Informació general

Habita

36 denúncies per ocupacions il·legals d'habitatges a Cambrils, aquest 2020

Durant el 2017, hi va haver 47 ocupacions d'habitatges; durant el 2018, 56 i durant el 2019 se'n van registrar 49. Algunes zones com l'Eixample Vila, l'Eixample Platja o les diferents urbanitzacions són els punts on més se concentra aquest fenomen

Per Berta Ruiz

El barri de l'Eixample, en primer terme, és un dels que concentra una important presència d'habitatges ocupats
El barri de l'Eixample, en primer terme, és un dels que concentra una important presència d'habitatges ocupats | Lluís Rovira i Barenys

Les ocupacions il·legals d'habitatges és un fenomen que, des de fa uns anys, s'ha fet ben present a Cambrils. Algunes zones del municipi com l'Eixample Vila, l'Eixample Platja o les diferents urbanitzacions –tant de Llevant com de Ponent– són alguns dels punts on més se concentra aquest fenomen. Ara fa dos anys, el juliol de 2018, el ple de l'Ajuntament de Cambrils aprovava una moció per a la creació d'un protocol d'actuació en casos d'ocupació il·legal. Dos anys després, aquesta proposta encara no s'ha concretat. De fet, aquest és un tema recorrent i que preocupa. Així ho va deixar palès l'oposició a la sessió plenària del passat 27 de juliol. Tant el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– com el regidor del PP es van interessar pel tema.

Joan M. Artigau (no adscrit): "El barri de l'Eixample Vila viu una situació veritablement alarmant"

Un dels que es va mostrar més crític amb aquest fenomen va ser el regidor Joan M. Artigau. Segons va dir "em preocupa molt la magnitud el moviment 'okupa' a Cambrils. Sembla ser que som un dels pobles de Catalunya que més patim aquesta situació, tot i què, òbviament no es tenen dades oficials. El barri de l'Eixample Vila viu una situació veritablement alarmant. Tots els veïns estan molt queixosos de l'ambient que s'hi respira i això sembla ser que no va pel bon camí". En aquest punt, el regidor no adscrit va preguntar si els fets succeïts els dies 5 i 10 de juliol –una baralla a l'Eixample Vila i un tiroteig a Vilafortuny, respectivament– guardaven algun tipus de relació amb el moviment 'okupa' i també es va queixar que no s'informés als regidors de l'oposició d'aquests successos. 

"Els veïns de tota la vida estan espantats i no gosen obrir la boca per no tenir represàlies"

Va seguir la seva intervenció afirmant que, "la convivència entre les persones és preocupant. Estem a l'any 2020 i encara no hi ha protocol d'actuació. El senyor Klein va dir que hi havia uns mediadors als barris i voldria que m'expliqués com està la situació i si hi han tingut algun efecte. Jo visc al barri de l'Eixample i la gent està preocupada;  els veïns de tota la vida estan espantats i no gosen obrir la boca per no tenir represàlies. És un tema molt calent que potser vostès no el viuen en pròpia persona".

David Chatelain (PP): "Darrere de la majoria de les ocupacions hi ha màfies llogades"

Per part del PP, el regidor David Chatelain també va demanar que es posi en marxa el protocol 'antiocupes' amb la major diligència possible. "No es fa absolutament res, portem dos anys amb aquest tema del protocol. El meu prec és que es posin les piles i comencin a defensar els interessos de tothom. Darrere de la majoria de les ocupacions hi ha màfies llogades" va dir. Chatelain li va retreure a la regidora de Benestar Social –Hèléne Arcelin– que, "qui paga el seu sou no són els ocupes, sinó la gent que té habitatges a Cambrils".

Hèléne Arcelin, regidora de Benestar Social: "No s'ha d'estigmatitzar a les persones que ocupen de manera irregular i relacionar-ho amb la conflictivitat i la violència"

Sobre tot plegat, la regidora de Benestar Social –Hèléne Arcelin– va explicar que "hi ha diferents causes i problemàtiques que s'han de tenir en compte en aquests casos i no s'ha d'estigmatitzar a les persones que ocupen de manera irregular i relacionar-ho amb la conflictivitat i la violència. Sempre s'ha d'analitzar cada cas. El senyor Artigau pregunta sobre si hi ha relació entre les ocupacions i els fets ocorreguts a l'Eixample Vila i Vilafortuny? Em sorprèn, perquè actualment, aquests casos estan sota secret judicial. També ha parlat de conflictivitat veïnal i jo l'informo que tenim un servei de mediadors que actua en aquests casos i també tenim un pla Intercultural comunitari a tres barris –Eixample Vila, Eixample Platja i Nou Cambrils–, per tant, estem fent aquesta tasca als barris".

Dades en ascens en els últims anys

En aquest punt, Arcelin va facilitar dades d'aquest fenomen a Cambrils. Per un costat va anomenar les dades del programa intern CATPOL que recull tots els serveis i incidències respecte a les ocupacions il·legals, tant les temptatives, les falses alarmes i els fets consumats. L'any 2017 se'n van comptabilitzar 182; l'any 2018 van ser 183; l'any 2019 es va arribar a 200 incidències relacionades amb les ocupacions i en els primers mesos de 2020 s'han registrat 94. Per altra banda, la regidora també va aportar les dades facilitades per la Policia Local i els Mossos d'Esquadra en les què es recullen els fets denunciats i instruïts relacionats amb la usurpació de béns immobles. En aquest cas, estem parlant de fets consumats. L'any 2017 van ser 47; l'any 2018 van pujar a 56; l'any 2019 es van registrar 49 i, en els sis primers mesos de 2020, s'han recollit 36 denúncies.

El protocol d'actuació contra les ocupacions il·legals s'haurà d'enllestir aquest 2020

Quant al protocol d'actuació contra les ocupacions il·legals, la regidora va explicar que se segueix treballant i que l'objectiu és tenir-lo enllestit enguany. Va recalcar que durant tot aquest temps s'ha seguit treballat i que s'han dut a terme diferents accions per afavorir la convivència comunitària. A més, va reiterar que no totes les ocupacions són iguals. "Evidentment hem d'intervenir quan hi ha casos de conflictivitat, quan hi ha ocupacions irregulars que es realitzen amb activitats delictives. En definitiva, s'han de tenir presents totes les vessants socials" va cloure.

Comenta aquest article