Informació general

Una xerrada sobre els antics rentadors inaugura el programa de les jornades "La Mirada de la Dona"

Per Judit Pinazo, Berta Ruiz

 
 
A dalt la regidora Rosa M. López, acompanyada  de Dolors Joanpere i Isabel Martínez . A sota, detall de l'exposició sobre rentadors a l'Espai El Pati
El Centre Cultural va acollir ahir a la tarda la xerrada "Els rentadors, espais de dones" a càrrec de les historiadores i membres de Carrutxa, Dolors Joanpere i Isabel Martínez, dins del marc de les cinquenes jornades "La mirada de la dona". A l'acte hi va ser present la regidora de Benestar Social -Rosa M. López- que va destacar la importància de poder recuperar una part tant important de la nostra història.

Dolors Joanpere i Isabel Martínez van explicar a Revista Cambrils Diari Digital, alguns detalls del seu darrer llibre que porta el títol "Fem safareig" i que recull la història dels rentadors del barri del Carme de Reus, però també el d'altres poblacions com Cambrils, l'Aleixar o Falset, a través d'una trentena d'entrevistes amb dones que tenien alguna relació amb aquests espais al llarg de la seva història. Dolors Joanpere va definir aquests espais com, "uns llocs de treball on les dones feien la seva feina, però també com un espai d'oci per a les dones, perquè només era per dones i les converses eren molt més lliures que en d'altres llocs. A banda de ser un espai on hi havia moltes dones, també hi havia molta canalla perquè no hi havia guarderies, i totes elles anaven amb els seus fills i també eren un lloc d'aprenentatge per a les filles".

Una de les coautores del llibre també va comentar que els rentadors eren llocs de trobada on s'hi anava a parlar del que passava, "del dia a dia, de si venia la Festa Major o dels problemes de cadascú, i evidentment també era on s'hi feia el safareig, la xafarderia". Segons Dolors Joanpere, aquest recull d'imatges i testimonis "és la història feta per les dones, de la qual no se n'ha parlat molt i menys documentalment. Volem recuperar la història local de molts llocs a través de la història de les dones".


Els rentadors en imatges

També en el marc de les cinquenes jornades “La Mirada de la Dona” ahir al vespre a l’Espai El Pati es va inaugurar l’exposició “Els rentadors, espais de Dones”, un recull de més de 30 fotografies que recullen diferents moments al llarg de la història relacionats amb el fet de fer bugada. L’exposició neix a rel de l’estudi que han elaborat les autores de la xerrada d’ahir al Centre Cultural  -Dolors Joanpere- i -Isabel Martínez- sota el mateix nom.

Així doncs, es poden veure fotografies de l’època en què la roba es rentava al riu, de l’època que es feia en basses rurals i més tard en els populars rentadors dels pobles. Les més antigues són de principis del segle XX, però també n’hi ha d’actuals, relacionades, per exemple amb l’elaboració del sabó de manera artesanal. També hi ha una part dedicada als rentadors de Reus, ubicats al barri del Carme i s’ha dedicat especial atenció als oficis vinculats als rentadors i els productes relacionats amb fer la bugada.

En el recull fotogràfic també s’hi poden trobar fotografies sobre els rentadors cambrilencs, avui en dia desapareguts. El que hi havia al Passeig d’Albert, els rentadors de l'Hort del Mig o del General al carrer Sant Jordi, el de l'Hort del Tivissa, a tocar de la plaça de Marianao, el de l'Hort del Maurici al carrer Foix o el de l'Hort del Llimó a la cantonada del carrer de les Creus i el carrer de Rovira.

Les fotografies són en la seva majoria de pobles del Baix Camp i del Priorat, i les autores les han aconseguit a través de fotògrafs del món de la premsa, l’arxiu fotogràfic de l’Ajuntament de Cambrils i de l’Ajuntament de Reus, de l’arxiu fotogràfic d’Aigües de Reus i d’altres de fons particulars.

Es podrà veure al l’Espai El Pati fins el proper 27 de març.


Comenta aquest article