Informació general

Ocupes

Veïns en peu de guerra a Vilafortuny per l'ocupació d'un habitatge

Una seixantena de persones han fet una manifestació sorollosa davant la casa ocupada aquests dos darrers dies i ho pensen seguir fent fins que no marxin els ocupes

Per Lluís Rovira i Barenys

El propietari de l'habitatge ocupat, José Maria Calderón, al centre de la imatge durant un moment de la protesta d'ahir al vespre
El propietari de l'habitatge ocupat, José Maria Calderón, al centre de la imatge durant un moment de la protesta d'ahir al vespre | Lluís Rovira i Barenys

Una seixantena de persones es van manifestar ahir al vespre per denunciar una ocupació d'un habitatge a Vilafortuny, concretament davant del número 28 del carrer de la Serra de Llaberia, prop de l'ermita de Mas d'en Bosch. La manifestació va durar mitja hora, de les 9 fins a 2/4 de 10 del vespre, i els veïns van repicar cassoles i estris diversos fent un gran xivarri davant la casa ocupada. Aquest era el segon dia que els veïns es manifestaven i ho pensen seguir fent cada dia fins que no se solucioni el problema que suposa l'ocupació de l'habitatge. La presència policial als voltants de la zona era notable, amb diferents vehicles dels Mossos i de la Policia Local estacionats prop d'aquesta zona i fins i tot amb una furgoneta dels Arro dels Mossos preparada.

Enfrontament entre manifestants i l'ocupa, el dia abans

Aquest passat dimarts 8 de setembre, primer dia de les manifestacions veïnals, es van viure moments de tensió quan la dona ocupa va sortir de la casa i es va encarar amb els manifestants. Segons explicava ahir el propietari de l'habitatge, José Maria Calderón, a revistacambrils.cat, "la dona va sortir i va escopir a la gent. A mi em va donar una empenta i vaig caure. També ens va tirar aigua amb una mànega". Els efectius policials van haver d'intervenir per tal que els incidents no anessin a més. Ahir, els agents uniformats es mantenien a certa distància.

Aquestes mobilitzacions es van començar aquest dimarts i els veïns estan disposats a repetir-les diàriament fins que no es desocupi la casa. José Maria Calderón explicava que "aquestes manifestacions no les he mobilitzat jo, ho ha fet la comunitat de propietaris. Jo sóc aquí ja que formo part de la comunitat de propietaris. El més afectat sóc jo, ells són afectats de retruc. Està tothom atemorit". L'habitatge ocupat forma part d'un conjunt de 24 habitatges que formen una illa i a l'interior hi ha la zona comuna amb una plaça i una piscina. Segons Calderón, "és una comunitat oberta, ens coneixem tots i normalment les portes que donen a aquest espai comú les tenim obertes. Des que hi ha aquesta gent els veïns tenen por. Aquests ocupes tenen gossos amb els que s'han banyat a la piscina, han desaparegut cadires de la zona comunitària, ...."

Casa ocupada des del dimecres 2 de setembre, unes setmanes després d'una ocupació anterior al mateix habitatge

José María Calderón, propietari de l'habitatge, explicava que la casa és seva, "fa 15 anys que la vaig comprar". Calderón també explicava que actualment es troba en un "procediment hipotecari. Jo sóc un afectat de la crisi immobiliària. He tingut algunes propietats i han caigut totes". En aquests moments ho està gestionant amb els bancs, "mentre no em treguin, jo en sóc el propietari ja que hi ha recursos presentats", va dir. Calderón també explicava que en aquests 15 anys ha tingut llogaters i moltes vegades en períodes curts, amb estades vacacionals, "quan va arribar el confinament, a mi em va agafar a Barcelona i allí m'hi vaig quedar. Quan ja es va permetre canviar de província, vaig venir i vaig veure que m'havien afectat l'habitatge. Vaig veure que hi havia dos ocupes. Jo vaig dir que ho retiressin tot, que allò era casa meva i que si no els denunciava. Van accedir i van marxar. No s'ho van emportar tot i jo he hagut de contractar gent, fa un parell o tres de setmanes, perquè fessin alguns treballs".

El passat dimecres 2 de setembre José María Calderón va anar a Barcelona a veure el seu germà. Va marxar després de dinar i quan va tornar al dia següent la casa ja estava ocupada de nou, "venia amb el meu germà perquè es quedés un dia i veiés els arranjaments que estava fent a la casa. Quan vam arribar a la casa hi havia una cadena posada. Primer vam pensar que era de la gent que estava fent els treballs. Vaig anar pel garatge on hi ha una porta on es pot accedir a la casa i vaig veure que havien canviat el pany de la porta. Vam picar i no contestava ningú. Vaig avisar a la Policia Local, primer, i després als Mossos. Els agents dels Mossos van venir, van trucar i no els van respondre. Llavors van dir que trucarien els serrallers perquè tallessin la cadena i quan van sentir això es van sentir crits des de dins que deien que havien entrat a la casa perquè els hi havia dit l'assistenta social i des de Càritas. No es van voler identificar".

Calderón explicava que la dona que ha ocupat la seva casa, juntament amb la seva parella i amb dos fills adolescents, "és una senyora que vesteix bé, vesteix de Prada. Aquesta senyora viu al carrer de Tarragona de Cambrils i manté un litigi amb dos pisos d'un constructor cambrilenc que precisament viu en aquest mateix carrer on hi ha hagut l'ocupació". José Maria Calderón explicava que "aquesta senyora viu allí i això ho han obtingut com un botí. A mi m'ha dit que o bé li dono diners o m'estaré dos o tres anys en recuperar l'habitatge. És una professional del tema. Aquesta gent ocupa, posa altra gent, canvia els panys i van traient diners d'uns i altres".

Una seixantena de veïns es va concentrar durant mitja hora davant la casa ocupada fent força xivarri / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

 

Comenta aquest article