Informació general

Medi ambient

Les darreres pluges i la nova pujada de temperatures faran augmentar, segons l'ADEPAP, la presència de mosquits a Catalunya

Per Redacció

Imatge d'un mosquit tigre
Imatge d'un mosquit tigre | Cedida

Les pluges dels darrers dies i la nova pujada de les temperatures fan preveure una nova onada de mosquits a Catalunya. Així mateix, s’han confirmat les previsions que havien fet els experts i el mosquit tigre, la mosca negra, les paneroles i els rosegadors són les plagues que més han afectat Catalunya aquest estiu. Les altes temperatures i les pluges sovintejades durant la primavera van provocar que s’avancés l’arribada de les plagues de mosquits i mosca negra, que s’han expandit per tot el territori català en els darrers mesos. Les paneroles i els rosegadors també han estat molt presents al nostre país, especialment a les zones urbanes, on es requereix un manteniment i actuacions al clavegueram de manera constant. En canvi, l’aturada de desplaçaments internacionals de viatgers a causa de la Covid-19 ha reduït la presència de les xinxes de llit.

La climatologia propicia de nou un hàbitat favorable per a la cria de les larves d’aquests insectes

Des de l’Associació d’Empreses de desinfecció i Control de Plagues de Catalunya, ADEPAP, es confirmen així les previsions que es feien a l’inici de l’estiu i es continua recomanant prendre mesures preventives i confiar en empreses professionals especialitzades per a combatre les plagues. Les pluges abundants de la setmana passada i la previsió d’un nou augment de les temperatures fa preveure que augmentarà la presència dels mosquits a Catalunya. La climatologia propicia de nou un hàbitat favorable per a la cria de les larves d’aquests insectes, ja sigui en grans extensions d’aigua com en petits tolls i altres acumulacions. La millor mesura preventiva en l’àmbit domèstic és doble: d’una banda, evitar les petites concentracions d’aigua estancades on es desenvolupen les larves; i d’altra banda, mantenir la vigilància constant de grans entollaments, ja siguin naturals com de particulars en desús o abandonament, com és el cas de les piscines, basses, etc. L’ús de mosquiteres i vestir peces de màniga llarga i pantalons llargs, a més de l’ús d’alguns repel·lents, amb mesura, també ajuden a prevenir les molestes picades d’aquests insectes.

Plagues de mosquits, mosca negra, paneroles i rosegadors

Com a balanç d’estiu, amb una primavera plujosa i les altes temperatures, enguany han predominat a Catalunya les plagues de mosquit i mosca negra, en aquest últim cas amb especial incidència a les zones entorn els rius i rieres. Pel que fa a les paneroles i rosegadors, han estat molt presents en entorns urbans. Les mesures preventives són principalment la neteja i el manteniment de tot el sistema de canonades i d’arquetes del clavegueram, que cal fer de manera constant. El president d’ADEPAP, Quim Sendra, desaconsella, en cas de detectar una plaga de paneroles en l’àmbit particular, l’ús d’insecticides domèstics, "ja que poden traslladar-la a altres llocs" i insisteix que, per a combatre les plagues sempre és millor comptar amb els professionals, ja que "alguns insecticides domèstics mal usats poden arribar a ser un problema per a la salut de les persones, no sempre són efectius i acaben tenint un cost econòmic elevat". Pel que fa a les xinxes de llit, una de les plagues que havia anat en augment els darrers anys a Catalunya, "arran de la crisi mundial provocada per la pandèmia de la Covid-19 s’han reduït dràsticament els viatges i això ha fet que enguany aquesta plaga hagi tingut molta menys incidència en l’àmbit particular i en l’hoteler", explica Sendra.

A finals d’estiu han augmentat també com era previst els casos de nius de vespa asiàtica, un depredador que ataca l’abella de la mel, amb una gran capacitat d’adaptació, que creix i s’expandeix any a any a tot el territori. Tot i que va entrar per França i la demarcació de Girona és on se n’han detectat més nius, ara ja se’n poden trobar en força comarques de la resta de Catalunya.

Comenta aquest article