Societat

Festa Major

Les entitats festives prenen tot el protagonisme en un «atípic» pregó de la Festa Major

Ahir al vespre, a la plaça de l'Ajuntament, es va celebrar el pregó de la Festa Major amb totes les mesures de seguretat per la covid-19. Enguany, les entitats festives van ser les pregoneres

Per Berta Ruiz

Tres dels personatges dels Vileros i Mariners van fer de mestres de cerimònies de l'acte d'ahir
Tres dels personatges dels Vileros i Mariners van fer de mestres de cerimònies de l'acte d'ahir | Lluís Rovira i Barenys

Ahir al vespre, a la plaça de l'Ajuntament, es va donar el tret de sortida a una "atípica" Festa Major de la Mare de Déu 2020 en la què no es podran celebrar bona part dels actes que es fan cada any, donada l'actual situació sanitària de la covid-19. Aquest inici de festa es va fer amb el ja tradicional pregó de la Festa Major, també marcat per les mesures de seguretat del moment: es va establir un aforament limitat –amb invitació i registre de noms a les entrades–, neteja de les mans amb gel hidroalcohòlic abans d'entrar i distribució de la gent en cadires i amb les distàncies pertinents. 

Cap a dos quarts de nou del vespre s'iniciava l'acte que enguany va donar tot el protagonisme a les entitats cambrilenques. Per començar, un parell de personatges dels Vileros i Mariners van interactuar amb el públic fent paròdia de la típica picabaralla entre els de la Vila i els de la Platja. A aquest parell de personatges s'hi va sumar, poc després, el "Guàrdia Civil" que sempre està present a les representacions del ball parlat cambrilenc. Tots tres van exercir de mestres de cerimònia. A destacar que el "Guàrdia Civil" va aprofitar l'avinentesa per reclamar tot el màxim suport i recolzament a les entitats festives locals perquè, segons va dir, són les veritables protagonistes i les que sostenen l'activitat festiva al municipi. Va manifestar: "cuidem les entitats festives del nostre poble, cuidem la seva dedicació i les seves ganes i, sobretot, la seva empenta de seguir amb la feina que porten fent durant tants anys".

Camí Mendoza: "Enguany, estem molt orgullosos que puguin ser les entitats les pregoneres de la festa"

Tot seguit, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va adreçar unes paraules al públic assistent i va explicar el caràcter excepcional del format de la festa d'enguany per adaptar-se a les circumstàncies actuals, però va animar tothom a participar-hi de forma responsable. "Enguany tindrem la Festa de la Mare de Déu del Camí, però la tindrem de manera diferent que d'altres edicions. Enguany, estem una mica tristos, però esperem que l'any vinent ens hi podrem trobar. Hem hagut de prescindir d'actes tan nostres com la Nit del Foc, el seguici, la Pujada de la Galera, la diada castellera, l'Aplec de la Sardana... A totes les entitats els vull agrair la seva participació a la festa i, enguany, estem molt orgullosos que puguin ser elles les que siguin les pregoneres de la festa".

Les entitats festives, pregoneres de la festa

A continuació, els representants de les diferents entitats van anar pujant a l'escenari per dir unes paraules. En primer lloc va ser Pilar Febas en nom dels Amics de la Sardana qui va llegir un escrit sobre la situació actual en forma de poema. A continuació, Àngel Vallverdú del Ball de Bastons de Cambrils va oferir una actuació musical, mentre que dues xiquetes de la colla –la Irene i la Maite– van llegir un escrit sobre com viuen elles el dia de la Festa Major: els nervis, la roba, com es preparen, com actuen i com gaudeixen la diada amb la resta de companys. Els següents en actuar van ser els grallers i timbaler dels Xiquets de Cambrils i la seva representant va ser Carme Pascual, qui va fer un repàs històric de la trajectòria de la colla i com es viu des de dins l'enlairament d'un castell. Tot seguit va ser el torn de la colla Gegantera Tota l'Endenga amb una actuació per part dels seus músics i un discurs a càrrec de la Ivet Gutiérrez qui va explicar què significa per als membres de la colla la Festa Major i com, ara més que mai, cal valorar tots els moments únics que es viuen amb amics, família i companys. Finalment, el cap de colla del grup de diables Els Cagarrieres –Jacob Gil– també va adreçar unes paraules als presents amb les què va explicar què senten els diables quan encenen una carretilla o surten a cremar pels carrers durant la festa. El grup de timbalers de la colla també va oferir una petita actuació i es van llançar un parell de coets per donar el tret de sortida. 

Per acabar, la regidora de Cultura i Festes –Cinta Ballesté– va donar el seu agraïment a les entitats festives i va recordar el lema de "cultura segura". El pregó de la Festa Major es va tancar amb un esclat de confeti i amb una tronada a la plaça de l'Ajuntament. 

Comenta aquest article

Galeries relacionades