Informació general

Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC: "Ja n'hi ha prou d'espectacles de divisió"

La presidenta de l'ANC va ser present a la Concentració per la República que es va fer ahir a la tarda a Salou i que va concentrar unes 250 persones al passeig de Jaume I

Per Lluís Rovira i Barenys

Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, en un moment del seu parlament, ahir a Salou
Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, en un moment del seu parlament, ahir a Salou | Lluís Rovira i Barenys

La Concentració per la República va reunir, ahir a la tarda, unes 250 persones al tram central del passeig de Jaume I de Salou en una tarda d'estiu extremadament xafogosa. La concentració, que s'organitzava per tercer any consecutiu tot i que els dos anteriors sota el nom de Passejada per la República, estava organitzada per la Plataforma x la Democràcia i la Llibertat de Cambrils, Salou i Vila-Seca, impulsada per Òmnium Cultural, els Comitès de Defensa de la República i l'Assemblea Nacional Catalana.

Elisenda Paluzie crida a la mobilització aquest proper 11 de Setembre

L'acte d'ahir va comptar amb la presència de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que va ser qui va encetar els parlaments després de l'actuació del grup riudomenc de percussió Riudrums. Paluzie va defensar el dret a la manifestació, "en contra del parer d'alguns alcaldes" i va aprofitar l'ocasió per fer una crida a la mobilització aquest proper 11 de Setembre davant les institucions i seus  de l'administració del govern espanyol a Catalunya, "perquè volem visualitzar que aquesta administració actua com l'administració que està administrant una colònia. I tornarem a posar damunt la taula els arguments que van fer créixer l'independentisme perquè aquesta crisi tornarà a fer palesa de manera encara més bèstia que la necessitat d'un estat independent és imperiosa".

Paluzie va voler posar èmfasi en desmuntar la mentida, segons va dir, dels que diuen que l'independentisme no es preocupa per la gent que està patint i va recordar que quan tot just començava el pic més fort de la pandèmia i no hi havia mascaretes enlloc, l'ANC va engegar la campanya un milió de mascaretes "i gràcies a la feina voluntària de tantes i tantes persones arreu del país que es van dedicar a cosir mascaretes es van poder subministrar a les llars d'avis, centres socials,... També vam generar nous ingressos que van servir per fer donatius a 12 hospitals catalans. L'independentisme ha demostrat que no és aliè als problemes de la gent que està patint amb més intensitat la crisi".

La presidenta de l'ANC també va recordar el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 i va manifestar que el que hem de fer "és que la propera declaració d'independència que fem sigui efectiva". Paluzie va esmentar les "victòries judicials internacionals" que s'han aconseguit però també va dir que "aquestes resolucions favorables internacionals no ens portaran a la independència, no serà un tribunal de fora que dirà ja podeu ser independents però sí que ens facilitarà el reconeixement d'aquesta independència quan des d'aquí s'estigui disposat a tirar endavant amb una declaració d'independència. I, evidentment, des de la societat civil podem fer moltes coses i les farem. Tenim un secretariat nou a l'ANC, amb moltes idees. després de l'11 de Setembre en sentireu a parlar."

Elisenda Paluzie: "L'ANC planteja que si se supera el 50% dels vots a les properes eleccions al Parlament la propera legislatura ha de ser la de la declaració d'independència efectiva"

Elisenda Paluzie va fer referència a les eleccions que s'han de fer, en un futur immediat al Parlament de Catalunya i va dir que "necessitem que aquells que votem a les eleccions tirin endavant una declaració d'independència efectiva. L'ANC planteja que si se supera el 50% dels vots a les properes eleccions al Parlament la propera legislatura ha de ser la de la declaració d'independència efectiva". D'altra banda, Paluzié també es va dirigir als partits polítics per dir-los-hi que ja n'hi ha prou d'espectacles de divisió, "si no us poseu d'acord i heu d'incomplir la normativa no cal fer aquests espectacles. Si no esteu disposats a portar-ho fins el final no cal convocar un ple", en referència a la recent resolució sobre la monarquia aprovada en sessió parlamentària però que no es va publicar íntegrament al BOP. Paluzie va afegir que "l'únic resultat és que la gent no entén res i només veu que us baralleu. No pot ser que allò que es debati i s'aprovi al Parlament no es publiqui al BOP. Estem degradant nosaltres mateixos el Parlament".

Finalment, Elisenda Paluzie va insistir en dir que "la repressió que patim és un argument més a favor de la independència, la pandèmia és un argument més, la crisi econòmica i social que vindrà ens donarà més arguments. Per tant, no defallim. tampoc tinguem ràbia ni frustració perquè no aporten res. Nosaltres hem de treballar per la independència en allò que depèn de nosaltres. Fem el que ens pertoca fer i ens en sortirem".

Manifest de la jornada: "És hora que les institucions desobeeixin i es posicionin al costat del poble"

Després de la intervenció de la presidenta de l'ANC va ser el torn per a fer la lectura del manifest de la Concentració per la República, llegida per tres representants de la Plataforma organitzadora, corresponent a cadascuna de les tres poblacions: Cambrils, Salou i Vila-seca. En el manifest es reclamava que el conjunt de l'independentisme. organitzacions i entitats, partits polítics i sindicats, teixeixin una estratègia comuna de confrontació "que ens permeti avançar i construir una República Catalana que trenqui amb els fonaments del Règim del 78". El manifest també demanava que les institucions catalanes "abandonin el simbolisme i siguin valentes com ho ha sigut el poble català cada cop que ha sortit al carrer, però també cal que tots prenguem consciència que ens queda molta feina per fer". Finalment, el manifest deia que "a tots ens dol la situació de presos, exiliats i processats però cal tenir present que la Generalitat també està participant d'aquesta repressió, denunciant a desenes de persones. És hora que les institucions desobeeixin i es posicionin al costat del poble".

L'acte es va cloure amb el cant dels Segadors, acompanyat amb el saxo d'Òscar Cid. Cal dir que Vox també va convocar una anomenada "Concentración Constitucionalista", ahir a la tarda, al costat de la font lluminosa. Les dues concentracions no van arribar a veure's ni a contactar ja que hi havia una important distància entre una i l'altre.

Comenta aquest article