Informació general

S'inaugura l'Oficina del Pla de Barris del Nucli Antic

Per Lluís Rovira i Barenys



Eleuteri Pinyol, president de l'associació de veïns del Barri Antic, en el moment de dirigir unes paraules al públic present a la inauguració
El Pla de Barris del Nucli Antic ja disposa d'una oficina tècnica, ubicada als baixos de l'edifici de l'antic ajuntament, que permetrà coordinar totes les actuacions que s'hauran de portar a terme al Barri Antic i que estaran englobades en la subvenció que la Generalitat va atorgar a Cambrils dins la llei de Barris. Ahir al vespre es va fer la inauguració oficial d'aquest espai amb la presència de l'alcalde, regidors i un bon nombre de veïns. En aquest espai hi treballaran tres persones. Carles Forment n'és el gerent, Montse Vendrell s'encarregarà del pla de participació i comunicació i completarà l'estructura humana de l'oficina un administratiu.

Compte enrere

El mes de juny de l'any passat la Generalitat va concedir la subvenció pel projecte d'intervenció integral al Barri Antic de Cambrils englobada dins la llei de Barris. Aquest projecte d'intervenció puja uns 12 milions d'euros que els han d'aportar la Generalitat i l'Ajuntament a parts iguals. Els projectes que l'Ajuntament va presentar al seu dia s'han d'executar dins d'aquests quatre anys amb un cinquè any suplementari per a fer el tancament de les obres iniciades. El compte enrere va començar el juny de l'any passat. Ara s'ha fet un pas endavant i decisiu amb la creació d'aquesta oficina.

El regidor de Participació Ciutadana, Salvador Matas, explicava ahir que en aquests sis mesos s'han fet dues coses, "executar projectes que ja estaven inclosos dins de la llei de Barris, com per exemple la reforma dels carrers de les Creus i de Rovira, i, per altra banda, preparar tota l'estructura organitzativa de l'Ajuntament per a possibilitar una estructura potent que permeti executar la totalitat de les accions previstes en els quatre anys que ens hem marcat". El mateix regidor admetia, però, que complir aquest termini era un tema complicat, "sabem d'altres ajuntaments als que han concedit aquesta subvenció que no ho han tingut fàcil a l'hora d'organitzar-se. És per això que vam pensar que la millor manera era la de constituir una estructura tècnica segregada de l'estructura de l'Ajuntament, amb l'única missió de tirar endavant en aquests quatre anys tot el que implica executar les obres. Això vol dir elaborar una gran quantitat de projectes, estar en contacte permanent amb les diferents àrees de l'Ajuntament ja que totes hi estan implicades, i muntar un procés de participació prou ampli per a possibilitar que al final dels quatre anys els veïns del barri se sentin identificats en tot el que s'hi hagi fet".

Matas també apuntava que el problema més important que es podien trobar, pel que fa als terminis, és que hi hagin canvis respecte a les accions que es van presentar inicialment, "la llei de Barris contempla que es puguin fer modificacions dels projectes presentats. El mateix conseller ja va dir que només s'executava un 60 % del projecte inicial. La resta són modificacions introduïdes un cop concedida la subvenció".

Cal recordar que l'estructura organitzativa del projecte d'intervenció integral del Barri Antic es va aprovar en el ple del passat mes de gener.

Feina molt ben programada

Per la seva part, l'alcalde, Robert Benaiges, considera que la feina que s'ha de fer al llarg d'aquests quatre anys està molt ben programada, "tal i com està pensat i com està organitzat no hem de tenir cap tipus de problema en el tema de l'obra. Ara bé, hem de dotar de contingut els diferents espais i això sí que és un tema en el que la participació dels veïns és fonamental. També es possibilita una implantació comercial molt més gran i per això l'associació Vilacentre hi està molt implicada en aquest sentit".

Els espais previstos per recuperar dins aquest projecte d'intervenció són l'edifici del forn de cal Tallero, que acollirà temes d'activitat econòmica i espais de formació, i el centre cívic de la Muralla, on hi havia el parc de bombers. L'altre espai que en el seu moment s'havia previst és un dels immobles contigus a la torre del Llimó per tal que servís per a les entitats. Tal com va apuntar l'alcalde, aquest darrer espai és el que, a hores d'ara, queda més penjat, "la torre del Llimó ha de ser cedida per la gent que ha comprat l'immoble contigu perquè és patrimoni local. Confiàvem tenir un dels espais que dóna al carrer de Rovira o al carrer de les Creus per poder bastir-hi aquest equipament per a entitats. De moment n'estem parlant".

Aportació d'idees

Els veïns hi tenen molt a dir en el desenvolupament del pla de Barris. Eleuteri Pinyol, president de l'associació de veïns del Barri Antic, considera que l'important és que es faci la inversió prevista, "aquest pla el veiem molt bé però, és clar, en quatre anys hi ha molta feina a fer i considerem el termini una mica just. El que està clar és que nosaltres aportarem les idees que vegem bé pel barri."

Comenta aquest article