Informació general

Educació

Els centres educatius es tancaran, al curs vinent, a partir de dos casos positius de Covid-19 separats

Cada escola i institut de Catalunya tindrà assignat un sanitari i un CAP de referència, segons va comunicar el conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló

Per Redacció

Col·legi Joan Ardèvol
Col·legi Joan Ardèvol | Lluís Rovira i Barenys

El conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, va fer una compareixença ahir al migdia per donar a conèixer el protocol d'actuació als centres educatius davant de casos de Covid-19 pel curs 2020/21. A la roda de premsa també hi van assistir el director general de Professionals de la Salut del departament de Salut, Marc Ramentol, i el director general de Centres Públics, Josep González-Cambrey.

En primer lloc, es va comunicar que a cada escola o institut de Catalunya se li assignarà una persona del col·lectiu de sanitaris i un Centre d'Atenció Primària (CAP) de referència, per tal d'aplicar el protocol correctament. A més, els centres escolars disposaran d'un manual de criteris de gestió de casos, i els equips directius rebran una formació específica de manera telemàtica abans de l'inici de curs per detectar casos de Covid-19.

El protocol d'actuació presentat ahir contempla que, davant d'un alumne amb símptomes de Covid-19, el centre l'haurà d'aïllar en un espai separat i ben ventilat i s'haurà de contactar amb la família perquè el porti al CAP de referència i li facin la prova PCR en les primeres 24 hores. En cas de dies festius o de períodes de vacances, haurà de ser la família qui porti l'estudiant a un Centre d'Atenció Primària i comuniqui la situació als serveis educatius. Si la prova PCR surt positiva, l'alumne s'haurà d'aïllar 14 dies a casa i es farà la prova als seus contactes i a la resta del seu grup estable, és a dir, als companys de classe. Aquests companys i el professor hauran de fer també quarantena de 14 dies, però només a partir del moment que es confirmi que el sospitós té Covid-19.

Si el positiu té germans escolaritzats, també hauran de posar-se en quarantena, ja que formen part de la unitat familiar. Els companys d'aquest germà, en canvi, només s'hauran d'aïllar si ell també resultés tenir Covid-19. D'altra banda, els infants o joves que convisquin amb un positiu -per exemple, un progenitor amb coronavirus- no podran anar a l'escola.

Quant al tancament del centre educatiu, es va indicar que aquest es plantejarà a partir de dos casos positius de coronavirus en diferents grups i en diferents espais del centre. La proposta de tancament la farà l'autoritat sanitària de referència a partir de les dades que obtingui analitzant les condicions del centre. Un cop l'autoritat sanitària ho demani, es prendrà la decisió de tancar l'escola. En cas que l'escola tingui més d'un edifici i els casos positius es concentrin en un dels edificis, es tancarà només aquesta part del centre i no l'altra.

Pel que fa a l'ús de les mascaretes dins dels centres educatius, Educació ha explicat que aquesta s'utilitzarà per entrar i sortir del recinte, per moure's pels passadissos, per anar pel pati i, en general, per circular pel centre escolar. Tot i això, l'ús de la mascareta dins les classes o quan es duguin a terme activitats pedagògiques estarà condicionat a la situació sanitària de cada zona. És a dir, en cas que els alumnes estiguin amb el seu grup estable, format pels companys habituals i pel professor, i no hi hagi contacte amb ningú més no caldria dur la mascareta, sempre que a la seva zona sanitària no hi hagi risc de rebrot.

En les últimes declaracions fetes aquest matí, Bargalló també ha manifestat que en els cursos de més edat s'ha donat l'opció als centres d'apostar per un ensenyament mixt, amb una part que no sigui presencial. A més, ha exposat que per evitar diferències entre alumnes, si s'ha de confinar una classe i s'ha de continuar amb la docència a distància, treballaran per superar aquestes desigualtats. 

Segons ha dit Bargalló, el protocol surt en bona part de l'experiència dels casals d'estiu d'aquest any, en què uns 250.000 infants de Catalunya han conviscut en grups estables i s'han produït "incidències, però poques". El conseller ha insistit que és necessari no abaixar la guàrdia i prendre mesures també "a la sala de professors, a les reunions amb direcció i als claustres". Per això ha demanat que es mantinguin mesures com la distància i l'ús de mascareta per part del professorat fora del seu grup estable d'alumnes i també que els infants i joves realitzin les activitats extraescolars prenent aquestes precaucions.

Comenta aquest article