Informació general

Turisme

La Costa Daurada i les Terres de l'Ebre registren fins al 60% d'ocupació a l'agost en una temporada «desastrosa»

Per ACN

Gent passejant pel Port aquest mes d'agost
Gent passejant pel Port aquest mes d'agost | Lluís Rovira i Barenys

El sector turístic de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre qualifica "d'absolut desastre" la temporada. L'ocupació turística ronda entre el 50% i el 60% de mitjana en els establiments oberts a l'agost, segons detalla a l'ACN Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT). En canvi, al delta de l'Ebre, el turisme rural ha omplert un 90% de les places i ha firmat un bon mes. Amb tot, des de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre (Aturebre) assenyalen que les cancel·lacions han impossibilitat que l'agost esdevingués un mes "excepcional" i apunten que les bones ocupacions no mitiguen la campanya. 

L'ocupació turística ronda entre el 80 i el 90% en una campanya normal a la demarcació de Tarragona. Enguany, les ocupacions es xifren al voltant del 50 i 60% en els establiments oberts, que en el cas del sector hoteler se situa entre el 40 i 50%. Malgrat que el mes d'agost ha estat millor que el juliol – quan es va registrar un 30% d'ocupació-, les bones dades no compensen la resta de mesos. "És cert que quan venim de zero, els 10, 20, 30 o 60% semblen una meravella, però és un desastre", afirma Guardià.

Sense turistes holandesos, ni britànics, ni russos i amb pocs alemanys, l'únic mercat amb una mica de presència ha estat el francès. El sector atribueix l'escassa existència de turisme estranger als rebrots, els confinaments selectius i a les imposicions de quarantenes en països com Regne Unit, així com a les recomanacions de diversos governs de no viatjar a Catalunya.

En canvi, els empresaris turístics han notat un increment de turistes de l'àrea de Barcelona. "Ja és un client important a la Costa Daurada i a les Terres de l'Ebre, però que hagi pujat aquest any es deu segurament al fet que abans anaven a altres destinacions o perquè feien uns altres tipus de viatges. Ara, han volgut conèixer una zona propera i segura", argumenta Guardià. En un any normal, els visitants catalans i de la resta de l'Estat -sobretot de l'Aragó, Navarra i el País Basc- suposen la meitat dels turistes que visiten la zona.

Malgrat això, el portaveu de la FEHT opina que no hi haurà un canvi de tendència en el tipus de turisme, un cop se superi la crisi sanitària. "El turisme de sol i platja seguirà sent-ho, el que vol anar a la muntanya hi seguirà anant, el que fa viatge de llarg recorregut ho tornarà a fer. No crec que canviï res", completa.

El turisme rural fa gairebé ple a l'agost, però les bones ocupacions no mitiguen una campanya "dolenta"

A les Terres de l'Ebre, les cases rurals freguen el 90% d'ocupació en un mes d'agost que qualifiquen de bo. El portaveu d'Aturebre, Juanjo Bel, explica que al començament d'estiu hi va haver una allau de reserves, però que moltes d'aquestes es van cancel·lar a causa de l'evolució de la crisi sanitària. Si no hagués estat per aquestes cancel·lacions, l'agost hagués esdevingut un mes "excepcional" amb xifres que rondarien el 95 i 100%, segons Bel. De fet, el portaveu detalla que les ocupacions varien en funció de la localització dels allotjaments. Així, apunta que les cases rurals ubicades al delta de l'Ebre han fet ple pel seu atractiu turístic, mentre que les cases situades a l'interior- més cap a la plana d'Amposta- no han assolit l'ocupació total.

Després d'un juliol amb un 40% d'ocupació, d'un juny amb un 10% i amb una Setmana Santa sense turistes, Bel valora que el global de la campanya turística ha estat "dolenta". I és que segons ell, les xifres d'ocupació de l'agost no varien gaire respecte a les de l'any passat. "L'agost no t'arregla la temporada, no la salva", lamenta el portaveu d'Aturebre.

Pel que fa a les previsions de la tardor i la campanya de Nadal, Bel vaticina que la situació no millorarà. "El telèfon ha deixat de sonar, la gent tenia moltes ganes de sortir de vacances i aquells que abans agafaven l'avió s'han quedat al territori. Per això s'han omplert les cases. Ara s'ha acabat", admet. Malgrat això, apunta que pels ponts de la Diada de l'11 de setembre o de la Puríssima els allotjaments podrien omplir les places. Tot i això, diu, no "serà per tirar coets". Malgrat que el sector turístic de la Costa Daurada comparteix el pronòstic, espera que el mercat català, espanyol i també francès "aguanti" els mesos de setembre i octubre.

Comenta aquest article