Informació general

El garrofer centenari de la partida Revellar es declara arbre d'interès local

Per Lluís Rovira i Barenys



Ramon Canalda al costat del garrofer centenari que ha estat declarat arbre d'interès local
El ple municipal del passat 27 de febrer va aprovar la declaració del garrofer de la partida Revellar com a arbre d'interès local. Aquest garrofer centenari, que es troba al tros de Ramon Canalda, té vuit metres de perímetre i uns 10 metres d'alçada. Amb aquest reconeixement, l'Ajuntament es compromet a senyalitzar-lo i catalogar-lo. En la 
roda de premsa del dia del ple, el regidor de Medi Ambient –Salvador Matas– va manifestar que es tractava "d'un arbre autòcton i tradicional al nostre paisatge. Per les seves característiques s'ha reconegut a l'igual que es va fer al seu dia amb el Pi Rodó, l'alzina del camp de futbol, el pi dels Teixells i l'oliver de la Llosa".

Arbre centenari

Ramon Canalda va comprar el tros on hi ha el garrofer l'any 1982. Segons explica Ramon Canalda fill, l'antic propietari, l'Anton Cabré, "Vaset", li havia comentat que aquest garrofer ja hi era al temps del seu besavi i que en aquell temps l'arbre ja era gran. Canalda explica que l'arbre produeix uns 500 quilos de garrofes l'any.

Va ser Ramon Canalda pare qui va sol·licitar que l'arbre fos declarat d'interès local. Per a això va haver d'omplir un formulari que es va haver d'acompanyar d'altres documents. Segons explica Ramon Canalda fill, "vam haver d'aportar la seva història, el tipus d'arbre, les mides... Més tard, uns tècnics es van personar aquí a la finca per fer-ne la valoració". Canalda recorda haver vist fotografiat el garrofer en una foto antiga que formava part d'una exposició que es va fer fa anys a la Cooperativa Agrícola amb motiu de les festes de Sant Antoni.

Preservació

El motiu de demanar la declaració del garrofer com a arbre d'interès local és el de la seva preservació. El tros de Ramon Canalda ha quedat encaixonat entre la carretera de Montbrió, l'autopista i la nova variant de l'N-340. El garrofer, a més, es troba molt a prop del tros del veí, que hi té uns hivernacles a tocar. Segons explica Canalda, "l'ampliació de la carretera de Montbrió ens va afectar la finca per un costat, el desdoblament del gasoducte d'Enagas també ens va afectar i es va apropar exageradament al garrofer. Ara hi ha hagut les obres del desviament de l'N-340 que ens ha passat arran del tros per la part de dalt  i això ja ens va decidir a iniciar els tràmits".

Segons Canalda, el fet d'estar protegit no el beneficia econòmicament, "més aviat et condiciona, ja que aquest arbre pel fet d'estar protegit totes les mesures que s'hi hagin d'aplicar han d'estar d'alguna manera tutelades per la mateixa administració, ja sigui per fer-hi una poda necessària, un tractament o qualsevol altre treball que s'hagi de fer directament sobre l'arbre". Canalda no posa cap objecció a qui vulgui veure el garrofer, "pels matins gairebé sempre hi ha algú al tros. Si ens ho demanen no tenim cap objecció que la gent el vegi".

Comenta aquest article