Societat

Solidaritat

El repte solidari i esportiu de Joan Carles Adell: 42 quilòmetres i 12 hores nedant a mar obert per recaptar fons pels infants amb càncer

Joan Carles Adell té previst nedar ininterrompudament des del far del Fangar de Deltebre, punt de sortida, fins a Cambrils.

Per Maria Vidal

Entrenament de Joan Carles Adell a mar obert
Entrenament de Joan Carles Adell a mar obert | Cedida

Si les circumstàncies i les condicions ho permeten i tot va segons el previst, el dissabte 5 de setembre a les 18 h, Joan Carles Adell arribarà a les Escales Reials del Mollet del Rec després d’haver nedat 42 quilòmetres a mar obert. Llavors, el nedador del Cambrils Club Natació i caporal de la Policia Local cambrilenca, haurà aconseguit el repte pel qual s’està preparant des de fa mesos, amb un objectiu principal: recaptar fons per la investigació del càncer infantil a través de la campanya #pelsvalents. Joan Carles Adell explica què l’ha motivat a fer aquesta travessia que unirà esport i solidaritat i com s’està entrenant per afrontar les 12 hores nedant ininterrompudament que hi ha des del far del Fangar de Deltebre, punt de sortida, fins a Cambrils.

La idea de fer aquest repte solidari va néixer a principis d’any

El nedador detalla que aquesta iniciativa va sorgir a principis d’any, encara que ell feia temps que tenia la idea al cap. Quan va parlar-ne amb Sito Cano, coordinador de #pelsvalents de la Policia Local de Cambrils, el projecte va començar a prendre forma. Tot i això, l’any 2014, Adell ja va intentar fer un recorregut semblant juntament amb nedadors de Tarragona, però no el van poder assolir per les males condicions climatològiques i, finalment, van haver de retirar-se a l’Hospitalet de l’Infant. “Ara, aprofitant la causa cambrilenca de #pelsvalents, vaig pensar que era la manera d’aconseguir-ho, nedant, que és el que sé fer jo”, expressa l’esportista.

D’altra banda, darrere d’aquesta travessia solidària hi ha un component emocional important per Adell, ja que vol dedicar-li a la seva mare, qui actualment pateix Alzheimer. “Ella va ser qui em va introduir al món de la natació, gràcies a ella m’agrada nedar”, declara.

Joan Carles Adell entrena cada dia al mar des del mes de maig per preparar-se físicament

Quant a la preparació prèvia al repte que l'espera, Joan Carles Adell assegura que “porto preparant-me tota la vida, perquè sempre he nedat”. Tot i això, s’entrena més específicament des del maig, quan va poder sortir de casa després del confinament. A partir de llavors, cada dia neda uns quants quilòmetres al mar, assessorat per l’entrenador del Club Natació Cambrils Joan Ibars.

Per exemple, ahir divendres Adell va recórrer 17 quilòmetres durant les més de 4 hores que va estar-se dins l’aigua d’una de les platges del litoral cambrilenc. Avui, li esperen 20 quilòmetres, segons el previst. Al final d’aquesta setmana, calcula que haurà nedat 70 quilòmetres, que se sumen als més de 600 que ja ha recorregut des del mes de maig.

El nedador també afegeix que ha combinat els entrenaments a mar obert amb aquells a la piscina, encara que nedar en un lloc tancat s’ha fet difícil a causa de la pandèmia i finalment només hi ha pogut anar unes cinc vegades. Els dies previs a la cita del 5 de setembre, Adell té la intenció de fer menys quilòmetres perquè el seu cos descansi.

El factor mental i les condicions climatològiques, dos aspectes que preocupen a Adell

Joan Carles Adell creu que una de les parts més complicades del repte és el factor psicològic. Per això, està duent a terme una preparació mental amb la seva dona, que és psicòloga. En aquests entrenaments, visualitza els moments en els quals ho pot passar malament al llarg dels 42 quilòmetres i les 12 hores que durarà la travessia. Aquests són, per exemple, el dolor d’espatlles quan porti molts quilòmetres nedats, o quan ja tingui les vies respiratòries salades després de tantes hores en contacte amb l’aigua de mar.

Un altre dels aspectes a tenir en compte és “si el mar es deixarà nedar”, com comenta Adell. És per això que, si hi hagués unes condicions climatològiques adverses, té dos dies més de marge, ja que faria el recorregut el dia 7 o 8 de setembre.

Per col·laborar en la iniciativa, es poden fer donatius o comprar marxandatge de #pelsvalents

Pel que fa a la recaptació de fons pels infants amb càncer infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, principal objectiu d’aquesta iniciativa solidària, hi ha diverses maneres de col·laborar-hi. En primer lloc, com indica el mateix Adell, fa tres dies que l’equip de la travessia va obrir un repte a la web de l’Hospital Sant Joan de Déu per qui vulgui fer aportacions directament a l’hospital, el qual ja porta 1.100 euros recaptats.

D’altra banda, també es pot adquirir marxandatge de la campanya #pelsvalents, com els casquets de bany, a la venda a Esports Carson, o les mascaretes solidàries que ja es venen exitosament a la seu de la Policia Local i en altres comerços del municipi. A més, el dia que Joan Carles Adell nedi del Delta de l’Ebre a Cambrils hi haurà un estand situat a les Escales Reials, on es podran comprar altres productes artesanals i més marxandatge. Tots els beneficis aniran destinats a la lluita contra el càncer infantil.

El nedador del CCN i caporal de la Policia Local vol destacar la feina de tot l’equip que té darrere tant durant els mesos de preparatius com el dia 5 de setembre, el qual està format per patrons, avitualladors, coordinadors, responsables de xarxes socials, etc. Per últim, Adell també vol mencionar l’ajuda de tots els col·laboradors, majoritàriament establiments i empreses cambrilenques, que fan que aquest repte solidari sigui possible.

Joan Carles Adell / foto: cedida

 

Comenta aquest article