Informació general

Atemptats

El tercer aniversari de l'atemptat gihadista, marcat per la Covid

Avui no s'ha programat cap acte oficial al voltant del memorial instal·lat al lloc de l'atemptat que aquest matí lluïa una llàntia i un parell de flors com a ofrenes

Per Lluís Rovira i Barenys

Una llàntia i dues flors sobre el Memorial de l'atemptat gihadista a Cambrils, aquest matí
Una llàntia i dues flors sobre el Memorial de l'atemptat gihadista a Cambrils, aquest matí | Lluís Rovira i Barenys

Avui, 18 d'agost, es compleix el tercer aniversari de l'atemptat gihadista que va sembrar el pànic a la nostra població, aquella nit d'agost de fa tres anys. Enguany no s'ha previst cap acte oficial en motiu d'aquesta efemèride. Aquest passat divendres, l'Ajuntament difonia un manifest en el que apel·lava a la concòrdia i emetia "un sentit record per les víctimes, familiars i amistats que encara avui pateixen les conseqüències d'aquell dia fatídic". Enguany la Covid ha limitat els actes, tal com ja es va veure en el que es va fer ahir a les Rambles de Barcelona però cal recordar que l'any passat, en motiu del segon aniversari, l'Ajuntament tampoc va programar cap acte oficial al voltant del memorial cambrilenc tot i que durant la jornada va ser visitat per partits polítics i institucions i fins i tot el president de la Generalitat, Quim Torra, va comparèixer a Cambrils en una ràpida visita per la tarda. Aquest matí, el memorial cambrilenc lluïa una llàntia i un parell de flors.

Tres processats en un judici que podria començar a finals d'aquest any

L'Audiència espanyola va obrir judici contra dos dels presumptes membres de la cèl·lula gihadista i un tercer que va cooperar amb ella pels delictes d'integració i de col·laboració amb organització terrorista a més de fabricació, tinença i dipòsit de substàncies explosives i estralls. Fa un parell de dies es va fer públic que l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat demanen penes de fins a 95 i 44 anys de presó pels tres processats i s'alineen amb la fiscalia en descartar l'acusació del delicte d'assassinat, a diferència de les associacions de víctimes o l'Ajuntament de Cambrils que demanen per a ells presó permanent revisable en considerar-los responsables dels morts i ferits en els atacs. Cal dir que la decisió de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat ha sorprès negativament algunes de les víctimes dels atemptats d'ara fa tres anys ja que feia temps que reclamaven que s'imputés assassinat als processats. La Generalitat, per la seva part, ja ha dit que no descarta demanar una pena més alta en funció de com es vagi desenvolupant el judici.

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat cenyeixen el paper dels processats Mohamed Houli Chemlal -supervivent de l’explosió al xalet d’Alcanar (Montsià)- i Driss Oukabir -a nom de qui es va llogar la furgoneta utilitzada a la Rambla-, a la seva pertinença a la cèl·lula i a la preparació dels artefactes per atemptar. No els vinculen a la massacre que Younes Abouyaaqoub va causar amb el seu atropellament massiu a les Rambles de Barcelona, que va deixar catorze víctimes mortals i més d’un centenar de ferits, ni a l’atac amb matxets que cinc membres de la cèl·lula van perpetrar a Cambrils, accions que van improvisar en qüestió d’hores després de fallar els seus plans d’atemptar amb explosius a causa de l’accidental deflagració d’Alcanar.

Al tercer processat, Said Ben Iazza, que regentava una carnisseria a Vinaròs, l’acusen de col·laboració amb activitats d’organització terrorista per haver prestat a la cèl·lula una furgoneta frigorífica en què transportar el peròxid d’hidrogen que necessitaven per fabricar els precursors dels explosius, així com la documentació necessària per adquirir-lo. En els seus escrits, els serveis jurídics de la Generalitat, en representació dels mossos ferits en els atacs, demanen 44 anys per Houli i Oukabir pels delictes de pertinença a organització terrorista; tinença, dipòsit i fabricació de substàncies o aparells explosius, conspiració per cometre estralls i lesions per imprudència greu. En nom dels bombers ferits en la segona explosió d’Alcanar -que va tenir lloc ja el 17 d’agost, mateix dia dels atemptats, durant les tasques de desenrunament al xalet que hores abans havia saltat pels aires-, sol·liciten penes que sumen 41 anys de presó per als dos presumptes membres de la cèl·lula terrorista.

L’Ajuntament de Barcelona eleva les penes d’aquests dos processats a 95 i 90 anys de presó, respectivament, en imputar-los també les lesions que van causar a 27 persones que van resultar ferides en l’explosió d’Alcanar i la posterior deflagració ocorreguda durant el desenrunament. Per a Ben Iazza, tant la Generalitat com l’Ajuntament sol·liciten una pena de vuit anys de presó, cinc de llibertat vigilada i multes per un delicte de col·laboració amb organització terrorista. A més de les penes de presó, la Generalitat sol·licita que els acusats indemnitzin els bombers i els Mossos per les lesions físiques i psíquiques i les seqüeles sofertes, mentre que l’Ajuntament de Barcelona demana ser rescabalat pels danys materials causats pels atacs a la ciutat, d’acord amb la quantitat que es fixi en sentència.

Penes de més de 2.000 anys de presó i indemnització per danys

En canvi, l’Ajuntament de Cambrils acusa Houli i Oukabir de quinze delictes d’assassinat i 142 més en grau de temptativa -a més d’organització terrorista, fabricació d’explosius i estralls-, de manera que els demana presó permanent revisable i penes que superen els 2.000 anys de presó. També sol·licita que tots dos processats indemnitzin amb 20.091 euros l’ajuntament pels desperfectes que va causar l’atemptat a Cambrils.

Comenta aquest article