de qualitat per a tothom amb les persones al centre de les polítiques, amb fiscalitat justa, que no sigui misògina ni retrògrada. Tenim molts motius per sortir al carrer permanentment, amb un futur ple d’incerteses i precarietats i on els drets de les persones compten cada vegada menys. La independència és l’única resposta”.

Finalment, vaser Josep M. Pallisé, de l’ANC Cambrils, qui va fer la lectura del manifest elaborat per la pròpia entitat organitzadora.

L’ANC va reconèixer que “teníem un repte que no era fàcil, fer possible exercir el nostre dret de manifestació i fer-ho compatible amb les mesures de seguretat que imposa el virus de la Covid i ho estem fent possible!. Tornem a fer història!”. L’ANC va posar èmfasi en deixar clar que ahir no es tractava de fer una manifestació nombrosa, que es tractava de fer concentracions austeres, “es tractava de ser-hi. Perquè no ho oblidem, estem immersos en una pandèmia global de conseqüències ara encara incalculables. Perquè a Catalunya han mort vora 13000 persones. Des d’aquí també un record per totes les que ens han deixat i per les seves famílies”.

El lema de l’ANC d’enguany és “Tenim deure de construir un futur millor i tenim el dret a ser independents” i el lema triat per la Assemblea de base de Cambrils ha estat “per una sanitat amb prou professionals i recursos independència. Amb 15 dies sense espoli fiscal es podrien contractar 9.542 metges i metgesses.”

Com a cloenda de l’acte es va cantar els Segadors i es va acomiadar la concentració amb crits d’Independència