Informació general

Concentració

Una concentració antifeixista planta cara a l'homenatge de Vox en el tercer aniversari de l'atemptat gihadista

Un fort dispositiu policial, integrat per agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local, han acordonat els voltants de la zona del Memorial des de gairebé tres hores abans de la convocatòria de Vox

Per Lluís Rovira i Barenys

La gent de Vox en el moment de fer l'ofrena floral mentre que al darrera hi havia la concentració antifeixista
La gent de Vox en el moment de fer l'ofrena floral mentre que al darrera hi havia la concentració antifeixista | Lluís Rovira i Barenys

L'homenatge que Vox ha fet avui a la tarda al Memorial del passeig Marítim i la reacció de diferents grups antifeixistes davant aquesta acció ha estat el més destacat de la jornada en la que es commemorava el tercer aniversari de l'atemptat gihadista que va patir Cambrils el 18 d'agost de 2017. Vox havia anunciat, a través de les xarxes socials, la seva intenció de fer un acte d'homenatge a les "víctimas del terrorismo", a les 19h davant el Memorial. La reacció davant aquesta convocatòria ha estat immediata i des de diferents col·lectius antifeixistes es va convocar una concentració al mateix lloc i mitja hora abans, sota el lema "Fora els feixistes del nostre municipi. Ni a Cambrils ni enlloc".

Fort dispositiu policial

Un fort dispositiu policial, integrat per agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local, han acordonat els voltants de la zona del Memorial des de gairebé tres hores abans de la convocatòria de Vox. Furgonetes de l'Arro i vehicles policials de tot tipus han "bunqueritzat" els voltants del Memorial. Els fets ocorreguts avui al matí al Vendrell, en que s'ha produït una topada entre el grup Som i un grup antifeixista, ha propiciat un increment del dispositiu policial a Cambrils pel temor de que es poguessin repetir uns fets similars. Els antifeixistes, prop de la vuitantena, han quedat confinats en una part del passeig marítim, a ponent del Memorial. Poc després de les 19h ha fet acte de presència la delegació de Vox, formada per una trentena de persones. Una portaveu del partit ha llegit un manifest,s'ha guardat un minut de silenci i, després, han fer sonar l'himne espanyol amb un aparell reproductor que duien. Com a cloenda, han dipositat uns cartells al Memorial, en els que hi posava "Siempre al lado de las víctimas" , i han fet una ofrena floral.

Des del moment en que ha aparegut la delegació de Vox, el col·lectiu antifeixista no ha parat de cridar consignes com ara "Fora feixistes dels nostres carrers", "Nazis no", Cambrils antifeixista" o bé "Aneu-se'n amb el vostre rei". Després d'una mitja hora la gent de Vox ha desfilat i ha marxat del recinte i poc després, es restituïa la circulació pels voltants del Memorial deixant-hi, això sí, unes tanques de protecció. Cal dir que en cap moment s'ha produït cap incident.

La concentració antifeixista ha quedat confinada en un cantó del passeig Marítim / Foto: Lluís Rovira i Barenys
S'ha desplegat un fort dispositiu policial en aquest acte, davant el Club Nàutic / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

L’Apunt

Els Mossos, més pendents de la premsa que d'una altra cosa
Els representants de la premsa que estàvem avui a la tarda a la zona del Memorial no ho hem tingut gens fàcil per fer la nostra feina. Els Mossos han estat més pendents de les nostres posicions sobre el terreny que d'altre cosa. D'entrada, la parella de Mossos que controlava l'accés des del passeig Marítim, a la part de ponent, no deixava passar la premsa mentre que sí que deixava passar a la gent que deia que anava a la concentració. Les converses entre la premsa i els agents han rondat el surrealisme. L'agent que portava la batuta d'aquest lloc de control deia que s'anés a parlar amb la sotsinspectora, que rondava pel mig de la zona restringida però que des d'allí on estava no es podia deixar passar la premsa. D'altra banda, gairebé la totalitat dels representants de premsa que cobríem l'acte hem estat requerits, en un moment o altre, a que ens retiréssim del lloc on estàvem tot i que  no arribàvem a estar ni a 20 metres del Memorial i ens manteníem força separats dels dos grups. Fins i tot dos companys que havien accedit a la terrassa del Club Nàutic també han estat obligats a marxar d'aquest lloc, tot i tractar-se d'un recinte privat al que hi havien accedit amb permís. I, per a rematar-ho, quan la premsa ja havíem aconseguit un lloc "decent" per treballar, gràcies al consentiment del cap de la Policia Local, la sotsinspectora, més tard, ens ha fet recular sota la premissa que era ella la cap del dispositiu.

Comenta aquest article